Hızlı Düşündü, Sabretti Ve Kazandı

Satrançta dünya üçüncülüğü kazanan 11 yaşındaki Elif Keskin, 'hayatının olmazsa olmazı' satrancı, hızlı düşünme, sabırlı olma ve sorunlara farklı çözümler üretme oyunu olarak tanımlıyor Elif Keskin: ' Satrançta kaybetmek kazanmaktan çok daha önemli bir şey. Kazanılan oyundan çok, kaybedilen oyunlar satrançta ilerlemeye çabalar. Çünkü satrançta usta olmak veya bir yerlere gelmek istiyorsanız 100'den fazla oyun kaybetmeniz gerekiyor' 'Satrançta çalışmalarımı gereken şekilde planlı yapabilirsem büyük usta olmak en büyük hayalim. Satranç ile ilgili çalışmalar yapmak ve öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Türkiye'den kadın usta oyuncu olmak bana çok mutluluk verir' 'Dünya şampiyonu olmak için sonuna kadar mücadele edeceğim. Kararlıyım'

İBRAHİM HALİL ÇEKİCİ - Satrançta yıllardır Türkiye birinciliğini kimseye kaptırmayan ve son olarak kendi yaş grubunda dünya üçüncüsü olarak bronz madalya kazanan 11 yaşındaki Elif Keskin, 'hayatının olmazsa olmazı' satrancı, hızlı düşünme, sabırlı olma ve sorunlara farklı çözümler üretme oyunu olarak tanımlıyor.

Anaokulu çağında satranca başlayan Keskin, ailesinin ve antrenörünün de desteğiyle kısa sürede il genelindeki satranç turnuvalarında iyi dereceler almaya başladı. Satranca başlama hikayesini ve sonrasındaki yaşadıklarını AA muhabirine anlatan Keskin, satrancı 6 yaşındayken ağabeyinden öğrenmeye çalıştığını anlattı.

Satrançta, taşların hareketlerini ve basit hamlelerini ağabeyinin kendisine öğrettiği belirten Keskin, 'Okulda bunu arkadaşlarıma anlatırken, istekli olduğumu gören anaokulu öğretmenim bana ders vermeye başladı. Sonra satranç macerası başladı. İlgimi ve yeteneğimi fark eden annem satranç dersleri almam için beni teşvik etti ve destek oldu.' diye konuştu.

Okuldaki satranç kulübünde satranca devam ettiğini anlatan Keskin, okullar arasındaki turnuvalarda aldığı dereceler üzerine milli takıma davet edildiğini söyledi.

Satrancı, hızlı düşünme, sabırlı olma ve sorunlara farklı çözümler üretme oyunu olarak olarak tanımlayan Elif Keskin, satrancın, hayatındaki 'olmazsa olmaz' olduğunu ifade etti.

Satrancın, karşısına çıkan bütün sorunlara çözüm üretmesini sağladığını anlatan Keskin, şöyle devam etti:

'Satranç, hızlı ve doğru düşünebilmemi ve zamanımı iyi kullanabilmemi sağlıyor. Cesaretim karar verirken artıyor ve sonuç olarak gelen başarı öz güvenimin gelişmesine olumlu katkıda bulunuyor. Satrançta amaç görünürde şahı tutsak etmek köşeye sıkıştırmaksa da bence kişinin dikkat konsantre ve düşüncesini bir arada yönetebilmesidir. Tabii bunu başarmak hiç kolay değil. Satrançta çalışmalarımı gereken şekilde planlı yapabilirsem büyük usta olmak en büyük hayalim. Satranç ile ilgili çalışmalar yapmak ve öğrenciler yetiştirmek istiyorum. Türkiye'den kadın usta oyuncu olmak bana çok mutluluk verir.'

Özellikle çocukların satranca yönlendirilmesi tavsiyesinde bulunan Keskin, 'Sabırlı, sistemli düşünmek, bir konuya odaklanmak konusunda çok faydasını görürler. Ülkesinde ve yurt dışında yeni yerler ve arkadaşlar edinirler. Derslerindeki başarıları bunlara paralel artar. Kazanmak ve kaybetme duygusunu yönetebilirler.' dedi.

