'Bütün Rakiplerimizin Güçlü Olmasını İsteriz'

Beşiktaş Teknik Direktörü Güneş:'Zayıf, güçsüz takımlar karşısında alınacak neticeler sizi güçsüz gösterir, zayıf bırakır' '(Şampiyonluk mücadelesi) 'Bir avantaj var ama garantisi yok. Bahar dönemine girdik. Beşiktaş için daha güzel günlerin olması için özverili ve dikkatli olmak zorundayız' 'Yabancı sınırlamasının şu gün konuşulmasını doğru bulmuyorum. Karar almışsınız' '(Video yardımcı hakem sistemi) Ben olumlu buluyorum, çünkü hatayı aza indirgemek için yapılan her şeyi doğru buluyorum. Ama futbolun akıcılığının engellenmesini de doğru bulmuyorum'

Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş, daha iyi seviyeye gelmek için rakiplerinin de güçlü olmasını istediklerini söyledi.

BJK Nevzat Demir Tesisleri'nde basın toplantısı düzenleyen Güneş, ligdeki şampiyonluk mücadelesinin yanı sıra UEFA Avrupa Ligi'ndeki şanslarına ve güncel konulara değindi.

'Bütün rakiplerimizin güçlü olmasını isteriz.' diyen Şenol Güneş, 'En iyisinin olmasını bekleriz. Kulüpler arasında düşmanlık olmaz, rekabet olur. Dostluğun, fair play'in ön plana çıktığı futbolu benimsiyoruz. Zayıf, güçsüz takımlar karşısında alınacak neticeler sizi güçsüz gösterir, zayıf bırakır.' dedi.

Futbolun her şey demek olmadığını vurgulayan tecrübeli teknik adam, bunun eğlenceye dönmesi halinde herkesin mutluluk duyacağını dile getirdi.

Beşiktaş'ın zor dönemleri aşarak bugüne geldiğini anlatan Güneş, 'Yönetimler, başkanlar, antrenörler, oyuncular, çalışanlar, herkes bu kulüpte görev yaptı, katkı yapmaya çalıştı. Bugün itibarıyla geçmişe göre daha iyi Beşiktaş Kulübü, ailesi olduğunu görüyoruz. Bundan mutluluk duyuyoruz. Bunda başarı yönetimindir.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Özverili ve dikkatli olmalıyız'

Spor Toto Süper Lig'deki şampiyonluk mücadelesiyle ilgili görüşlerini aktaran Şenol Güneş, önde olmalarına rağmen henüz bir şeyi garantiye almadıklarını ve dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Ligde aldıkları sonuçlarla bir avantaj yakaladıklarına dikkati çeken Güneş, 'Bir avantaj var ama garantisi yok. Bahar dönemine girdik. Beşiktaş için daha güzel günlerin olması için özverili ve dikkatli olmak zorundayız.' ifadelerini kullandı.

Şampiyonluk yarışındaki en yakın takipçileri Medipol Başakşehir'in baskı altında olmadığını savunan Güneş, hem lider hem iyi oynamalarından dolayı rakiplerinin Beşiktaş'a karşı daha motive olacaklarını söyledi.

- Olympique Lyon maçı

Şenol Güneş, UEFA Avrupa Ligi çeyrek finalinde Fransa'nın Olympique Lyon takımıyla yapacakları maçların kendileri açısında ayrı bir hikayesi olacağını belirtti.

Olağanüstü bir taraftar kitlesinin maçta olacağına dikkati çeken Güneş, şunları kaydetti:

'Güçlü bir takımla oynuyoruz. Turdan çok oynayacağımız oyunla Lyon'un biz neresindeyiz görmek istiyorum. 'Lyon mu Manchester United mı?' diye sorarsanız, Manchester isim olarak daha önde ama Lyon'u daha sonra görmek isterdim. Lyon oyunu daha önde görmeye çalışıyor. Rakibin güçlü olduğunu biliyoruz. Turu geçersek bize güven verir, yolumuzun açık olduğunu gösterir. Gücümüz yetmediğinde eksiklerimiz olduğunu görür, ona göre değerlendiririz.'

- Tolga Zengin'e destek

Şenol Güneş, Astra Giurgiu takımıyla yapılan hazırlık maçında taraftarların tepki gösterdiği kaleci Tolga Zengin'e destek verdi.

Taraftarların daha önce de Olcay Şahan'a aynı tepkiyi gösterdiğini hatırlatan Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Böyle görüntüyü görmek istemiyoruz. Tüm kulüpler için görmek istemiyoruz. Rakiplerimizi alkışlayan, takımlarını destekleyen taraftarımız olduğunu biliyoruz. Duygusal kırılmaları doğru bulmuyorum. Tolga da takımın önemli insanlarından biri, Olcay da öyleydi. Çok katkı yaptılar. Tolga yapmaya devam ediyor. Evet hata olmuştur, düzeltmeye çalışıyor. Dışlamak diğer arkadaşlarına, takıma ve kulübe zarar verir.'

