Dünya Şampiyonu Liseli Tenisçiler Hedef Büyüttü

Dünya Okullararası Tenis Şampiyonası'nda kızlar ve erkeklerde zirveye çıkan Okyanus Kolejleri Takımı'nın kaptanları Kaya Göre ile Berfu Cengiz, Grand Slam'de boy göstermek istiyor Erkek takımı kaptanı Kaya Göre: 'Takım ruhu üst düzeydeydi ve kazanacağımıza çok inanıyorduk. Bunun da meyvesini aldık' Kız takımı kaptanı Berfu Cengiz: 'Muhteşem bir duyguydu. Yaşadığımız sevinci anlatacak bir kelime yok. İnanılmaz bir mutluluktu' Okyanus Kolejleri Sportif Direktörü İbrahim Cengiz: 'Kız ve erkek kategorilerinde dünya şampiyonu olduk. Bu, ne Türkiye ne de Uluslararası Okul Sporları Federasyonu tarihinde var. Bundan dolayı çok mutluyuz'

EMRAH OKTAY - Dünya Okullararası Tenis Şampiyonası'nda hem erkeklerde hem de kızlarda şampiyonluğa ulaşan Okyanus Kolejleri Takımı'nın kaptanları Kaya Göre ile Berfu Cengiz, Grand Slam'de mücadele etmeyi hedefliyor.

Uluslararası Okul Sporları Federasyonu (ISF) tarafından düzenlenen organizasyonda mücadele eden Okyanus Kolejlerinin erkek ve kız takımları, şampiyonluğa ulaşarak, turnuva tarihinde bir ilke imza attı.

Brezilya'nın Recife kentinde gerçekleştirilen ve 14 farklı ülkeden 23 takımın yarıştığı turnuvada mutlu sona ulaşan Okyanus Kolejleri Erkek Takımı'nın kaptanı Kaya Göre ile kız takımı kaptanı Berfu Cengiz, şampiyonluklardan dolayı çok mutlu olduklarını ifade etti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan genç sporculardan Kaya, Brezilya'da muhteşem bir hafta yaşadıklarını belirterek, 'Bunu Türkiye Şampiyonası'ndan beri hayal ediyorduk. Kafamız oradaydı. Brezilya'da takım olarak çok iyi kenetlendik. Takım ruhu üst düzeydeydi ve kazanacağımıza inanıyorduk. Bunun da meyvesini aldık.' diye konuştu.

Uluslararası Tenis Federasyonunun (ITF) gençler sıralamasında ilk 60'a girebilen iki Türk sporcudan biri olan 17 yaşındaki Kaya, 'Yaklaşık 15 yıldır tenis oynuyorum. Ocak ayında Avustralya Açık'ta gençler kategorisinde mücadele ettim. Senenin başında dünya gençler sıralamasında 55 numaraydım. Şu anda ilk 70'in içindeyim. Birçok şampiyonluğum ve derecelerim var. Şimdiki hedefim Grand Slam'de mücadele etmek. Bununla ilgili çalışmalarımı devam ettiriyorum.' ifadelerini kullandı.

Kaya Göre, yetenekli gençlerin sponsorluklarla desteklenmesi gerektiğini vurgulayarak, 'Tenis, maddi destek olmadan yapılamayacak bir spor. Beni bugünlere ailem getirdi. Türkiye Tenis Federasyonu olabildiğince destek veriyor. Bizim gibi genç oyuncuların daha iyi desteklenmesi gerekiyor.' şeklinde görüş belirtti.

- Berfu: 'Çok mutlu ve gururluyuz'

Kaptanı olduğu kız takımıyla dünya şampiyonluğu yaşayan 18 yaşındaki Berfu Cengiz, çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Berfu, iki yıl önce Katar'da katıldıkları aynı şampiyonada kızlarda ikincilik elde ettiklerini hatırlatarak, 'Hem kızlarda hem de erkeklerde dünya birincisi olduk. Bundan dolayı çok mutlu ve gururluyuz. Brezilya'da hava şartları çok zorluydu. Her maçta sonuna kadar savaştık. Finalde Almanya ile karşılaştık. Takım arkadaşlarımla hem mental, hem de teknik ve taktik olarak iyi hazırlandık. İki yıl önce Katar'daki şampiyonada ikinci olmuştuk. Bu kez final maçını aldık. Muhteşem bir duyguydu. Yaşadığımız sevinci anlatacak bir kelime yok. İnanılmaz bir mutluluktu.' değerlendirmesinde bulundu.

