Madalya Uğruna Sessiz Hazırlık

Samsun'un temmuzda ev sahipliği yapacağı 23. Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları'na katılacak Karate Milli Takımı, hazırlıklarını Eryaman TOHM'da sürdürüyor Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu Asbaşkanı Yazıcı:'2017 Defolimpik'i sadece bizim federasyonumuzun faaliyeti olarak görmüyoruz. Bu, tüm Türkiye için önemli bir organizasyon' Kata Milli Takımı Antrenörü Çelen: 'Geçen sene dünya şampiyonu olduk. Bu yıl da ülkemizi aynı şekilde temsil edip, altın madalya kazanmak istiyoruz'

İLKNUR ÇETİNBAŞ - İşitme Engelliler Karate Milli Takımı, 23. Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları'nda (2017 Defolimpik Oyunları) altın madalya kazanabilmek için hazırlanıyor.

Samsun'un ev sahipliğinde 18-30 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek büyük organizasyon öncesi, Eryaman'daki Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi'nde (TOHM) kampa giren ekipte, 13'ü kadın 32 sporcu yer alıyor.

Türkiye İşitme Engelliler Spor Federasyonu (TİESF) Asbaşkanı Mahir Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önemli bir organizasyona ev sahipliği yapacağını belirterek, '2017 Defolimpik'i sadece bizim federasyonumuzun faaliyeti olarak görmüyoruz. Bu, tüm Türkiye için önemli bir organizasyon.' dedi.

Oyunlara 21 branşta katılacaklarını dile getiren Yazıcı, 'Bunlardan biri de karate. Karate kampının birinci aşamasındayız. İkinci ve üçüncü kampları da burada yapacağız. Eryaman TOHM, çok mükemmel bir tesis, çok verim alıyoruz. Antrenörlerimiz ve sporcularımız memnun. Diğer branşlarda da burada çalışacağız.' diye konuştu.

Eryaman TOHM'un profesyonel bir tesis olduğunu ve çok ilgi gördüğünü vurgulayan Yazıcı, 'Spor Genel Müdürlüğümüz ile Gençlik ve Spor Bakanlığımız bize, olimpiyatlar nedeniyle özel ilgi gösterdi. Bu aydan itibaren diğer işitme engelli branşlarımız da burada yoğun bir kamp dönemine girecek. Merkezin personeline işaret dili kursları vermeye başladık. Bu yoğunluğun içinde bizimle çok ilgileniyorlar. Hiçbir sıkıntımız yok.' ifadelerini kullandı.

Mahir Yazıcı, tek federasyon çatısı altında 21 branşın tamamında olimpiyatlara hazırlandıklarını söyledi. Geçen yıl futbol, voleybol, güreş, karate, tekvando ve judoda dünya şampiyonu olduklarını hatırlatan Yazıcı, 'Profesyonelliğe çok yakın çalışıyoruz. Katılım çok fazla, çekişmeli maçlar oluyor. Adrenalini yüksek maçlar yaşıyoruz.' diye konuştu.

- Doyduk: 'Favoriyiz'

Milli Takım Teknik Koordinatörü Uğur Doyduk da çok iyi bir kamp dönemi geçirdiklerini belirtti.

Oyunlarda kata ve kumite dalında yarışacaklarını anlatan Duyduk, 'Teknik direktörümüz İbrahim Erçin, antrenörlerimiz Adnan Çelen, Osman Ayhan, Nurhan Kayacık ve Feray Erel bizimle. Sporcularımızın sağlık ve performans testlerini yaptırdık. Performansları kotanın üzerinde çıkıyor. Bu da sevindirici.' diye konuştu.

Geçen yıl yine Samsun'da kata ve kumite milli takımlarının dünya şampiyonu olduğunu anımsatan Doyduk, şunları söyledi:

'Önümüzde olimpiyatlar var, ev sahibi takımız. Türkiye için önemli bir organizasyon. Takım olarak kendimizi favori olarak görüyoruz. Sporcularımız 19-25 yaş aralığında ve en fazla yüzde 55 oranında duyabiliyorlar. Bazısı hiç duymuyor. Normal karate ile kurallarımız aynı.'

Doyduk, sporcuların morallerinin yerinde olduğunu ve 2012'den bu yana başarı grafiklerinin yükseldiğini anlattı. Doyduk, kampın 10 Nisan'da sona ereceğini, 10 günlük aranın ardından yine Eryaman TOHM'da toplanacaklarını sözlerine ekledi.

- Çelen: 'Başarımızın sırrı ülkemizin spora verdiği destek'

Kata Milli Takımı Antrenörü Adnan Çelen, Türkiye'yi olimpiyatlarda en iyi şekilde temsil etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Dünya ve Avrupa şampiyonluklarının bulunduğunu anlatan Çelen, şöyle konuştu:

'Geçen sene dünya şampiyonu olduk. Bu yıl da ülkemizi aynı şekilde temsil edip, altın madalya kazanmak istiyoruz. Bu şampiyona olimpiyat olduğu için tüm takımlar gelecek. Bu yıl işimiz daha zor olacak ama biz zoru başarmayı seviyoruz.'

İşitme engelli sporcuların arkadan verilen komutları duyamadıklarını, bu nedenle hareketlerin çoğunu vücut diliyle gösterdiklerini anlatan Çelen, 'Zorluk derecesi duyanlarla aynı, zaten bu sporcuları normal sporcularla da yarıştırıyoruz. Başarımızın sırrı ülkemizin spora verdiği destek.' diye konuştu.

- Erel: 'Onların sevgisi, mutluluğu bizim de mutluluğumuz'

Kumite Milli Takımı Antrenörü Feray Erel ise 5 senedir işitme engellilerle çalıştığını vurgulayarak, 'Onların sevgisi, mutluluğu bizim de mutluluğumuz.' dedi.

İşitme engellilere mutlaka spor yapmalarını önerdiklerini vurgulayan Erel, 'Cimnastik, yüzme hangisi olursa, evden çıktıları takdirde zaten birbirlerini getiriyorlar. Genel müdürlük ve bakanlığın çalışmaları var, basın aracılığıyla daha çok kitleye ulaşmaya çalışıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Erel, 'Asıl engelliler biziz. Sessizlerin sesi olalım. Özellikle bütün kızlarımızın uzak doğu sporlarını yapmalarını istiyorum.' mesajını paylaştı.

- Sporcular

Erkekler katada 2016 dünya şampiyonu Fatih Çiçek, 3 yaşında geçirdiği havale sonrasında bir kulağında yüzde 45, diğerinde yüzde 80 duyma kaybı oluştuğunu belirterek, 'Karateye 15 yaşında başladım. Hedefim olimpiyat şampiyonu olarak Türk bayrağını dalgalandırmak.' ifadelerini kullandı.

Kadınlar kumitede geçen yılın dünya şampiyonu Rümeysa Akyüzlü de doğuştan işitme engelli olduğunu ve karateye 11 yaşında başladığını kaydetti. 2017 Defolimpik'i büyük bir heyecanla beklediğini anlatan Rümeysa, 'Olimpiyat şampiyonluğu bekliyorum.' yorumunu yaptı.

Kaynak: AA