Tarihi Aba Güreşi Geleneği Sürdürülüyor

Hatay'da çocuk ve gençler, geleneksel aba güreşinin inceliklerini öğrenerek bu sporu gelecek yıllara taşımayı hedefliyor Güreş antrenörü Delioğlu: 'Aba güreşi, bütün güreşlerin atasıdır. Nedeni ise mutlaka diğer güreş türlerindeki bir benzerliği aba güreşinde de görebilirsiniz'

SALİM TAŞ - Hatay'da çocuk ve gençler, geleneksel aba güreşinin inceliklerini öğrenerek bu sporu gelecek yıllara taşımayı hedefliyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılan kursta yaklaşık 150 çocuk ve genç, geleneksel ata sporu aba güreşinin özelliklerini öğreniyor.

Adını, sporcuların üzerine giydikleri yarım kollu kalın kumaştan veya keçe kılından yapılmış kalın yelekten alan aba güreşinin unutulmaması için kentte her yıl çeşitli etkinlikle düzenleniyor.

Hatay Büyükşehir Belediyespor Güreş Takımı'nın antrenörü Mehmet Cemil Delioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 47 yıl aba güreşi yaptığını, 32 senedir de antrenör olarak bu spora hizmet ettiğini söyledi.

Delioğlu, tarihi aba güreşini yaşatmak ve bu sporu yoğun olarak yapıldığı eski günlerine döndürmek için çaba gösterdiğini belirtti.

Hatay'da yüzyıllardır yapılan aba güreşini geleceğe taşımak için çaba içerisinde olduklarını kaydeden Delioğlu, şöyle devam etti:

'Aba güreşi, Orta Asya'dan göçle birlikte Anadolu'ya gelmiş ancak ülkemizde güney illerimizde özellikle Hatay ve Gaziantep'te tutunabilmiştir. Aba güreşi, bütün güreşlerin atasıdır. Nedeni ise mutlaka diğer güreş türlerindeki bir benzerliği aba güreşinde de görebilirsiniz. Biz Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi'nde haftada üç gün antrenman yapıyoruz. 150 sporcumuz var. Kursa katılan çocuk ve gençlerin çoğu sorunlu. Bu gençlerimizi bir araya getirerek güreş sporuna kazandırdık. Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan kurtarmak istiyorsak mutlaka spora yönlendirmemiz gerekiyor.'

Mehmet Cemil Delioğlu, güreşçilerin her yıl düzenlenen ulusal ve uluslararası organizasyonlara katıldığını ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ettiğini kaydetti.

- Baba-oğul da aba güreşini öğreniyor

Aba güreşçisi Selahaddin Karaca, 20 yıldır bu sporu yaptığını ve öğrendiklerini gelecek nesillere aktarmak istediğini söyledi.

Aba güreşi kursuna 7 yaşındaki oğluyla birlikte geldiğini anlatan Karaca, 'Oğlumla birlikte bu sporu yapıyorum, seviyoruz. Bu sporu geliştirmenin yolu severek yapmaktır. Çünkü ağır bir spor. Özellikle aba giyerek güreşmek ayrı bir mücadele istiyor.' diye konuştu.

Karaca, aba güreşinin teşvik edilmesiyle daha iyi yerlere geleceğine inandığını ifade etti.

Kursa gelen Mahmut Çayırcı da (19) küçük yaşlardan itibaren aba güreşi yaptığını ve birçok müsabakada başarı elde ettiğini dile getirdi.

Çayırcı, aba güreşinin daha ileriye taşınması için elinden geleni yapacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA