'Ağabey Ve Kardeş İlişkimiz Başarıda Çok Önemli'

Serbest Güreş A Milli Takım Antrenörü Çakmar: 'İdealist bir sporcuyu başarıya ulaştırmak için sadece hocalık yapmak yetmiyor' 'Bir olimpiyat şampiyonluğunun Taha'ya yetmeyeceğini bildiğimiz için ikinci ve üçüncü olimpiyat şampiyonluklarını hedefliyoruz' 'Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Gençlik ve Spor Bakanımızın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleri çok büyük. Onları utandırmayacak şekilde her girdiğimiz şampiyonadan alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum'

BUĞRA ERSAVAŞ - Serbest Güreş Milli Takımı Antrenörü ve ASKİ Spor Kulübü Teknik Direktörü Abdullah Çakmar, sporcularla ağabey ve kardeş ilişkisinin başarıyı getirdiğini söyledi.

Çakmar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Taha Akgül'ün 2010 yılında ASKİ Spor Kulübü'ne transfer olduğunu anımsatarak, milli sporcuyla aile ortamı yakaladıklarını belirtti.

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu Taha ile sporcu ve hoca ilişkisinin ötesinde iletişimlerinin bulunduğunu anlatan Çakmar, 'İdealist bir sporcuyu başarıya ulaştırmak için sadece hocalık yapmak yetmiyor. Dost, ağabey olmak gerekiyor. Ağabey ve kardeş ilişkimiz başarıda çok önemli.' dedi.

Şampiyon sporcuyla kulübün dışında milli takımda da beraber olduklarını vurgulayan Çakmar, 'Çalışmalarımız sadece salon ortamından ibaret değil, sosyal hayatta da beraberiz. Programlara, etkinliklere birlikte gidiyoruz. Salonda sporcu-hoca ilişkisi devam ediyor ama bir yere oturduğumuz zaman, ağabey ve kardeş ilişkimiz başlıyor.' diye konuştu.

- 'Zirvede kalabilmek önemli'

Çakmar, Taha Akgül'ün nerede ne yapması gerektiğini bilen, idealist, zeki ve başarılı bir sporcu olduğunu dile getirerek, milli sporcunun hedeflerinin hiçbir zaman bitmeyeceğini söyledi.

Taha'nın Avrupa ve dünya şampiyonluklarından sonra sporun zirvesi sayılan olimpiyatlarda da altın madalya kazandığını hatırlatan Çakmar, şöyle devam etti:

'Bu bize tabii ki yetmeyecek. Çünkü ata sporumuz güreş, diğer branşların önüne geçip lokomotif oldu. Bir olimpiyat şampiyonluğunun Taha'ya yetmeyeceğini bildiğimiz için ikinci ve üçüncü olimpiyat şampiyonluklarını hedefliyoruz. Zirveye çıkmak değil orada kalabilmek önemlidir. Taha da ben de bunun bilincindeyiz. Millet olarak ikinciliklere, üçüncülüklere sevinemiyoruz.'

- 'Sırbistan'da tarih yazdık'

Çakmar, Sırbistan'da düzenlenen Avrupa Güreş Şampiyonası'nda Serbest Güreş Milli Takımı'nın destan yazdığını söyledi.

Şampiyonayı 3 altın ve 2 bronz olmak üzere 5 madalyayla tamamladıklarını hatırlatan Çakmar, 'Sporcularımız gerçekten güzel mücadeleler verdi. Bu destanın baş mimarı da Taha Akgül oldu çünkü 5. kez Avrupa şampiyonluğu unvanını kazandı. Takım kaptanı olarak da arkadaşlarının daha iyi mücadele etmelerini sağladı, onlara rol model oldu.' ifadelerini kullandı.

Takım şampiyonluğu kupasını da küçük ayrıntılarla kaçırdıklarını dile getiren Çakmar, şöyle konuştu:

'Bundan 24 sene önce milli takımımız Avrupa şampiyonluğu kupasını kaldırmıştı. Bu şampiyonada da Mustafa Kaya veya Yakup Gör takımımıza puan getirebilseydi, takımlar şampiyonluğu kupasını kaldıracaktık. 24 yıl aradan sonra 5 madalya, 13 yıl aradan sonra da 3 altın madalya aldık. Şampiyonada küçük eksiklerimizi gördük. Bunları tamamlayıp, inşallah en kısa zamanda takım şampiyonluğu kupasını kaldıracağız.'

- 'Bizi yerden yere vurdular'

Milli antrenör Abdullah Çakmar, Taha Akgül'ün sakatlığı nedeniyle İslami Dayanışma Oyunları'nda yer alamayacağını söyledi.

Taha'yı doktora gösterdiklerini ve ayağında bir kırık bulunduğunu dile getiren Çakmar, şunları kaydetti:

'Ödemi artmış durumda. Büyük ihtimalle de İslami Dayanışma Oyunları'nda yer alamayacak. Oyunlarda altın madalya alıp, İstiklal Marşımızı söyletmek isterdik. Biz eğer ki 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya istiyorsak, sporcumuzu da fazla zorlamamamız gerekiyor. Sakatlığının düzelmesinin ardından olimpiyat hazırlıklarımızı ara vermeden sürdüreceğiz. Taha ile ilgili beklentiler büyük. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın, Gençlik ve Spor Bakanımızın, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleri çok büyük. Onları utandırmayacak şekilde her girdiğimiz şampiyonadan alnımızın akıyla çıkacağımıza inanıyorum.'

Taha'nın geçen sene olimpiyatlar öncesinde Avrupa şampiyonasına sakat gittiğini vurgulayan Çakmar, 'Kendisi bana 'Ülkem için en iyisini yapmak istiyorum' dedi. Şampiyona öncesinde doktorlarla ve federasyon başkanımızla istişare yaptık ve güreşmesine karar verdik. Gürcü rakibine karşı 8-0 öndeyken sakatlığı nüksetti ve 8-8'den yenildik. O şampiyonada mindere çıktığı için büyük eleştiriler aldık. Taha'nın güreşmemesini söyleyenler, bizi yerden yere vurdular. Taha bunların üzerine hırs yaptı. Bir sporcu şampiyon olunca el üstünde tutuluyor, yenilince de yerden yere vuruluyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA