Samsun'da 19 Mayıs Kutlamaları

Samsun’da bugüne ertelenen 19 Mayıs kutlamaları coşku içinde yapıldı.

Samsun’da dün hava muhalefeti nedeniyle gerçekleşmeyen 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları bugün Samsun Valiliği önünde yapıldı. Törenler ilk olarak saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın işaret diliyle okunmasıyla başladı.

Daha sonrasında da öğrenciler tarafından şiirler okundu.

Daha sonra günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yapan Samsun Valisi İbrahim Şahin, “19 Mayıs yeni Türk devletinin çağdaş değerler ile milletler ailesi içerisinde yer almasının adıdır. 19 Mayıs 1919 vatanın yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, çağdaş uygar bir yaşama yönlendiren ve sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan gün olarak tarih sayfamızda yerini almıştır. Bu sebeple Mustafa Kemal’e doğum günü sorulduğunda ‘İşte benim doğum tarihim 19 Mayıs 1919’dur’ cevabını vermişti. Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içerisinde büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti, gençlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak görev ve sorumluluğunu taşıyorsunuz” dedi.

Vali Şahin’in konuşmasının ardından Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin bahçesinden alınan toprak Samsun’a getirilerek Vali İbrahim Şahin’e verildi.



57. Alay’ın sancağı Rektör Bilgiç’e teslim edildi

Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı sayılan ilk Anzak çıkartmasına karşı koyan 57. Alay’ın sancağı her yıl bir üniversiteye veriliyor. Bu yıl da sancak devralma sırası Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesine (OMÜ) geldi. Çanakkale Savaşı’nda Anzak askerinin geçmesine izin vermeyen ve tüm askerleri şehit olan 57. Alay, en çok madalya sahibi olan Alay olduğu için “dünyanın en kahraman alayı”olarak nitelendiriliyor. 57. Piyade Alayı’nın sancağı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde yapılan tören ile OMÜ öğrencilerine teslim edilmişti. Sancağı teslim alan öğrenciler Köksal Terzi ve Abdullah Telli, sancağı OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç’e teslim etti.

Sancağı devraldıktan sonra konuşan Prof Dr. Sait Bilgiç, “19 Mayıs coşkusunu yaşarken 57. Alay Sancağı’nın teslimiyle bu heyecanımız doruğa çıkmıştır. Büyük bir onurla kahramanlık destanı yazan kahramanlarımızın sembolü olan sancağı teslim almış durumdayız. Teslim aldığımız sancakla, yüklendiğimiz sorumluluğun önemini biliyoruz, gereğini de yerine getireceğiz. 19 Mayıs 1919 ile başlayan milli mücadelenin ilham kaynağı olan Çanakkale Kahramanlığı, elbette ki gurur duyacağımız bir kahramanlıktır. Ama bu yetmez. O günlerden ders çıkarmak hatta yürek almak zorundayız. Hep ölerek kahraman kalmamanın yollarını bulmak zorundayız. Bize üzerinde özgürce yaşayabileceğimiz vatan toprağını teslim etmek için gencecik yaşlarında gözlerini kırpmadan toprağa düşen kahramanların bıraktığı vatan toprağını da gelecek nesillere, üzerinde hem özgür bir şekilde yaşayabilecekleri hem gurur duyabilecekleri hem de dünyanın en medeni toplumunun yaşayabileceği güzel bir vatan toprağını bırakmak zorundayız. Biz Ondokuz Mayıs Üniversitesi olarak bunun farkındayız. Bu ülkenin gelişmesine katkı sağlayacak her türlü çalışmanın içerisinde olmaya söz verdik” diye konuştu.

Etkinlikler, sancak tesliminin ardından halk oyunları gösterisi, nostaljik boru trampet takımı geçit töreni, sporcuların gösterisi, ritim grubu gösterisi, halk dansları ile Anadolu gezintisi, dağcılık sporcuları gösterisi ve kule grubu gösterileri ile son buldu.

Kaynak: İHA