Türk Basketbolu, Avrupa'da 7. Kupa Peşinde

İstanbul'da yarın başlayacak THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'de mücadele edecek Fenerbahçe, Türkiye'ye basketbolda 7. Avrupa kupasını kazandırmaya çalışacak Sarılacivertli takımın Dörtlü Final'de mutlu sona ulaşması durumunda Fenerbahçe Kulübü, basketboldaki ilk Avrupa kupasını kazanacak Türkiye'den daha önce erkeklerde Anadolu Efes, Beşiktaş ve Galatasaray birer kez, kadınlarda ise Galatasaray 2, Yakın Doğu Üniversitesi de bir kez Avrupa kupalarında şampiyon oldu

ERCAN ÇAKAR - İstanbul'da yarın başlayacak THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'de mücadele edecek Fenerbahçe, basketbolda Türkiye'ye kulüpler bazında 7. Avrupa kupasını kazandırmaya çalışacak.

Türkiye'den basketbolda daha önce erkeklerde Anadolu Efes, Beşiktaş ve Galatasaray birer kez, kadınlarda ise Galatasaray 2, Yakın Doğu Üniversitesi de bir kez Avrupa kupalarında şampiyonluk yaşadı.

Avrupa'nın kulüpler bazındaki bir numaralı kupası olan THY Avrupa Ligi'nde geçen sezon şampiyonluğu finalde kaybeden Fenerbahçe, İstanbul'da yapılacak Dörtlü Final'de bu kez kupayı müzesine götürmek için mücadele verecek.

Sarı-lacivertli takım, Sinan Erdem Spor Salonu'nda düzenlenecek ve Rusya'dan CSKA Moskova, İspanya'dan Real Madrid ve Yunanistan'dan da Olympiakos ile yer alacağı organizasyonda mutlu sona ulaşması durumunda Türk basketboluna Avrupa'daki 7. kupasını getirecek.

Fenerbahçe, Dörtlü Final'den zaferle çıkması halinde Avrupa Ligi'nde şampiyonluğa ulaşan ilk Türk takımı olma başarısını da gösterecek.

- İkinci kupa

Fenerbahçe'nin THY Avrupa Ligi Dörtlü Final'de istediği şekilde ayrılması durumunda Türk basketbolu, bu sezon ikinci Avrupa kupasına kavuşacak.

Yakın Doğu Üniversitesi, mücadele ettiği FIBA Kadınlar Avrupa Kupası'nda şampiyonluğa ulaşarak, Türkiye'ye bu sezon basketboldaki ilk kupasını getirmişti.

FIBA Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden Banvit ise final maçında kupayı rakibine kaptırmıştı.

- Fenerbahçe'nin ilk kupası olacak

Fenerbahçe'nin Dörtlü Final'den zaferle çıkması durumunda sarı-lacivertli kulüp, basketboldaki ilk Avrupa kupasını kazanacak.

Sarı-lacivertli erkek takımı, geçen sezon Berlin'de düzenlenen Dörtlü Final organizasyonunun finalinde Rusya'nın CSKA Moskova ekibine yenilerek, şampiyonluğu kaçırdı.

Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı ise daha önce FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde üç kez final oynamasına rağmen kupayı almayı başaramadı.

- İlk kupa Anadolu Efes'ten

Türk basketbolu, ilk Avrupa zaferini 1996'da Anadolu Efes ile yaşadı.

Başantrenör Aydın Örs yönetiminde o zamanki adı Efes Pilsen olan lacivert-beyazlılar, Makedon oyuncusu Petar Naumoski'nin önderliğinde büyük bir başarı elde etti.

Lacivert-beyazlılar, 1995-1996 sezonunda Avrupa'nın iki numaralı kupası olan Koraç Kupası finalinde İtalya ekibi Stefanel Milano'yu geçerek, Türk basketbol tarihinin ilk büyük başarısına imza attı.

Türk basketbolu erkeklerde ikinci Avrupa kupasını Beşiktaş ile elde etti. Siyah-beyazlılar, Ergin Ataman yönetiminde 2011-2012 sezonunda Avrupa'nın üç numaralı kupası olan FIBA EuroChallenge Kupası'nda şampiyonluğa ulaştı.

- Kupaların 3'ü Galatasaray'dan

Türkiye'nin daha önce basketbolda kazandığı Avrupa kupalarının 3'ünde Galatasaray'ın imzası bulunuyor.

Galatasaray Odeabank Erkek Basketbol Takımı, geçen sezon Ergin Ataman yönetiminde büyük bir başarıya imza atarak Avrupa'nın iki numaralı kupasını havaya kaldırdı.

Sarı-kırmızılı takım, ULEB Avrupa Kupası'nın finalinde Fransa'nın Strasbourg ekibini geçerek kupayı müzesine götürdü.

Galatasaray Kadın Basketbol Takımı da daha önce Avrupa'nın bir ve iki numaralı kupalarını kazanma başarısı gösterdi.

Sarı-kırmızılı kadın basketbol takımı, 2008-2009'da FIBA Avrupa Kupası, 2013-2014 sezonunda ise FIBA Avrupa Ligi şampiyonlukları yaşamıştı.

Kaynak: AA