Hikayeleri Farklı Hedefleri Aynı

Genç Milli Grekoromen Güreş Takımı sporcuları, Bilecik'in Söğüt ilçesinde kamp yapıyor 15 Temmuz gazisinin ağabeyi Eker, kırılan ayağına rağmen güreşi bırakmayan Başar, dinlenmek için girdiği salondan güreşçi çıkan Kamal, yaramazlığı nedeniyle bu sporla tanışan Fırat ve ilkokulda 'Ben' cevabıyla güreşe başlayan Ayazcı, Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında altın madalya kazanmayı hedefliyor.

GÜLAY GEYİK - Bilecik'in Söğüt ilçesinde kamp yapan Genç Milli Grekoromen Güreş Takımı, Almanya ve Finlandiya'da düzenlenecek Avrupa ve Dünya Şampiyonalarına günde çift antrenman yaparak hazırlanıyor.

Genç milliler, Almanya'da 27 Haziran-2 Temmuz'da gerçekleştirilecek Avrupa Şampiyonası ile 1-6 Ağustos'ta Finlandiya'da yapılacak Dünya Şampiyonası için Söğüt Spor Salonu'nda çalışıyor.

Milli güreşçi Abdülkadir Eker (18), AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın çağrısı üzerine babası ve kardeşleriyle İstanbul Saraçhane'ye gittiklerini söyledi.

Milli güreşçi 16 yaşındaki kardeşi İsmet Eker'in vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığını anlatan Abdülkadir Eker, ''Konu vatansa gerisi teferruattır. Babam ve üç kardeşimle vatan savunmasına çıktık.' dedi.

Babasının arkadaşlarının yönlendirmesiyle 13 yaşında güreşe başladığını anlatan Eker, ''Hedefim, şanlı bayrağımızı olimpiyatlarda dalgalandırmak. İstiklal Marşı'nı okutmak istiyorum. Taha Akgül gibi iyi bir güreşçi olmak istiyorum. Stilini çok beğeniyorum, onu örnek alıyorum.'' ifadelerini kullandı.

- Kırılan ayağına rağmen güreşi bırakmadı

Milli güreşçi Abdülsamet Başar (18) da dünya ikinciliği bulunan amcası Zafer Başar ve milli güreşçi abisinin desteğiyle 2010 yılında bu spora başladığını söyledi.

Bir turnuvayı izlerken güreşçi olmaya karar verdiğini anlatan Başar, şöyle konuştu:

''Çok çalıştım. Çabalarım sonuç verdi. Sakarya'da düzenlenen ilk turnuvada şampiyon, Marmara Bölgesi'nde de 3. oldum. Türkiye Şampiyonası'na giderken ağabeyim Yunus Emre Başar ile antrenman sonrası şakalaşırken ayağım kırıldı, bir yıl güreşe ara verdim. Buna rağmen sporu bırakmadım, bir yıl sonra mindere geri döndüm. Çalıştım, çabaladım. Aksaray'da 2012'de yapılan Minikler Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye üçüncüsü oldum. 2015 yılında ilk olarak Avrupa Şampiyonası'na çıktım. Sırbistan'da Avrupa üçüncüsü, daha sonra da Dünya Şampiyonası'nda üçüncü oldum. 2016 yılında 58 kiloda Türkiye, Balkan ve Avrupa şampiyonluklarım bulunuyor.''

Başar, bu ay Antalya'da Uluslararası Şampiyonlar Turnuvası'na katılacaklarını belirterek, 'Hedefim bu sene ilk önce takıma girmek, sonra Türkiyemizi Avrupa ve dünyada, ardından da 2020 Olimpiyatları'nda temsil edip, şampiyon olmak. Hocalarımın verdiği emekleri boşa çıkartmayacağım, Türk bayrağını dalgalandıracağım. Şampiyonluk çok farklı bir duygu, anlatılmaz yaşanır.'' değerlendirmesinde bulundu.

- Dinlenmek için girdiği salonda güreşçi oldu

Manisa Akhisar Belediyespor Kulübü güreşçisi Kerem Kamal da atletizmle ilgilenirken ağır bir idman sonrası dinlenmek için girdiği salonda güreşçileri görünce bu spora ilgi duymaya başladığını söyledi.

Dinlenme amaçlı girdiği salondan güreşçi olarak çıktığını ifade eden Kamal, ''Sekiz kez Türkiye şampiyonu oldum. 2014'te Avrupa şampiyonluğu ve dünya ikinciliğim var. Balkan şampiyonluğum var. 2016'da Avrupa üçüncüsü, dünya ikincisi ve Balkan şampiyonu oldum. Hedefim 2020 Olimpiyatları'nda güreşmek. Nasipse Avrupa Şampiyonalarında dereceler alarak, 2020 Olimpiyatları'nda şampiyon olmayı hedefliyorum. Her zaman Hamza Yerlikaya'yı örnek aldım.'' dedi.

- Yaramazlığı güreşçi yaptı

Bartın Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 1. sınıf öğrencisi Murat Fırat (19) ise küçükken çok yaramazlık yaptığını, adeta yerinde duramadığını belirterek, bu durumu fark eden öğretmeninin yönlendirmesiyle güreşçi olduğunu kaydetti.

2015'te Avrupa şampiyonu olduğunu belirten Fırat, 'Geçen yıl Avrupa Şampiyonası'na katıldım ama madalya alamadım. Bu yıl Avrupa şampiyonu oldum. Avrupa ve Dünya Şampiyonası'nda milli takımında yer almak için çalışmalarımı sürdürüyorum. Takıma girersem, ülkemi en iyi şekilde temsil edip, bayrağımızı göndere çektirmek istiyorum. İdolüm Hamza Yerlikaya. Tekrar şampiyonluk duygusunu yaşamak ve yaşatmak istiyorum.'' diye görüşlerini aktardı.

- 'Ben' cevabıyla güreşçi oldu

Doğuş Ayazcı da ilkokulda beden eğitimi öğretmeninin ''Güreşçi olmak isteyen var mı?'' sorusuna ''Ben'' diye cevap verdiğini ve miniklerde güreşmeye başladığını, 2 yıl sonra da minikler Türkiye şampiyonu olarak bu spora devam ettiğini söyledi.

Türkiye ve Avrupa şampiyonluklarının bulunduğunu anlatan Ayazcı, ''Milli takıma seçilirsem 2020 Olimpiyatları'nda madalya almak, şampiyon olmayı hedefliyorum. Sporda gidebildiğim yere kadar gitmek istiyorum sonra da beden eğitimi öğretmenliği yaparak, insanlara bir şey öğretmek, bir şey katmak, en büyük isteğim. Hocalarım sayesinde güreş dışında da birçok şey öğreniyorum.'' diye konuştu.

Kaynak: AA