ANALİZ - Gönülleri Fethediyorlar

Büyük çoğunluğu 1822 yaş arasındaki 8 bin Azerbaycanlı, başkent Bakü'de düzenlenen 4. İslami Dayanışma Oyunları'nda gönüllü olarak görev alıyor 12 bin 500 aday arasından seçilen 8 bin gönüllü, bu şekilde ülkelerine katkı sağladıklarını düşünüyor Organizasyon gönüllüsü Meleyke Tağızade:'Erkekler askerlik yapıyor. Ben de bu şekilde ülkeme fayda sağlıyorum' Azerbaycanlı gazeteci Pervane Rehimova:'Oyunların amacı sadece yarış değil. Aynı zamanda burada dayanışma, dostluk var. Biz Türkleri kardeş biliyoruz. Sadece sporda değil tüm alanlarda bunu hissediyorsunuz' İngiliz gazeteci Elliot Richardson:'Oyunlar, İslam ülkelerini bir araya getirdi'

SERHAT BAĞBARS - 4. İslami Dayanışma Oyunları'nda yer alan 8 bin gönüllü, ülkelerinin kalkınmasına katkı sağlamak için organizasyonda görev alıyor.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de devam eden 4. İslami Dayanışma Oyunları'nda 12 bin 500 aday arasından seçilen 8 bin gönüllü, organizasyonun en geniş halkasını oluşturuyor.

Büyük çoğunluğunu 18-22 yaş arasındaki Azerbaycanlı gençlerin oluşturduğu gönüllü ekibi, 16 farklı spor salonunda, şehir merkezlerinde, metro ve otobüs duraklarında, oyunlara katılan sporcular, medya mensupları ve seyircilere destek verip yardımcı oluyor.

Organizasyonun sorunsuz ve başarılı geçmesi için sistematik ve gayretli bir çalışma yürüten gönüllüler, devam eden oyunlarda yaptıklarıyla ülkelerine katkı sağladıklarını düşünüyor.

Öncelikle ülkelerinin tanınması ve sporun kalkınması için çaba sarf ettiklerini belirten gönüllüler, daha sonra kendi gelişimlerine fayda sağlayacak ilişkiler kurma, gelecekteki iş olanakları için disiplin edinme, yeni insanlar tanıma fırsatlarının burada gönüllü olarak bulunmalarının sebepleri olduğunu dile getiriyor.

Gönüllüler, oyunlarda önemli bir rol üstlenmelerinin yanında eğitim, liderlik becerilerinin gelişimi, tanıtım ve iletişim gibi konularda da fayda sağlıyor. Böylece gelecekteki kariyerleri açısından da önemli bir vizyon geliştiriyorlar.

Yeşil tişört, gri pantolon ve boyunlarındaki akreditasyon kartlarıyla her yerde boy gösteren gönüllüler, tesisler ile Atletler Köyü'nde sporculara, medya merkezi ve basın tribününde medya mensuplarına, metro ile otobüs durakları ve spor salonlarında seyircilere destek sağlıyor.

Azerbaycan gibi Türkiye'yi de çok sevdiklerini aktaran çoğu gönüllü, 4 sene sonra İstanbul'da olacak 5. İslami Dayanışma Oyunları'ndan da teklif gelirse seve seve gönüllü olacaklarının altını çiziyor.

8 bin gönüllü arasından bazıları, AA muhabirine yaptıkları değerlendirmede, gönüllü olma sebepleri, 4. İslami Dayanışma Oyunları'nın Azerbaycan'a kattıkları ve organizasyonun gidişatı hakkında açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da üniversite eğitimi almak istediğini belirten gönüllülerden Meleyke Tağızade, 'Vatan için bir şeyler yapmak istiyoruz. Bizim ülkede kızlar askere gidemiyor. Erkekler askerlik yapıyor. Ben de bu şekilde ülkeme fayda sağlıyorum.' dedi.

Gönüllü olarak 9 aydır çalıştığını belirten Meleyke, 'Oyunlar bana çok şey kattı. Bu sayede arkadaşlar kazanıyoruz, iletişimimizi geliştiriyoruz, dil bilgilerimiz artıyor.' şeklinde konuştu.

