'Yabancı Kuralı TFF 1. Lig'e Yaradı'

Ümraniyespor Teknik Direktörü Sözeri:'Süper Lig'de forma giyemeyen oyuncular 1. Lig'e gelmeye başladı' 'TFF 1. Lig daha heyecanlı' 'Playoff'u dillendirmek istemiyoruz ama içimizdeki güzel duygular onu hedefliyor' 'Önümüzdeki sezondan itibaren hedefimiz şampiyonluk olacak'

HÜSEYİN EROĞUL - Ümraniyespor'un başına geçtikten sonra kırmızı-beyazlı ekibin yakaladığı çıkışta büyük pay sahibi olan teknik direktör Erkan Sözeri, Spor Toto Süper Lig'de 14 yabancı kuralının yerli oyuncular için TFF 1. Lig'i daha cazip hale getirdiğini söyledi.

Hekimbaşı Tesisleri'nde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Sözeri, Süper Lig'de uygulanan 14 yabancı kontenjanının etkilerinin olumsuz olduğunu savunarak, 'Irkçı değiliz, kaliteli yabancı oyuncu tabii ki gelsin. Yabancı kuralının milli takıma oyuncu yetiştirmek adına olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorum. Mesela, Osmanlıspor 9 yabancı ile oynuyor. Süper Lig'de forma giyemeyen oyuncular 1. Lig'e gelmeye başladı.' diye konuştu.

Yabancı kuralının yerli oyuncuyu teşvik etmesinin beklendiğini ancak böyle bir etki olmadığını savunan Sözeri, şu ifadeleri kullandı:

'Yerli oyuncu kadroya giremediği zaman ne yapacak, oynaması lazım. Süper Lig'de takım bulamadıkları zaman 1. Lig'de şampiyonluğa oynayan takımlara geliyorlar. Yabancı kuralı TFF 1. Lig'e yaradı. Örneğin Sivasspor'da Burhan Eşer, Yiğit İncedemir, İbrahim Öztürk, Gekas var. Serdar Özbayraktar, Merthan Açıl gibi oyuncular TFF 1. Lig'e geliyor. Bu durumda ligde kalite ister istemez yükseliyor. Genç oyuncuların üst ligde oynaması taraftarıyım. Şans bulabilmeleri için de yabancı sayısının azalmasını düşünüyorum.

- 'TFF 1. Lig daha heyecanlı'

TFF 1. Lig'in Spor Toto Süper Lig'e göre daha heyecanlı geçtiğini ve kamuoyunun da fikrinin bu yönde olduğunu belirten Erkan Sözeri, şunları kaydetti:

'Süper Lig'de şampiyonluğa oynayan takımların sayısı belli gibi. Bu yarışa bazen Trabzonspor katılıyor, bu sezon Medipol Başakşehir'in çıkışı var. Ancak, TFF 1. Lig'de her an bir sürpriz olabiliyor. Geçen sezon Adanaspor'un Süper Lig'e yükseleceğini kimse düşünmüyordu ama çıktı. Aytemiz Alanyaspor'da kendilerinin bile Süper Lig hedefi yoktu ama yükseldiler. Bu anlamda TFF 1. Lig daha heyecanlı. Zaten Süper Lig'den aşağı kalır bir lig olmadığını kamuoyu söylüyor.'

Mustafa Denizli ve Oğuz Çetin gibi isimlerin de 1. Lig'de göreve başlamasının ligin kalitesinin ispatı olduğunu anlatan Sözeri, 'Mustafa Denizli ve Oğuz Çetin'in TFF 1. Lig ekiplerinde işbaşı yapması bu ligin kalitesinin ispatı oldu. Üst düzey teknik adamların TFF 1. Lig'de çalışması ayrı bir heyecan katıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Play-off'u dillendirmek istemiyoruz ama ...'

