Türkiye Güreş Federasyonundan Altaylı'ya Kınama

TGF'nin açıklamasından: 'Güreşimizi tam anlamıyla bir spor değilmiş gibi halka lanse etmeye çalışarak, peygamber ve ata sporumuz güreşin onuru, şeref ve saygınlığı ihlal edilmektedir' 'Özür beklediğimizi belirtmek ve şiddetle kınadığımızı bilmenizi isteriz'.

Türkiye Güreş Federasyonunca (TGF), gazeteci Fatih Altaylı'nın güreşle ilgili açıklamaları talihsizlik olarak nitelendirildi.

Federasyon, Altaylı'nın katıldığı bir TV programında güreşe ilişkin, 'Dört dörtlük bir spor olarak görmüyorum. Popüler sporlar arasında çok da yeri olan bir spor değil. Güreşte 4 madalya alacağımıza atletizmde bir madalya almayı tercih ederim.' şeklindeki sözleri üzerine yazılı açıklama yaptı.

Altaylı'nın açıklamalarının, güreşe gönül veren vatandaşları ve her organizasyonda ülkesine madalya kazandırmak için mücadele eden sporcuları derinden yaraladığı vurgulanarak, 'Halka mal olmuş sözde bir aydının ata sporumuz güreş hakkında bu tarz ucuz cümleler kurması kabul edilebilir bir durum değildir.' değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Altaylı'nın güreşi tam anlamıyla bir spor değilmiş gibi halka lanse etmeye çalıştığı belirtilerek, 'Peygamber ve ata sporumuz güreşin onuru, şeref ve saygınlığı ihlal edilmektedir. Toplumun gözünde güreşle ilgilenen sporcularımızı küçük düşüren sözlerinde ata sporumuz güreşi ve güreşçilerimizin kişilik hakları zedelenmektedir. Kimsenin böyle bir hakka sahip olmadığını hatırlatarak, bu talihsiz sözleriyle ilgili özür beklediğimizi belirtmek ve şiddetle kınadığımızı bilmenizi isteriz.' ifadelerine yer verildi.

Güreşte uluslararası organizasyonlarda elde edile başarılara işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

'Bileği bükülmeyen pehlivanlarımız kazandığı sayısız madalyaları ve kupaların ötesinde dünyanın her köşesinde İstiklal Marşı'mızı okutmuş ve ay-yıldızlı bayrağımızı göndere çektirmiştir. 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda ülkemiz 21 spor branşının 20'sinde 3 madalya kazanırken, sadece güreş branşında biri altın olmak üzere 5 madalyayı ülkemize kazandırarak tarihi bir başarıya imza atılmıştır. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Sırbistan'ın Novi Sad kentinde düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda millilerimiz 68 yıl arada sonra tarihi bir rekor kırarak 5 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalya kazanmış ve 38 ülkenin katıldığı şampiyonada 5 kez İstiklal Marşı'mızı okutmuş ve 9 kez ay-yıldızlı bayrağımızı göndere çektirerek milletimize büyük gururlar yaşatmıştır.'

- 'Atalarımıza yapılan saygısızlık'

Güreş camiasının önde gelen isimleri de Fatih Altaylı'yı sözlerinden ötürü kınadı.

Olimpiyat şampiyonu eski milli güreşçi Mehmet Akif Pirim, Altaylı'yı eleştirerek, 'Bu aynı zamanda atalarımıza da yapılan bir saygısızlıktır. Tarihimiz, ecdadımız ve güreş camiamız özür dilemezseniz sizi affetmeyecektir.' dedi.

Pirim, Altaylı'yı ağustos ayında Fransa'da düzenlenecek Dünya Güreş Şampiyonası'na davet ederek, 'Zeka, hız ve kondisyon dolu bu müsabakaları canlı izleyelim. Ön yargıları parçalamak atomu parçalamaktan zordur derler, gelin ön yargılarınızı parçalayalım. Atalarımızdan bize yadigar olan bu spor ile Türk'ün adını sizin açıklamalarınıza rağmen dünyaya duyurmaya devam edeceğiz.' diye konuştu.

Eski dünya şampiyonu güreşçi Selçuk Çebi de takdir edilmeyi beklerken yaralayıcı ifadelerle karşılaştıklarını dile getirerek, 'Güreş camiası olarak bu nefret raddesine ulaşmış cümlelerin sebebini merak ediyoruz. 'Madalya kazandık, başarılı olduk diye kendimizi suçlu hissetmeye başladık' desek abartmamış oluruz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA