Bursa Emniyetinden Bursaspor - Beşiktaş Maçına İlişkin Açıklama

Bursa Emniyet Müdürlüğü, Bursaspor’un ligin 31. haftasında Beşiktaş’ı konuk ettiği karşılaşma öncesi ve sonrasında alınan tedbirlere ilişkin yazılı açıklamada bulundu.

Emniyet müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“15 Mayıs Pazartesi günü saat 20.00’de oynanan Bursaspor-Beşiktaş müsabakası ile ilgili olarak, iki takım taraftarı arasında daha önce meydana gelen olaylar nedeni ile her iki takım taraftarı arasında 13 senedir devam eden deplasman yasağı uygulanmakta iken 2016-2017 sezonu ilk müsabakası 10.12.2016 tarihinde İstanbul ilinde oynanmış müsabaka öncesi Bursa Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü ile İstanbul Spor Güvenliği Şube Müdürlüğünün taraftarlar ile yaptığı yoğun görüşmeler neticesinde taraftarlar arasındaki gerginlik ortadan kaldırılmış bunun üzerine İstanbul İl Spor Güvenlik Kurul Kararı ile Bursaspor’un deplasman yasağı kaldırılmış oynanan müsabakada taraftarlar arasında herhangi bir sorun yaşanmadan maç sona ermiştir. 15.05.2017 tarihinde oynanmış olan müsabaka öncesi her iki kulübün karşılıklı mütekabiliyet ilkesine esas olmak üzere Beşiktaş taraftar yasağının kaldırılması ön görülmüş bu bağlamda Bursa Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü görevlilerince her iki takım taraftarlarının liderleri ile yapılan görüşmeler neticesinde taraftarlar arasında herhangi bir husumetin olmadığı anlaşılmıştır.

15 Mayıs Pazartesi günü oynanan müsabaka öncesinde müsabakanın güvenli bir şekilde oynanabilmesi amacıyla Bursa Spor Güvenliği Şube Müdürünün katılımıyla 17 kişiden oluşan Bursaspor tribün lideriyle yaklaşık 6 ay öncesinden toplantı düzenlenmiş, yapılan toplantılarda müsabakanın güvenli bir şekilde oynanabilmesi amacı ile taraftarların herhangi bir taşkınlık yapmamaları, misafir takım taraftarlarına yönelik herhangi saldırı veya taşkınlık yapmamaları hususunda tribün liderleri ile görüşülmüş olup, yine Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü’nün koordinesinde müsabakadan bir ay öncesi Bursaspor Kulübü yetkilileri ile görüşülmüş tribün üzerinde etkili taraftar dernekleri ve taraftar liderleri hakkında bilgi alınmış, alınan bilgiler doğrultusunda Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü’nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısının katılımıyla İl Emniyet Müdürlüğü toplantı salonunda 15 kişiden oluşan tribün lider ve dernek başkanları ile toplantı düzenlenmiş, yapılan toplantıda müsabakanın riskleri ve önemi hakkında amigolar ve dernek başkanlarına gerekli uyarılarda bulunulmuştur."

Tribün liderleri ile buluşuldu

Müsabakanın çok riskli müsabakalar kategorisine girmesinden dolayı herhangi bir olayın yaşanmaması için Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü’nün organizesinde, 11 Mayıs Perşembe günü İl Emniyet Müdürümüz Sayın Selami Yıldız’ın katılımıyla Bursaspor tribün liderleri ile birlikte İl Emniyet Müdürlüğü Toplantı Salonunda 15 kişinin katılımıyla toplantı düzenlenmiş, toplantıda maçın önemi, riskleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmış, herhangi bir istenilmeyen olayın meydana gelmemesi konusunda katılımcılara bilgilendirmeler yapılmıştır.

Müsabaka günü, Valimiz Sayın İzzettin Küçük’ün katılımıyla Heykel Valilik Binasında, Bursaspor tribün liderleri ile toplantı düzenlemiş, toplantıda birlik, beraberlik ve sağduyu çağrısında bulunulmuştur."

Müsabaka öncesi Sosyal medya üzerinden müsabaka hakkında yapılan paylaşımlar, Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü personelince sıkı bir şekilde takip edilmiştir. Taraftarlar arasında gerginlik oluşturabilecek paylaşımlar ile ilgili olarak paylaşım yapan taraftarlar Spor Güvenliği Şube Müdürlüğüne davet edilmiş, müsabakanın önemi hakkında gerekli bilgilendirmeler yapıldıktan sonra, gerginlik oluşturabilecek paylaşımların kaldırılması sağlanmıştır.

İnsansız hava araçları kullanıldı

"08 Mayıs Pazartesi günü saat 14.30’da Heykel Valilik binasında Vali Yardımcısı Ergun Güngör Başkanlığında İl Spor Güvenlik Kurul Toplantısı yapılmıştır. Toplantıya Bursaspor Kulübü ve Beşiktaş Kulübü yetkililerinin katılımı sağlanmıştır. Müsabakanın güvenliğinin sağlanması amacıyla gerekli kararlar alınmıştır. Alınan kararlar her iki takım ve taraftarlara bildirilmiştir.

Müsabakayı seyretmek için gelecek olan taraftarların güvenli bir şekilde gelişlerini sağlamak amacıyla üst düzey tedbirler planlanmış, planlanan tedbirler doğrultusunda İstanbul Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü ve İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü koordinesi ve eşliğinde İstanbul ilinden hareket eden Beşiktaş taraftarlarını taşıyan 37 otobüsün İlimiz Osmangazi Köprüsü Ovaakça gişelerine getirilmeleri sağlamıştır. Ovaakça gişelerinde 200 İl Jandarma Komutanlığı Personeli, insansız hava araçları ve bir bomba arama köpeği ile İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 300 Personel ile görev alınmış, burada İl Jandarma Komutanlığı görevlileri ile birlikte oluşturulan arama noktalarında gerekli arama ve kontroller yapıldıktan sonra Ovaakça gişelerinden Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumuna yol güzergahında bin 840 emniyet personelinin almış olduğu tedbirler ile seyircilerin güvenli bir şekilde stada intikalleri sağlanmıştır."

4 bin 298 emniyet personeli görev aldı

Müsabakanın oynanacağı Bursa Büyükşehir Belediye Stadyumu dışında ve içinde üst düzeyde güvenlik tedbirleri alınmış ve sorunsuz bir şekilde her iki takım taraftarının stada girmeleri sağlanmıştır. Müsabaka normal saatinde başlayarak normal saatinde olaysız bir şekilde sona ermiştir. Müsabakayı izleyen 24 bin 425 Bursaspor taraftarının tahliyesi sorunsuz bir şekilde sağlandıktan sonra, 2 bin 50 Beşiktaş taraftarının tahliyesi yine sorunsuz bir şekilde sağlanmıştır. Birimlerimizin ve İstanbul Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü personelinin eskortluğu eşliğinde Beşiktaş taraftarlarının ve Beşiktaş A.Ş. Takım otobüsünün ilimizden sorunsuz olarak çıkışı sağlanmıştır.

Müsabakada, stat içerisi ve dışarısından ismen 4 bin 298 emniyet personeli, stat içerisinde ise 800 özel güvenlik personeli görev yapmıştır.”

Kaynak: İHA