Su Korkusunu Yendi, Yüzmede Şampiyon Oldu

Bedensel engelli Berkin Kutlu, su korkusundan ailesi ve eğitmenlerinin ilgi ve sevgisi sayesinde kurtularak yüzmede kendi kategorisinde Türkiye birincisi oldu Bir kolu ve bir bacağı olmayan 11 yaşındaki Berkin, iki yılda 10'u altın, 5'i gümüş 15 madalya kazandı Milli Sporcu Berkin Kutlu: 'Haftanın 5 günü, günde 3 saat çalışıyorum. Yüzmeyi hayatım boyunca sürdürmeyi planlıyorum. Şimdiki hedefim; 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmak ve orada altın madalya almak'

ADEM DEMİR - HİKMET FARUK BAŞER - Bedensel engelli Berkin Kutlu, su korkusundan anne ve babası ile eğitmenlerinin ilgi ve sevgisi sayesinde kurtularak, yüzmede kendi kategorisinde Türkiye birincisi oldu.

Sağ kolu ve sol bacağı olmayan 11 yaşındaki Berkin, iki yılda 10'u altın, 5'i gümüş 15 madalya kazandı. Paralimpik Olimpiyatlara katılma barajı olan Ipc Dünya A'yı geçen Berkin, yaşı küçük olduğu için Meksika'daki olimpiyatlara katılamıyor ancak 2020’de Japonya’nın başkenti Tokyo’da gerçekleştirilecek olimpiyatlara şimdiden hazırlanmaya başladı.

AA muhabirine Ataköy Sutopu Federasyonu Yüzme Havuzunda, yüzmeye nasıl başladığını ve elde ettiği başarıları anlatan Berkin, haftanın 5 günü, günde 3 saat çalıştığını belirtti.

Yüzmeyi hayatı boyunca sürdürmeyi düşündüğünü aktaran Berkin, 'Şimdiki hedefim; 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmak ve orada altın madalya almak.' dedi.

Berkin, su korkusunu annesi ve babası ile yüzme eğitmeni Duran Arslan ve Berna Bal sayesinde yendiğini, kısa bir süre içerisinde ise 10’u altın 5’i gümüş olmak üzere 15 madalya kazandığını anlattı.

- 'Hedefim olimpiyatlarda madalya kazanmak'

Yarışlarda çok heyecanlandığını ve hırslandığını dile getiren Berkin, 'Yüzme sırasında birinci olmaya odaklanıyorum. Tabii madalya aldığım zaman ise çok seviniyorum. Yüzme çok keyifli. Herkese tavsiye ediyorum.' diye konuştu.

Yüzme başarılarından sonra okulda arkadaşlarının yakın ilgisini gördüğünü aktaran Berkin, şunları söyledi:

'Hayatım düzene girdi, çok keyif almaya başladım. Ancak hayatım biraz zorlaştı. Hem derslerim hem de antrenmanlar beni bazen zorluyor. Haftanın 5 günü, günde 3 saat çalışıyorum. Yüzmeyi hayatım boyunca sürdürmeyi düşünüyorum. Şimdiki hedefim; 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılmak, orada altın madalya kazanmak.'

Anne Nihan Kutlu ise Berkin'in, doktorların, omuriliğinin kaymaması için yüzmeyi tavsiye etmesi üzerine 2 yıl önce çok zor da olsa yüzmeye başladığını söyledi.

Berkin'in çok ciddi bir su korkusu olduğunu, ilk başlarda havuza girmek istemediğini ve 'boğulurum endişesiyle' kafasını suya sokmadığını anlatan anne Kutlu, 'Zaman içerisinde su kokusunu yenip başarı kazandık ve sevmeye başladı. Madalyalar arka arkaya geldi. En son İçel'de bir baraj geçince çok önemli noktaya geldi.' dedi.

-'Ipc Dünya A barajını geçti'

Berkin'in yüzde 75 engelli raporu olduğunu, ES-3 grubunda yüzdüğünü belirten anne Kutlu, şunları kaydetti:

'Berkin, Aka Koleji 5. sınıf öğrencisi. Yüzmeden önce çok büyük uyum ve çalışma sorunu vardı, şimdi yüzmenin etkisiyle hem okul hem de sporda bize başarı tattırdı. Son bir yılda hayatımda en çok 'Berkin sana güveniyorum, Berkin seninle gurur duyuyorum' cümlelerini kullandığımı biliyorum. Ailesi olarak hedefimiz, daha istekli bir şekilde bunu çok iyi noktalara getirmek.'

Yüzme eğitmeni Berna Bal da Berkin'in çok iyi bir öğrenci olduğunu aktardı. Berkin'in su korkusunu havuz oyunlarıyla yok ettiklerini söyleyen Bal, 'Çok iyi bir iletişim kurduk. Ardından güzel çalıştık. İçel'deki Türkiye şampiyonasında Berkin, Ipc Dünya A Barajını geçti. Ayrıca iki de B barajını geçti. Toplam 3 baraj geçti. Şu anda Ipc Dünya A barajını geçen en genç sporcu sıfatını taşıyor.' diye konuştu.

Berkin'in yaşının küçük olması nedeniyle Meksika'da yapılacak Dünya Paralimpik Olimpiyatlarına katılamadığını hatırlatan Bal, sözlerini şöyle tamamladı:

'2020 Tokyo Olimpiyatları bileti şimdiden cebimizde. Çok iyi hazırlanarak burada iyi bir derece almayı hedefliyoruz. Birincilik madalyası hedefimiz.'

Kaynak: AA