Oyun stilinin çok saldırgan olduğu için, erkek oyununa benzettiklerini anlatan Keskin, 'Avrupa (Kadın usta adayı) WCM unvanını aldım. Bu benim için çok önemli bir başarı. Dereceye girdiğim uluslararası başarılarımda İstiklal Marşı'nın okunması ve Türk bayrağının dalgalanması çok gurur vericiydi. Eğer dünya birincisi olacaksam daha birçok unvan almam lazım. Onları da almak için çabalıyorum. Dünya şampiyonu olmak için sonuna kadar mücadele edeceğim. Kararlıyım. Aileme bana maddi ve manevi desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyor, saygılarımı iletiyorum.' şeklinde konuştu.

- Satranç antrenörü Aydın: 'Çok saldırgan bir stili var'

Satranç antrenörü Hakan Aydın, Elif’le 4 yıl önce turnuvalarda tanıştığını belirterek, 'Henüz 8 yaşındaydı, saldırgan bir stili vardı, hızlı bir şekilde gelişmek için bütün mental altyapıya sahipti. Birlikte çalışmaya karar verdik.' dedi.

Elif Keskin'in güçlü yönlerine değinen Aydın, 'Başarı için yetenek tek başına yeterli değildir. Doğru, disiplinli, sabırlı ve sürekli çalışmak gerekir. Uzun ders saatlerinden sonra bile çalışma isteğinde hiçbir azalma ortaya çıkmıyor. Ödevler konusunda da son derece disiplinli, verilen ödevleri hiç aksatmadan yapıyor ve bu konuda gerekli öz disipline sahip.' diye konuştu.

Aydın, Elif’in Romanya’daki turnuvada son turda kaçan dünya şampiyonluğundan sonra ilk ciddi hedefinin dünya şampiyonu, sonrası içinse WGM yani bayan büyük usta unvanını kazanmak olduğunu ve bunun için disiplinli bir şekilde çalışmaya devam etmesi gerektiğini ifade etti.

Türkiye’nin satrançta geleceğinin parlak olduğunu, Elif'in de Türkiye’nin gelecekteki en önemli yıldızlarından biri olacağına inandığını dile getiren Aydın, 'Biz antrenörler için en keyifli şeylerden biri böyle yetenekli çocuklarla çalışmak ve ülkemize kazandırdıkları başarılarla övünmek.' dedi.

Anne Betül Keskin ise kızının satranç azminin okul derslerine de olumlu yansıdığını belirterek, 'Bir şey kaybettiği zaman ağlamıyor ama üzülüyor biraz. Ama hemen toparlanıyor ve yeni maç için hazırlıklarına başlıyor. Bunlar okul derslerine de yansıyor. Derslerine çalışırken sıkılmıyor, çok sabırlı olduğu için. Okul başarısıyla paralel gidiyor.' diye konuştu.

Elif’in satrancı ağabeyinden öğrendiğini ve çalışarak onu geçtiğini anlatan Keskin, çocuklarını bu konuda çok desteklerini anlattı.

Keskin, katıldıkları yurt dışı turnuvalarda maddi zorluklarla karşılaştıklarının altını çizerek, 'Bu konuda devlet büyüklerimizden, özel sektörden destek bekliyoruz. Buna hakikaten güç yetirmek mümkün değil. Federasyon turnuvalarda Elif'e destek oluyor ama ben kendi masrafımı kendim karşılıyorum. Türk bayrağını dalgalandırmak, orada hepimizin gururunu okşayan o İstiklal Marşı'nı ayakta okutabilmek bugün gerçekten göğsümüzü kabartan en önemli olaylardan biri. Ağlayarak izledi tüm Türkler. çünkü çok mutlu oluyoruz Türkiyeyi temsil ettiği için.' şeklinde konuştu.

Türkiye Satranç Federasyon Başkanı Gülkız Tulay ise Elif’in başarılarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tülay, 'Romanya'da yapılan Dünya Okullar Satranç Şampiyonasında Elif Keskin kendi yaş gurubunda 3. olarak bronz madalyanın sahibi oldu. Spor Bakanımız bu başarılı öğrencilerimizi tebrik etti. Elif iyi yetişmiş bir sporcumuz. Annesi de son derece çocuğunu destekleyen spor branşına gerekli desteği verebilen çok değer verdiğimiz bir velimiz.' dedi.

Kaynak: AA