ITF turnuvasında şampiyonluk yaşayan en genç Türk tenisçi unvanı olan Berfu, 'Avustralya Açık, Wimbledon, Roland Garros gibi Grand Slam'lerde gençler kategorisinde mücadele ettim. Geçen yıl Mısır'da düzenlenen 10 bin dolarlık bir turnuvada profesyonel kariyerimdeki ilk şampiyonluğu elde ettim. Bu başarıyla ITF turnuvasında şampiyonluğa ulaşan en genç Türk tenisçi unvanını aldım. Gençler sıralamasında 39. basamağa kadar yükseldim.' şeklinde konuştu.

Milli tenisçi Çağla Büyükakçay gibi dünya sıralamasında ilk 100'e girmeyi hedeflediğini kaydeden Berfu, 'Bu yıl gençlerde son senem. Büyükler sıralamasında 553. basamaktayım. Bu yılın sonunda ilk 300'e girmeyi hedefliyorum. Sonrasında Çağla abla gibi ilk 100'e girmek istiyorum. Grand Slam turnuvaları benim için çok önemli. Sadece bu turnuvalara gitmek değil, başarılı olmayı çok istiyorum. Başarılı olacağıma da inanıyorum.' açıklamasını yaptı.

- İbrahim Cengiz: 'Bu, ne Türkiye ne de ISF tarihinde var'

Okyanus Kolejleri Sportif Direktörü İbrahim Cengiz, aynı okuldan erkek ve kız takımının şampiyon olmasının ISF tarihinde bir ilk olduğunu bildirdi.

Cengiz, kurum olarak spora büyük önem verdiklerini belirterek, 'Toplamda 300 sporcuya burs veren bir kurumuz. Gelecek yıllarda bu sayıyı artırmak istiyoruz. Türkiye Voleybol Federasyonu ile 2020 yılına kadar geleceğin voleybolcularını yetiştirmek için protokol imzaladık. Gelecek dönemlerde 20'ye yakın kulüple protokol imzalayacağız.' dedi.

Elde ettikleri başarının bir ekip işi olduğuna değinen İbrahim Cengiz, 'Kız ve erkek kategorilerinde dünya şampiyonu olduk. Bu, ne Türkiye ne de ISF tarihinde var. Bundan dolayı çok mutluyuz. Bu başarıda Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Okul Sporları Federasyonu ve Okyanus Kolejlerinin büyük desteği var. Kurucumuz Orhan Bey, genel müdürümüz Lokman Bey, idarecilerimiz ve personelimiz bu işi çok sahiplendi. Bu başarı, bir ekip işi. Dünya şampiyonluğu çok güzel bir duygu. Bu başarı ülkemize, Türk sporuna ve Okyanus Kolejlerine armağan olsun. Umarım bunun devamı gelir.' diye konuştu.

Hem takım antrenörü hem de Berfu'nun babası olan Hakan Cengiz ise takım olarak birbirlerine destek olduklarını anlatarak, şöyle devam etti:

'Çocuklarımız, hem kızlarda hem de erkeklerde dünya şampiyonu oldu. Dünyada bir ilki gerçekleştirdiler. Onun için çok gururluyuz. Brezilya'da stresli bir ortam vardı. Gün gün düşündük ve çok iyi motive olduk. Birbirimize destek verdik. Ülkemiz adına böyle bir başarıyı sağladığımız için çok mutluyuz.'

ISF Başkanı Laurent Petrynka ile yaşadığı diyaloğu aktaran Hakan Cengiz, 'ISF Başkanı, iki elimi tuttu ve 'ülkeniz adına ve çocuklar adına çok mutlu oldum. Bir ilki gerçekleştirdiniz, farkında mısınız?' dedi. O an çok gururlandım ve duygulandım. Yaptığımız işin dünyada bir ilk olduğunu uluslararası federasyonun başkanından duymak beni çok mutlu etti.' ifadelerini kullandı.

Hakan Cengiz, tenisin çok maliyetli bir spor olduğuna değinerek, sözlerini şöyle tamamladı:

'Günde 6-7 saatinizin antrenmanla geçmesi lazım. Tenis, çok maliyetli bir spor. 14 yaşından itibaren bir sporcunun turnuva maliyeti 70-80 bin lirayı buluyor. Ne kadar yetenekli olursanız olun uluslararası turnuvalara gidemezseniz başarılı olma şansınız çok az. Şu an Türkiye Tenis Federasyonu başarılı sporculara destek oluyor. Diğer kurum ve kuruluşlar da yetenekli sporculara sponsorluk desteği verirse çocuklarımız daha başarılı olabilir ve Grand Slam turnuvalarında iyi sonuçlar elde edebilirler.'

Kaynak: AA