'Kuyu Köpek' İçin Kurtarma Kolu Yapan Robot Takımı Türkiye'yi Temsil İçin ABD'de

Kuyu adlı köpeği kurtarma olayı için gönderdikleri ‘kurtarma koluyla’ gündeme gelen özel bir lisenin robotik takımı, bu kez ‘İnfiniti’ isimli robotla dünya çapında ilgi gören bir yarışmaya katılmak için ABD’ye gitti.

Geçtiğimiz şubat ayında yavru bir köpeğin 70 metrelik kuyuya düşmesiyle birlikte kurtarma çalışmalarına katılmak için bir tür kurtarma kolu yapan İstanbul’daki özel bir lisenin robotik takımı, bu kez dünya çapında başarı elde etmek için harekete geçti. 13 kişiden oluşan Androit Androids 6025 isimli takımın üyeleri 6 haftada ürettikleri ‘İnfiniti’ (Sonsuzluk) isimli bir tür robotla her yıl ABD’de düzenlenen robotik yarışmasına katılmak için Kaliforniya’ya gitti.

Basket atıp, ip tırmanan robot ürettiler

ABD’ye gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na gelen takım üyeleri yarışmaya ve ürettikleri robota ilişkin bilgiler verdi. Yarışmanın bu yılki teması kapsamında geliştirilen robotun plastik bir topu 2,4 metre yüksekliğindeki bir potadan sorunsuz bir şekilde geçirmesi ve üretilen robotun serbest bir ipe tırmanması gerektiğini belirten takım kaptanı Emre Özkabaş, robotu nasıl geliştirdiklerini anlattı. Özkabaş, “Robotu kitten çıkan parçalarla, bunun yanı sıra tornada, sanayide lazer kesimcilerden sponsorluk isteyerek kendi tasarımımız olan robotu üretime geçirdik ve bunların montajını gerçekleştirdik. İlk önce bir tasarım süreci oluyor. Bu tasarım sürecinden sonra montaj süreci oluyor” dedi.



Türkiye’ye ödül getiren ilk Türk takımı

Robotik takımının 2016 yılında kurulduğunu ve ilk yılda uluslararası başarı elde ettiğini belirten Özkabaş, “Takımımız geçen sene kuruldu ve Amerika’da Alabama bölgesel yarışmasına katıldı.

Buradan sonra dünya şampiyonasına çıkmaya hak kazandık ve dünya şampiyonasında Türkiye’ye ödül getiren ilk Türk takımı olmaya hak kazandık. Geçen yıl bölgesel yarışmada birinci, dünya şampiyonasında ise klasmanımızın ikinci değerli ödülünü kazandık. Bu seneki hedefimiz yine dünya şampiyonasına çıkıp ödül getirmek” diye konuştu.



Kuyuya düşen köpek için kurtarma kolu ürettiler

Gazetecilerin sorusu üzerine geçtiğimiz haftalarda 70 metrelik kuyuya düşen yavru bir köpeği kurtarmak için ürettikleri kurtarma koluna ilişkin değerlendirmelerde de bulunan robotik takımının kaptanı Emre Özkabaş, “Robotumuzu yapmak için 6 haftalık bir süremiz oluyor. Bu sürenin sonuna yaklaşırken hepinizin bildiği üzere kuyu köpek olayına rastladık. Kendi yaptığımız robotu bir kenara bırakıp oradaki bir canı kurtarmak amacıyla bu konu üzerine yoğunlaşmaya başladık. Bunun için bir robotik kol ürettik ve kurtarma çalışmalarında olabildiğince yer almaya çalıştık. Yarışmaya hazırlanıyor olabiliriz ama orada bir can söz konusuydu ve biz o can için elimizden geldiğince uğraştık. Yardım etmek için gittik ve robotik kolu deneme fırsatı bulduk. İlk önce köpeği tutabildik fakat kullandığımız havalı sistem hava kaçırmaya başladı ve pistonlarda bir gevşeme oldu. Köpeği riske atmamak adına kolu tekrar okula getirdik. Belli önlemler kolu düzelttikten sonra tekrar giderken köpeğin kurtarıldığı haberini aldık ve herkes çok mutlu oldu. En azından sosyal bir amaç için, bir can için uğraştık. Bu bize başta insani olmak üzere çok değer kattı” ifadelerini kullandı.

13 kişiden oluşan takım, Kaliforniya’daki yarışmada başarı elde etmeleri durumunda 27 Nisan’da gerçekleştirilecek dünya şampiyonasına katılmaya hak kazanacak.

Kaynak: İHA