ANALİZ - Spor Camiasından Barcelona-PSG Maçı Yorumları

Teknik direktör Özdilek: 'Rakip Barcelona ise maçın başlama anından hakemin bitiş düdüğüne kadar aynı ciddiyet ve kararlılığı göstermek lazım' Deneyimli çalıştırıcı Yılmaz Vural: 'Futbolda, oyuncular ikna edildiğinde teknik ve taktik gibi unsurların ikinci planda kaldığını gördük' Tecrübeli teknik adam Rasim Kara: 'Barcelona mı eledi, yoksa PSG mi elendi diye düşünürsek, maçın içinde ikisi de var' El Mundo Deportivo gazetesi köşe yazarı Aguilar: 'İlk maçtaki 40'lık yenilginin ardından Barcelona'ya gereken saygı gösterilmedi' L'Equipe gazetesi editörü Duluc: 'Barcelona iyi bir futbol ortaya koydu ama PSG'nin kötü oyunu da bu skoru almalarını sağladı'.

MUTLU DEMİRTAŞTAN - UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda Barcelona'nın sahasında Paris Saint-Germain'i (PSG) 6-1 yenerek çeyrek finale yükseldiği rövanş maçını yorumlayan teknik adam ve gazeteciler, İspanyol temsilcisinin ortaya koyduğu futboldan övgüyle bahsederken, Fransız ekibinin taktiksel hata yaptığını söyledi.

Camp Nou'da oynanan maçta iki takıma da müthiş bir futbol izlettirdikleri için teşekkür etmek gerektiğini dile getiren teknik direktör Mehmet Özdilek, 'Barcelona, 4-0'lık ilk maçın dezavantajıyla rövanş mücadelesine başladı. Psikolojik olarak bunun travmasını atlatmak kolay değil. Sadece büyük oyuncular ve büyük takımlar bu travmaları çabuk atlatabilir. Atlattıklarına da dün akşam şahit olduk.' diye konuştu.

Karşılaşmada çok sayıda kırılma anı yaşandığını, skor 3-1'e geldiğinde PSG'de 'maç bitti psikolojisi'nin ön plana çıkmış olabileceğini ifade eden Özdilek, 'Futbol enteresan bir oyun ve rakip Barcelona ise maçın başlama anından hakemin bitiş düdüğüne kadar aynı ciddiyet ve kararlılığı göstermek lazım.' yorumunu yaptı.

Barcelona'nın kısa sürede maçı lehine çevirdiğine dikkati çeken Özdilek, 'Büyük takımların, büyük oyuncuların yapabileceği bir şey. 3-1'den sonra da baskıyı, stresi hissetmediler. Aynı ciddiyet ve öz güvenle oyunlarına devam ettiler. Haklı olarak farklı galibiyet aldılar. PSG, Paris'te ciddi anlamda onları ezen bir ekipti ama o akşamki takımdan İspanya'da eser yoktu.' şeklinde konuştu.

- Samet Aybaba

Tecrübeli teknik adam Samet Aybaba, ortaya çıkan farklı skorun PSG'nin kötü performansından kaynaklandığını ifade etti.

Sonuca bakarak Barcelona'nın değil Paris Saint-Germain'in performansına odaklanmak gerektiğine vurgu yapan Aybaba, 'Futbol adına ilk maçta her şeyi yapan PSG'nin rövanşta tam tersi bir görüntü sergilemesi hayal kırıklığı oldu.' dedi.

Barcelona'nın oyun kalitesinin herkes tarafından bilindiğini ifade eden Aybaba, ortaya konan futbola bakıldığında hakemi değerlendirmenin doğru olmadığını belirtti.

- Fuat Çapa

TFF 1. Lig takımlarından Boluspor'un teknik direktörü Fuat Çapa, 6-1'lik farklı skorda, PSG'nin rakibinin Barcelona gibi güçlü bir takım olduğunun düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Teknik direktör Çapa, Barcelona takımının bireysel yeteneklere sahip olduğunu dile getirerek, '4-0'lık skordan sonra bu tür maçları çevirmek kolay değildir ama rakip takımın Barcelona olduğunu unutmamak gerek. Bireysel anlamda skora etki yapabilecek futbolcuları var.' ifadelerini kullandı.

İki devrenin başlarında gelen gollerin ilerleyen dakikalar için Barcelona'ya ümit verdiğini vurgulayan Çapa, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Maç içinde hakemin verdiği penaltı kararı da dönüm noktası oldu. Bence penaltıydı. Neymar, Messi, Suarez ve Iniesta birlikte hareket ettiği zaman durdurmak çok zor. Kaliteleri ortada. Bu tür maçlarda o futbolcular sahneye çıktığı zaman ağırlığını hissettiriyor. Zaten ilk maç sonrasında yorumcular da maçın Paris'te değil, Barcelona'da biteceğini söylemişti. İstek ve arzu birleşince futbolcu yapısı değişiyor.'