- Caner ve Demba Ba'nın durumu

Uzun sakatlıklar yaşayan Caner Erkin ile Demba Ba'nın durumunu değerlendiren Şenol Güneş, her iki oyuncunun da iyi çalıştığını bildirdi.

Yaşanan uzun sakatlıkların ardından futbolcularda dalgalanma yaşanabileceğini vurgulayan tecrübeli çalıştırıcı, şunları aktardı:

'Hem zihinsel hem fiziksel olarak maç performansını yakalamak kolay değil. Şu an olumlu gidiyorlar ama eski hallerine göre gerideler. Caner'in isteği çok fazla, duygularıyla aklını karıştırıyor. Sancaktepe Belediyespor maçı vardı, onda da oynamak istedi. Demba Ba daha dengeli gidiyor. Bu hafta olur, diğer hafta olur, ihtiyaca göre bakarız.'

Güneş, sakatlığı nedeniyle uzun süre takımdan ayrı kalan ve yine aynı sorunlarla mücadele eden Veli Kavlak'ın durumunun ise kötü olduğunu söyledi. Veli'nin kendileriyle olamadığını anlatan Güneş, 'Çalışıyor, anladığım kadarıyla rahat değil. Zaten şu an idmana çıkmıyor. Maalesef üzüntü verici. Sakatlıktan sonra dikkat etmek lazım. Bununki şansızlık mı hata mı, bilmiyorum. Listeye yazıyorum ama var olarak göremiyorum. Bir süre iyileşti, sonra rahatsız oldu.' değerlendirmesinde bulundu.

Takımının yaptığı son 2 resmi maçta kırmızı kart gören Vincent Aboubakar'a değinen Güneş, 'Fiziksel sıkıntısı yok, teknik ve taktik olarak sorunları var. Büyük oyuncular davranışta da büyük olurlar. Aboubakar'ı yargılamayı doğru bulmuyorum. Duygusal dalgalanmalar olduğu bir gerçek. Mantık dışına çıktığı tek maç Olympiakos... İşini seven, çalışan ve hırslı bir oyuncu. Daha iyi olacağını biliyorum.'

Şenol Güneş, Emre Mor hakkında ise kendisine gelen bir konu olmadığını dile getirdi.

- 'Yabancı serbestliğini doğru bulmadığımı söyledim'

Yabancı oyuncu sayısının kısıtlanması yönündeki görüşlerin hatırlatılması üzerine Güneş, sayının serbest bırakılmasına Türkiye'nin henüz hazır olmadığını belirtti.

Yabancı oyuncu konusunda Almanya, İspanya, İngiltere ve İtalya'yı örnek gösteren Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Türkiye; İspanya, İngiltere, Almanya ve İtalya gibi ülkelerle aynı boyutta, aynı yaşam tarzında olduğu zaman girip çıkmalar normaldir. O zaman serbest olsun. Düzenleme olmalı. Kulüplerin isteğine göre, futbolun geleceğine uygun olmalı. Geçici çözümlerle, kulüpleri de kısmen memnun eden anlayışlarla yapıyoruz. Yabancı sınırlamasının şu gün konuşulmasını doğru bulmuyorum. Karar almışsınız.'

Bu tür çalışmaların önceden planlanıp uygulanmaya konulması gerektiğine dikkati çeken Güneş, 'Özellikle oyuncuların fikrini almak gerekiyor. Belki olur ama şu ara sayının aşağı düşürülüp, bazı kriterler konularak oyuncu transfer edilmesinden yanayım.' ifadelerini kullandı.

Altyapıya da önem vermeleri gerektiğini anlatan Güneş, BJK Nevzat Demir Tesisleri'nin yan tarafında bulunan bir araziyi kulübün, altyapı için almaya çalıştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Birileri engelliyor. Burayı Beşiktaş'ın denetimine verin. Genç çocuklar gelsinler. Fulya ideal oyuncu yetiştirme alanı değildir. Beşiktaş'ta Atınç'ın, Necip'in altyapıdan çıkması, yayladaki bir çiçeğin çıkması gibidir. Arazi şu anda boş duruyor, Beşiktaş Kulübü yatırım yapacak. Orayı düzeltecek, sporcular gelecek buralara. Devletin de destek olması lazım. Birileri 'ben alayım' diyor, bir avanta hesabı var. Sahamızın yapılışında da engeller çıkmıştı, şimdi mükemmel görüntüsü var.' ​

- Ozan Tufan üzüntüsü

Türkiye'de insanların alınan saha sonuçlarına göre değerlendirme yaptığını savunan Güneş, şöyle devam etti:

'Biz hala üstte yarışıyoruz, alacağınız sonuç sizi mükemmel gösteriyor. Oyunculara katkı yapılsın, oyuncular korunsun. Ozan Tufan, hızlı büyürken birden kesildi. Buna hepimiz üzüleceğiz. Bir oyuncunun yok olmasına hepimiz üzüleceğiz. Başarılıyken değil, başarısızken destek olmalıyız. Her oyuncunun başarılı olmasından mutluluk duyuyorum. Olcay'ın gitmesine üzüldüm. Gitti, başarılı oldu. Bir oyuncu 10 yılda çıkıyor. Yok etmeyelim.'