Ümraniyespor'da göreve başladıktan sonra kırmızı-beyazlı ekiple 27 puan toplayan Erkan Sözeri, aldıkları sonuçların ardından play-off beklentisi oluşmaya başladığını ancak futbolcuların üzerinde baskı olmaması için bunu dile getirmediklerini söyledi.

Maç maç düşünmeye çalıştıklarını belirten 50 yaşındaki teknik direktör, 'Boluspor maçında aldığımız şanssız yenilgiden sonra Eskişehirspor deplasmanından puan almak öz güvenimizi yerine getirdi. Play-off'u dillendirmek istemiyoruz ama içimizdeki güzel duygular onu hedefliyor. Hedef koymadan maç maç düşünerek gideceğiz. Kazanınca o hedef kendiliğinden geliyor. Hedef koymak futbolcuların üzerinde baskı oluşturabilir. Maçlarımızı kazandıkça aklımızdaki hedef de gerçekleşir diye düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Önümüzdeki sezondan itibaren hedefimiz şampiyonluk olacak'

Öncelikli hedeflerinin ligde kalıcı olmak olduğunu ve kalan maçlarda 2 galibiyetle bunu garantileyeceklerini belirten Sözeri, şunları aktardı:

'Ümraniyespor'da ilk hedefimize ulaşmak üzereyiz. Bir maçımız eksik, 8. sıradayız ve 30 puanımız var. Sezon başında göreve başlasak farklı bir noktada olabilirdik. Eksik maçımızı kazanırsak 6. basamağa yerleşeceğiz. Ligde ilk sezonunu geçiren bir takım adına geldiğimiz nokta kötü bir seviye değil ama daha iyisi de olabilirdi. Önceliğimiz bu ligde kalıcı olabilmekti. İki maç daha kazanırsak bunu garantilemiş olacağız. Daha fazlasını kazanırsak daha iyi yerlere geleceğiz. Önümüzdeki sezondan itibaren hedefimiz şampiyonluk olacak. İstanbul'da bir milyon nüfusa sahip şirin bir ilçeye, böyle kurumsal ve her şeyiyle düzenli olan bir takıma Süper Lig de daha güzel başarılar da yakışır. Burada çok huzurlu şekilde çalışıyorum. İşini seven, iş disiplini olan, kulübüne saygı duyan, her dediğimizi yapmaya çalışan bir oyuncu grubu var. Arkadaşlığımız ve morallerimiz iyi. Hedeflerimiz doğrultusunda mücadeleye devam edeceğiz.'

Eskişehirspor'la deplasmanda oynadıkları son lig maçında ev sahibi ekibin direkten dönen 4 topunda şansın yanlarında olduğunu söyleyen Sözeri, 'Duran toplarda eksiklerimiz vardı. Bizim de bir topumuzun direkten döndüğü ilginç bir maç oldu. İyi mücadele ettik, iyi reaksiyon verdik. Çok iyi mücadele ederseniz futbol şansı da yanınızda oluyor. Dolayısıyla şans da yardım etti.' şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Ligin ikinci yarısının ilk bölüme oranla daha zor geçeceğini belirten Sözeri, 'İlk yarıdaki galibiyet serilerini ikinci devre yapamayabiliriz. Takımların devre arası takviyeleri var. Alttaki ekiplerin küme düşmeme mücadelesi zorlu geçiyor. Seri yapmak bütün takımlar için zor olacak.' şeklinde görüş belirtti.

- Hasan Can'a teşekkür

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can'ın takımla çok yakından ilgilendiğini ve her türlü desteği verdiğinin altını çizen Erkan Sözeri, sözlerini şöyle tamamladı:

'Belediye başkanımız takımla çok ilgili. Kendisinin hep zirveyi isteyen bir yapısı var. Hedefleri olan, şampiyonluktan bahseden bir belediye başkanı kendisi. Böyle hedefleri olan başkanımız olduğu için mutluyuz. Takımın iyi olması için gerekli desteği esirgemiyor. Son olarak bize bir takım otobüsü hediye etti. Kendisine teşekkür ediyoruz.'

Kaynak: AA