Güzel futbolun yanı sıra şansın da yanınızda olması gerektiğini belirten Fuat Çapa, 'Bazı günler vardır, şans da sizinle birlikte oluyor. Birinci ve ikinci golde şans Barcelona'nın yanındaydı. Paris'te ise şans ev sahibi ekibin yanındaydı. 10 defa oynansa böyle sonuç çıkmaz.' şeklinde konuştu.

- Yılmaz Vural

Teknik direktör Yılmaz Vural, futbolcuların zafer için ikna edildiğinde teknik ve taktik unsurların ikinci planda kaldığını gösteren bir maç izlediklerini belirtti.

Barcelona'nın rövanşta rakibini 6-1 yenmesinin beklenen bir durum olduğunu aktaran Vural, 'Barcelona'nın 5-0 kazanması gibi bir düşüncesi yok muydu, tabii ki vardı. Bunu yapabileceğini herkes düşünüyordu. Bir ihtimal vardı. 95 bin seyircinin önünde öz güveni olan bir takım. Futbolda, oyuncular ikna edildiğinde teknik ve taktik gibi unsurların ikinci planda kaldığını gördük. Öz güveni üst seviyede gelişmiş ve ikna edilmiş oyuncular böyle bir skoru ortaya çıkardı.' değerlendirmesinde bulundu.

Sonucun spor psikolojisine örnek bir durum olduğunu vurgulayan Vural, şunları söyledi:

'PSG, öz güvenini kaybettikten sonra 88. dakikanın ardından 3 gol yedi. Kendimi, kaybeden teknik adam Unai Emery'nin yerine koyunca çaresizliği gördüm. Skor 3-1 olunca Barcelona'nun tur atlaması imkansız gibiydi. Maçı anlatan spiker bile 'Bu iş bitti.' ifadesini kullanmıştı. PSG'nin acemice oynadığını gördük. Kuşkularının artması onları rahatsız etti ve güvenlerini kaybettiler.'

- Rasim Kara

Beşiktaş'ın eski teknik direktörlerinden Rasim Kara, Barcelona'nın PSG karşısında öz güveni yüksek bir futbol oynadığını belirterek, 'Barcelona mı eledi, yoksa PSG mi elendi diye düşünürsek, maçın içinde ikisi de var. Büyük takımlar böyle zamanlarda kendini belli ediyor. İlk maçta 4-0 mağlup olmalarına rağmen bundan kurtulmak için kendilerini çok iyi motive etmişler. Taktik olarak da çok iyi hazırlanmışlar.' ifadelerini kullandı.

PSG'nin maça 'bir gol atarsak işi bitiririz' düşüncesiyle çıktığını aktaran Kara, 'Barcelona, dünyanın en iyi takımlarından biri. Yıldız oyuncuları da devreye girince skor ne olursa olsun gerek savunmada gerek hücumda her türlü dezavantaja rağmen kazandı. Tarihte de böyle skorlara sık sık olmasa da rastlanmıştı. İşte futbol bunun için çok güzel. İyi ki futbolun içindeyiz.' şeklinde görüş belirtti.

- Gazeteci görüşleri

Fransız L'Equipe gazetesinin editörü Vincent Duluc ve İspanyol El Mundo Deportivo gazetesinin köşe yazarı Francesc Aguilar da rövanş maçında Barcelona'nın iyi bir oyun ortaya koyduğu, PSG'nin ise yetersiz performans sergilediği görüşünde birleşti.

Barcelona'nın unutulmaz bir zafere imza attığını vurgulayan Aguilar, maç yazısında, 'İlk maçtaki 4-0'lık yenilginin ardından Barcelona'ya gereken saygı gösterilmedi. Messi, Suarez, Neymar ve Pique gibi futbolcuları küçümseyemezsiniz. Bu zaferde teknik direktör Luis Enrique'nin rolünü de unutmamak gerek. Oyuncular bu galibiyetle sezon sonunda görevini bırakacak Enrique'yi onurlandırdı.' yorumunu yaptı.

Vincent Duluc ise maç yazısında PSG'nin kötü performansına dikkati çekerek, 'Barcelona iyi bir futbol ortaya koydu ama PSG'nin kötü oyunu da bu skoru almalarını sağladı. PSG zafere çok yakınken dünya çapında büyük bir başarısızlığın sembolü oldu. Fransız ekibinin futbolcuları bu hezimeti hayatları boyunca unutmayacak. Adlarını tarih sayfalarına kötü bir şekilde yazdırdılar. Harika bir bahar mevsimi bekleyen Fransız futbolunun elinde hiçbir şey kalmadı.' ifadeleriyle görüşlerini paylaştı.

Kaynak: AA