Salih Suvar Açıklaması 'Ülkeme Madalya Kazandıracağım'

Milli ve rekortmen halterci Salih Suvar, 21-30 Nisan tarihleri arasında Yeni Zelanda’da gerçekleştirilecek olan Masterler Halter Olimpiyatları’na Adana’da hazırlanıyor.

Suvar, aynı zamanda milli takım antrenörü olan Cafer Eser’in sayesinde küçük yaşlarda haltere başladığını, Çukobirlikspor’da önemli dereceler yaptığını ve rekorlar kırdığını, 200’ün üzerinde milli takım mayosuyla hem Adana’yı hem de ülkemizi temsil ettiğini, 1970 ve 71 yıllarında bir gazete tarafından yılın sporcusu seçildiğini söyledi.



Spordan yeteri kadar maddi ve manevi destek görmediği için hem çalışmak hem de sporu daha üst düzeylere taşımak için Almanya’da Posta Telefon Telgraf Kulübü’ne transfer olduğunu ifade eden Suvar, şunları kaydetti:

“Ailece halter sporu yapmaktayız. Kardeşlerim Mehmet, Cemal, Ziya Suvar’ın benim gibi bir çok önemli dereceleri var. Halter sporunu sevmemiz ve geliştirmemizde Milli Takım Antrenörü Cafer Eser’in hakkını inkar edemeyiz. 16 yaşında ilk kez Bulgaristan’da yapılan uluslararası müsabakada milli mayoyu giyerek, ilk madalyamı aldım. Ardından 1969 yılında Romanya’da Balkan ikincisi, 1970 yılında İstanbul’da Balkan Şampiyonluğu, 1971 yılında İzmir’de yapılan Akdeniz Oyunları’nda altın madalya aldım. 1972 yılında Münih Olimpiyatları’na katıldım. 1973 yılında İspanya’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda dereceye girdim. Daha sonra ciddi bir sakatlık geçirdim. Bir süre haltere ara vermek zorunda kaldım.”

"8 Avrupa, 8 dünya rekoru sahibiyim"

Salih Suvar, 47 yıldır Almanya’da yaşadığını, orada katıldığı tüm müsabakalarda spor ailesiyle iyi dostluklar kurarak hem ülkenin imajına katkıda bulunduğunu hem de defalarca Almanya şampiyonu olduğunu ifade etti.

Masterlerde 8 kez Avrupa ve 8 kez dünya rekoru kırdığını, rekorlar listesinde Türk olarak sadece kendi adının bulunduğunu belirten Suvar, “Hem sağlığım hem de halter sporuna olan saygımdan dolayı ilerlemiş yaşıma rağmen, sporu bırakmadım. 2001 yılında Çekoslavakya’da yapılan Avrupa Masterler Şampiyonası’nda 1. oldum. Aynı yıl Yunanistan’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda yine birinci oldum. 2002 yılında Fransa’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda kürsünün en üst basamağına çıktım. 2013 yılında Kuşadası’nda yapılan Avrupa Şampiyonası’nda altın madalyanın sahibi oldum. 2014 yılında Danimarka’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda ve 2015 yılında Nahçivan’da yapılan Avrupa Şampiyonası’nda da birinciliği elde ettim. Geçtiğimiz yıl da Almanya’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda bir kez daha kürsünün en üst basamağında yer aldım” dedi.



"68 yaşta rekorun yeni sahibi olacağım"

Suvar, Yeni Zelanda’da yapılacak Masterler Halter Olimpiyatları’na Almanya’da yaşadığı halde Adana’da hazırlandığını, kendine bölge antrenörü Erol Ekici’nin büyük katkısının bulunduğunu belirterek, “68 yaş grubunda silkme ve koparmada olimpiyat rekoru toplamda 208 kilo. Ben antrenmanlarda 100 kilo koparma, 121 kilo silkme olmak üzere toplamda 221 kilo kaldırıyorum. Sakatlık ve başka aksilik yaşamazsam kesinlikle rekorun yeni sahibi olacağım. Bana her zaman maddi ve manevi desteğini esirgemeyen Halter Federasyonu Başkanı Tamer Taşpınar’a teşekkür ederim” diye konuştu.

Kaynak: İHA