- Video yardımcı hakem sistemi destek

Şenol Güneş, Medipol Başakşehir Teknik Direktörü Abdullah Avcı'nın, 'Video hakem uygulaması olsaydı lider olabilirdik.' şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, 'Başakşehir'in daha iyi sonuç alması için video hakem sistemini mi getireceğiz? Peki hakem hatası ile kazandığı maçlarda, video hakem lehine mi karar verecek?' ifadelerini kullandı.

'Video hakem olmalı.' diyen Şenol Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bir defa daha olaya bakışımızda taraflılığımız var. Video hakem olmasına rağmen penaltı tartışılır. Verilir mi verilmez mi? Görüntüde de izliyoruz. Söylüyorum, bizim son maç... Aslında oradan bir şey çıkarmak için değil, bu örneği vermek için değiniyorum. Atılmaması gerekir. Haksızlık olabilirdi de diyebilirsin. Tartışılır, verilebilir de verilmeyebilir de. Hakemlerin böyle kararları olabilir. Video hakem de olsa yapılacaktır. Öncelikle, biz buna hoşgörüyle bakacak mıyız? Biz kendimizi değiştireceğiz. Futbol kültürümüzü biraz daha üst seviyeye çıkarmamız lazım. Ama kararların adaletli verilmesi için saha içinde bu kadar hızlı gelişen bir oyunda hakemler biraz burada kalabilir. Özünü bozmamak kaydıyla teknolojinin girmesinin bir zararı yok. Eleştirenler kısmen şunu diyor; 'Futbolun doğasını bozarsınız, hatalar da bunun içinde.' Haksızlık varsa ve bunu haftalarca tartışacağına ve tartışmamak için mümkün olduğu kadar kısa zamanda devreye sokmak lazım. Biliyorsunuz ki kararın ardından oyun başladıktan sonra tekrar geri dönemiyorsunuz. Orada süre ne kadar olacak? Kim nasıl itiraz edecek? Karşılıklı tartışılırsa olmaz. Bu görüntüye hakem karar verecek. Bir de işin demoralize tarafı var. O yan hakemi bir de yanlış karar verdiğinde düşünün. Onun etkisi altında kalabilir.'

Video hakem uygulamasının zararının olmayacağını ve futbolda her gün bir yenilik yaşandığını kaydeden Güneş, şöyle konuştu:

'Ben oynarken kaleci topu yere bırakıp alıyordu. Ben orada skor lehime ise çoğu zamanı çalıyordum. Doğru değil. Şimdi de hızlı oynansın istiyorum. Hatta zaman geçirmeyi bile oyuncularıma pas yaparak gerçekleştirmelerini söylüyorum. Futbol eğlence aracıdır. Onu güzel oynarsanız değeri yükselir. Siz de yükselirsiniz. Herkes öyle düşünmeli. Bu yüzden altyapılardaki oyuncuları ona göre hazırlamak gerekiyor. Altyapıdan çıkarırken futbol oynamaya yönelik kullanacaksınız ve sahaya çıkardığınız zaman bu tip hataları da kabul edecek. İdmanda bile topun çıkıp çıkmadığını tartışıyorlar. Tartışırken idmanı bırakıyorlar. Böyle bir durumda hakem devreye girdiği zaman ne olacaktır? Ben olumlu buluyorum, çünkü hatayı aza indirgemek için yapılan her şeyi doğru buluyorum. Ama futbolun akıcılığının engellenmesini de doğru bulmuyorum.'

- 'Yine sorun olmam'

Şenol Güneş, kulüple gelecek sezon için var olan opsiyonlu sözleşmesiyle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

'İlişkilerimizde sorun yok. Kulübün beklentilerini biliyoruz. Burada bugüne kadar sorun olmayan bir kişi olarak yine sorun olmam. Geçen sezonki şampiyonluğun üstüne yine şampiyon olmalıyız. Üç oyuncumuzla görüşmeler var, bir an önce onların bitmesi gerekiyor. Mukavelesi biten oyuncular var, hepsiyle konuşulmasından yanayım. Hocayı sona koymak zorundayız. Zaten bu planlamanın içinde olan benim. Beşiktaş ile ilgili düşüncelerim hem bugün hem gelecek sezon için, ben yarın gitsem de bunu konuşurum.'

- 'Kupa mutlaka gelecek'

Beşiktaş'ın hedefleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Güneş, 'Kupa mutlaka gelecek, ama bir ama iki. Başkan iki istiyor. Başkan genç ya çok hızlı gidiyor, verme yok, hep alıyor. İnşallah şampiyonluk kupasını da alırız, UEFA Avrupa Ligi'ni de... Başkanın çizdiği plan üzerinde çalışmaya devam.' şeklinde konuştu.

Bu arada Şenol Güneş, basın toplantısındaki açıklamalarının ardından kızı Günçe Güneş'in özel olarak basın mensupları için yaptığı pastayı Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi ile kesti.

Kaynak: AA