IAAF Çocuk Atletizmi Antrenör Eğitim Semineri, Antalya'da Başladı

IAAF Çocuk Atletizmi Antrenör Eğitim Semineri, Antalya’da başladı. Seminerde son günlerde atletizmde yaşanan doping skandalıyla ilgili konuşan IAAF Çocuk Atletizmi Türkiye Koordinatörü Necdet Ayaz, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Atletizm Federasyonu’nun dopinge sıfır tolerans tanıdığını belirterek, dopingli çıktığı için derecesi elinden alınan Olimpiyat Şampiyonu Aslı Çakır’ın isminin, verildiği spor salonundan alınması gerektiğini söyledi.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’nin(IAAF) 196 ülkede uyguladığı “IAAF Çocuk Atletizmi Antrenör Eğitim Semineri” Antalya’da başladı.

2014 yılından itibaren Türkiye Atletizm Federasyonu’nun uygulamaya koyduğu seminere katılan antrenörlere 4 adet sertifika veriliyor. Seminerde antrenörlere "Dopingin Zararları, Madde Bağımlılığı, Sporda Çocuklara Psikolojik Yaklaşımın Nasıl Olması Gerektiği ve Fair-Play" ile "Geçmişine Değer Vermeyenler Geleceklerine Yön Veremez" sloganıyla "Eskimeyen Değerler" konularında eğitimler veriliyor. Seminerde son günlerde atletizmde yaşanan doping skandalıyla ilgili konuşan IAAF Çocuk Atletizmi Türkiye Koordinatörü Necdet Ayaz, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Atletizm Federasyonu’nun dopinge sıfır tolerans tanıdığını söyledi.



Ayaz: "Birçok sporcumuz dopingden yakalanıp madalyası elinden alındı"

Son günlerde atletizmde yaşanan olaylar hakkında konuşan Necdet Ayaz, “Doping çağımızın belası. Uluslararası Atletizm Federasyonu da (IAAF) bu belayla kimsenin ilgili olmaması konusunda çok ciddi tedbirler alıyor. Maalesef 2014’ten önce ülkemizde dopinge büyük bir rağbet oldu. Birçok sporcumuz dopingden yakalanıp madalyası elinden alındı. Bununla da kalınmadı 14 yaşına inen bir doping bağımlılığı olduğu tespit edildi. IAAF ülkemizi uyardı. Bu konunun önemli olduğu ve gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Atletizm Federasyon Başkanımız Fatih Çintimar’ın, dopinge sıfır tolerans sloganını harfiyen kullanmış olmasından ise son derece mutluyum eski bir şampiyon sporcu olarak" dedi.



“Sıfır toleransı uygulamasaydık..."

Dopinge sıfır toleransın ülkede uygulanmamış olması durumunda Rusya gibi atletizmden men edilecek ülkeler arasında yer alacaklarını ifade eden Necdet Ayaz, “Çok şükür ki bu olmadı. Son günlerde herkesin üzerinde konuştuğu doping ile ilgili durum üzücü bir durum. Çok önceden olan bir hadiseden ibarettir. Yeni açıklanmış olması biraz düşündürücüdür. Bu sporcular gerçekten de doping aldıysa elbette cezalarını çekeceklerdir. Madalyalarını almak yetmiyor. Antrenörlere de gerekli cezaların verilmesi gerekiyor. Ülkemizin vermiş olduğu maddi ödüllerin de geri alınması lazım” diye konuştu.



“Olimpiyat Şampiyonu Aslı Çakır’ın isminin spor salonundan alınması gerekiyor”

Olimpiyat Şampiyonu Aslı Çakır’ın isminin verildiği spor salonundan alınması gerektiğini söyleyen Ayaz, “Bir olimpiyat şampiyonu olmak elbette ki camiamızda rüyamızda görmek bile bizi heyecanlandırırdı. Bunu tam bulduk Arşimet gibi sevinirken, hevesimiz çok kısa bir sürede dopingden dolayı kursağımızda kaldı. Öyleyse biz neden hemen olimpiyat şampiyonu oldu diye bir yerlere isimleri veriyoruz. Bu tür risklerin olduğunu düşünmüyoruz. Dolayısıyla yanlış olan bir hadiseydi. Umarım konuyla ilgili bir düzeltme yapılır. Cezası kesinleşmişse, madalyası alınacaksa ya da alınmışsa isminin de sökülmesi doğrudur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA