Fenerbahçe Gözünü Kupaya Dikti

FIBA Kadınlar Avrupa Ligi'nde daha önce şampiyonluğu iki kez finalde kaçıran sarılacivertli basketbol takımı, Rusya'da düzenlenecek Dörtlü Final'de bu kez kupayı müzesine götürmeye çalışacak Avrupa Ligi'nde üst üste 6. kez en iyi 4 takım arasına kalmayı başaran Fenerbahçe, Dörtlü Final'deki ilk maçını yarın son şampiyon UMMC Ekaterinburg ile yapacak Ev sahibi UMMC Ekaterinburg, ligde daha önce 3 kez kupayı kazandı Dörtlü Final'de mücadele edecek takımlardan Dinamo Kursk bu sezon Avrupa Ligi'nde oynadığı tüm maçları kazanırken, USK Prag'ın bir şampiyonluğu bulunuyor

ERCAN ÇAKAR - Basketbol FIBA Kadınlar Avrupa Ligi Dörtlü Finali'nde mücadele edecek Fenerbahçe, daha önce iki kez final oynayıp alamadığı kupayı bu kez müzesine götürmeyi hedefliyor.

Sarı-lacivertli ekip, Rusya'nın Ekaterinburg kentinde yarın başlayacak ve bu ülkeden UMMC Ekaterinburg ile Dinamo Kursk'un yanı sıra Çekya'dan USK Prag'ın yer alacağı organizasyonda şampiyonluk mücadelesi verecek.

Avrupa Ligi'nde üst üste 6. kez en iyi 4 takım arasına kalmayı başaran Fenerbahçe, Dörtlü Final'deki ilk maçını yarın son şampiyon UMMC Ekaterinburg ile yapacak.

Sarı-lacivertli ekip, 2012-2013 sezonunda finalde Rus ekibi UMMC Ekaterinburg, 2013-2014 sezonunda ise Galatasaray'a mağlup olarak kupayı rakiplerine kaptırmıştı.

Geçen sezon ev sahipliği yaptığı Dörtlü Final organizasyonunu üçüncü tamamlayan Fenerbahçe, 2011-2012 ile 2014-2015 sezonlarında ise Avrupa Ligi'nde dördüncü oldu.

- Fenerbahçe'nin Dörtlü Final yolu

Fenerbahçe, bu sezon Avrupa Ligi'nde oynadığı 17 maçın 13'ünü kazandı, 4'ünü kaybetti.

İlk turda Dinamo Kursk (Rusya), USK Prag (Çekya), Famila Schio (İtalya), BLMA (Fransa), Wisla Can-Pack (Polonya), İçel Büyükşehir Belediyespor ve Uni Györ (Macaristan) ile yer aldığı A Grubu'nu 11 galibiyet ve 3 mağlubiyetle ikinci tamamlayan sarı-lacivertli ekip, çeyrek finalde B Grubu'nu 3. bitiren İspanya'nın Perfumerias Avenida takımıyla eşleşti.

İspanyol ekibi ile oynadığı 3 maçın 2'sini kazanan Fenerbahçe, adını Dörtlü Final'e yazdırdı.

Bilyoner.com Kadınlar Basketbol Ligi'nde Galatasaray karşısında alınan yenilgiden sonra Yunan başantrenör George Dikeoulakos ile yollarını ayıran Fenerbahçe'de, bu göreve Fırat Okul getirildi.

Sarı-lacivertli ekibin kadrosunda şu oyuncular bulunuyor:

Pelin Bilgiç, Ayşe Cora, Melisa Korkmaz, Melis Gülcan, Birsel Vardarlı Demirmen, Tuğçe Canıtez, Merve Arı, Bilge Topaloğlu, Deniz Onat, Esra Ural, Anastasiya Verameyenka (Belarus), Candace Parker (ABD), Shekinna Stricklen (ABD), Jantel Lavender (ABD), Sandrine Gruda (ABD), Alexandria Quigley (ABD-Macaristan).

- Ev sahibi UMMC Ekaterinburg

Dörtlü Final organizasyonuna ev sahipliği yapacak UMMC Ekaterinburg, şampiyonluğun en güçlü adayı olarak gösteriliyor.

Ligde 3 şampiyonluğu bulunan UMMC Ekaterinburg, son yıllarda yaptığı büyük yatırımlarla dikkati çekiyor.

Avrupa Ligi'ndeki ilk şampiyonluğunu 2002-2003 sezonunda kazanan Rus ekibi, 2012-2013 sezonunda finalde Fenerbahçe'yi yenerek kupayı müzesine götürdü. UMMC Ekaterinburg, geçen yıl da İstanbul'da düzenlenen Dörtlü Final'i şampiyon tamamladı.

Ligde bu sezon mücadele ettiği B Grubu'nu 13 galibiyet ve 1 mağlubiyetle lider bitiren Rus ekibi, çeyrek finalde de Famila Schio'yu iki maçta da farklı yenerek Dörtlü Final'e çıktı.

Başantrenörlüğünü Olaf Lange'nin yaptığı UMMC Ekaterinburg'un kadrosunda Sancho Lyttle, Alba Torrens, Kristi Toliver, Diana Taurasi, Emma Meesseman ve Britnney Griner gibi yıldız oyuncular bulunuyor.

- Dinamo Kursk namağlup

Dörtlü Final'de mücadele edecek Rus ekibi Dinamo Kursk, bu sezon Avrupa Ligi'nde çıktığı bütün maçlardan da galibiyetle ayrıldı.

Fenerbahçe'nin de bulunduğu A Grubu'ndaki 14 maçını da kazanan Rus temsilcisi, çeyrek finalde Fransa'nın Bourges Basket ekibini iki maçta da mağlup etti ve Dörtlü Final'e çıktı.

Avrupa Kupası'nda 2011-2012 sezonunda şampiyonluk yaşayan Dinamo Kursk, Avrupa Ligi'nde ise 2014-2015 sezonunda üçüncülükle en iyi derecesini elde etti.

İspanyol Lucas Mondelo'nun çalıştırdığı Dinamo Kursk'un kadrosunda Angel McCoughtry'nin yanı sıra Nnemkadi Ogwumike ve Maria Vadeeva gibi önemli isimler forma giyiyor.

- USK Prag bir kez şampiyon oldu

Dörtlü Final'de yer alan Çekya'nın USK Prag ekibi daha önce Avrupa Ligi'nde bir kez şampiyonluğa ulaştı.

USK Prag, 2014-2015 sezonunda ev sahipliği yaptığı Dörtlü Final organizasyonunu birinci bitirerek kupayı müzesine götürdü.

Bu sezon Fenerbahçe ve Dinamo Kursk ile yer aldığı A Grubu'nu 9 galibiyet ve 5 yenilgiyle üçüncü tamamlayan USK Prag, çeyrek finalde de Rus ekibi Nadezhda ile yaptığı 3 maçın 2'sini kazanarak Dörtlü Final'e adını yazdırdı.

Çekya ekibini, 63 yaşındaki Slovak başantrenör Natalia Hejkova çalıştırıyor.

Kaynak: AA