Azerbaycan'ın İslam ülkeleriyle birlik olduğunu göstermek istediklerini ifade eden gönüllü, 'Oyunlar çok güzel geçti, beklediğimizden iyi gidiyor. Avrupa Oyunları'nda tüm Avrupa'ya gücümüzü gösterdik, bu sefer İslam ülkeleri buna şahit oldu. Seviniyoruz ki şimdiye kadar bir aksilik çıkmadı. Organizasyondan alnımız ak çıkacağız.' diye görüş bildirdi.

- 'Vatanın biz gençlere ihtiyacı var'

Oyunlarda gönüllü çalışan Cavid Zülfüqarov ise Azerbaycan'ın gençlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Kendilerine bir şeyler katmanın sonraki amaçları olduğunu aktaran genç gönüllü, 'Vatanın biz gençlere ihtiyacı var. Azerbaycanlı gençler olarak vatanımıza destek olmalıyız. Bunun için gönüllü oldum.' ifadelerini kullandı.

Oyunların, ülkesi için büyük önem taşıdığını söyleyen Cavid, 'Azerbaycan olarak büyük organizasyonlara ev sahipliği yapıyoruz. 2015'teki 1. Avrupa Oyunları'ndan sonra ülkemiz Avrupa'da daha çok tanındı. Bu oyunlarda ise İslam ülkeleri arasındaki rolümüzü gösteriyoruz. Son iki yılda İslam ülkelerinden çok turist geliyor. Bundan sonra daha da fazla turist gelecek.' değerlendirmesinde bulundu.

Üniversitede mimarlık bölümünde okuyan 19 yaşındaki Metin Memiyev ise gönüllülerin organizasyonun en önemli parçası olduğunu belirtti.

Sekizinci kez Bakü'deki bir organizasyonda gönüllü olduğunu dile getiren Metin, 'Ülkeme hizmet etmek için buradayım. 2 bin çalışan var ama 8 bin gönüllü var. Bu organizasyonun en önemli parçası bizleriz.' açıklamasını yaptı.

Son yıllarda Azerbaycan'da spor organizasyonlarının daha fazla yapıldığına dikkati çeken gönüllü, 'Bu oyunlar sayesinde ülke sporu gelişiyor. İslami Dayanışma Oyunları için yeni tesisler, spor salonları yapıldı. Oyunlar bittikten sonra bunların hepsi Azerbaycanlı gençlere kalacak ve biz de oralarda spor yapacağız.' diyerek sözlerini bitirdi.

- 'Türkiye de çok başarılı bir organizasyon yapacaktır'

Azerbaycan'da düzenlenen 4. İslami Dayanışma Oyunları'nı takip eden Cezayir'in Ennahar televizyon kanalında görevli Khaoula Mansouri, organizasyonu çok beğendiğini ve Türkiye'nin de gelecek oyunları çok başarılı organize edeceğine inandığını söyledi.

Başkent Bakü'de devam eden 4. İslami Dayanışma Oyunları'nı takip etmek için Cezayir'den gelen gazeteci Mansouri, İstanbul'da yapılacak bir sonraki İslami Dayanışma Oyunları ve takımlarının başarısı hakkında değerlendirmede bulundu.

Oyunları izlemek için Bakü'ye geldiğini ifade eden gazeteci, 'Organizasyonu çok beğendim. 54 ülkeden katılım oldu, bu çok güzel. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı da (İİT) iyi iş çıkarıyor.' dedi.

5. İslami Dayanışma Oyunları'nın 2021'de İstanbul'da yapılacağından haberdar olduğunu söyleyen Mansouri, 'Türkiye de çok başarılı bir organizasyon yapacaktır. Daha önceki oyunlara katılamadım. İlk defa burada bulunuyorum ama inşallah İstanbul'dakine de katılırım.' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin sporcuları ve takımlarını beğendiğini ifade eden Cezayirli gazeteci, 'Oyunlar çok iyi. Birçok ülke iyi takımlarını ve oyuncularını gönderdi. Cezayir olarak biz de iyi gidiyoruz. Şu anda 6. sıradayız. Bir önceki İslami Dayanışma Oyunları'nı 9. sırada bitirmiştik. Burada futbol ve voleybol branşlarında bronz madalya aldık. Yüzmede de 5 madalya kazandık. Cezayir sporda kendini geliştirmeye devam ediyor.' diyerek sözlerini tamamladı.

- 'Oyunların amacı sadece yarış değil'

Azerbaycan Devlet Haber Ajansı'nın (Azertac) editörlerinden Pervane Rehimova, oyunların amacının yarışmak dışında birlik ve dayanışmayı göstermek de olduğunu belirtti.

Organizasyonun çok iyi gittiğini aktaran Pervane Rehimova, 'Oyunlar sayesinde İslam dünyasıyla olan dostluğumuzu, kardeşliğimizi artırıyoruz.' değerlendirmesini yaptı.

Türkleri çok sevdiklerini dile getiren Azerbaycanlı gazeteci, 'Oyunların amacı sadece yarış değil. Aynı zamanda burada dayanışma, dostluk var. Biz Türkleri kardeş biliyoruz. Sadece sporda değil tüm alanlarda bunu hissediyorsunuzdur.' ifadelerini kullandı.

En fazla madalya mücadelesinin Türkiye ile Azerbaycan arasında geçtiğinin altını çizen Rehimova, 'Başlarda Türkiye takım ve bireysel dallarda en fazla madalyayı kazanıyordu. Biz buna da çok seviniyorduk. Tabii ki biz de birinci olmak istiyorduk ve son iki günde de liderliği aldık.' diye görüş bildirdi.

Çok güzel müsabakalar olduğunu söyleyen Rehimova, 'Özellikle voleybol maçları çok iyi oldu. Türkiye kadınlarda gümüş madalya aldı ancak iki sene önceki 1. Avrupa Oyunları'nda da takip etmiştim. Türkiye Kadın Voleybol Takımı o zaman altın madalya kazanmıştı.' açıklamasında bulundu.

Başka ülkelerden sporcular ve takımların bu oyunlar sayesinde ülkelerine geldiklerini kaydeden Azerbaycanlı medya mensubu 'Takımlarımız önceden hiç mücadele etmediği ekiplerle mücadele etti. Bir gazeteci olarak hiç karşılaşmadığım sporcuları bu sayede gördüm. Başka ülkelerden takımların yarışını görmek her zaman mümkün olmuyor.' şeklinde görüşlerini dile getirdi.

- 'Oyunlar İslam ülkelerini bir araya getirdi'

AFP haber ajansında görev alan İngiliz gazeteci Elliot Richardson, oyunların İslam ülkeleri arasındaki dayanışmayı artırdığını söyledi.

Oyunların, olimpiyatlar ve dünya şampiyonası kadar olmasa da onlara yakın mücadeleler olduğunu belirten Richardson, 'Oyunlar, İslam ülkelerini bir araya getirdi. Organizasyon ve salonlar gayet iyi.' ifadelerini kullandı.

İlk kez İslami Dayanışma Oyunları'na katıldığını dile getiren gazeteci, 'Bu oyunların farklı bir perspektifi var. Özellikle judoda çok iyi müsabakalar oldu. Ayrıca Azerbaycan'ın ilk sırada olmasına sevindim.' diye konuştu.

- 'Organizasyon üst seviyede'

Faslı gazeteci Mohamed Kamal El Idrissi ise organizasyonun üst seviyede olduğunu belirtti.

Azerbaycan vatandaşlarının çok yardımsever olduğunu ifade eden Faslı gazeteci, 'Organizasyon üst seviyede. Her şeyi çok beğendim.' değerlendirmesini yaptı.

Bakü'ye ilk defa geldiğini kaydeden El Idrissi, 'Burada insanlar çok keyif aldı. Misafirperverlik çok güzeldi. Çok mutlu oldum.' diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak: AA