'Buz Hokeyi, Kış Sporlarının Futboludur'

Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Akay: 'Bilinirliğimiz yükseldikçe, futbolla beraber Türkiye'de en çok ses getiren spor dalları arasında olacağız' 'Alt yapı bu işte çok önemli. 1630 yaş arasındaki milli takım havuzumuz hazır' 'Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da buz hokeyi şubelerini açmaları için görüşme yapmayı planlıyoruz'

BUĞRA ERSAVAŞ - Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Bülent Akay, buz hokeyinin bazı ülkelerde futboldan önde gelen branş olduğunu belirterek, 'Buz hokeyi, kış sporlarının futboludur.' dedi.

Akay, AA muhabirine, buz hokeyinde elde edilen başarılar, gelecek planları ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Kanada, Rusya ve ABD gibi ülkelerde buz hokeyinin futboldan çok daha popüler bir branş olduğunu vurgulayan Akay, 'Çekya, İsveç, Letonya ve Rusya gibi ülkelerde insanlar buz hokeyi maçlarına büyük ilgi gösteriyor ve futbolun önünde tutuyor. Buz hokeyi, ülkemizde de yaygınlaştıkça, futbol kadar önemli bir spor olacak. Bilinirliğimiz yükseldikçe, futbolla beraber Türkiye'de en çok ses getiren spor dalları arasında olacağız.' diye konuştu.

Buz hokeyi milli takımlarının son iki senede önemli başarılar elde ettiğini dile getiren Akay, hem kadın hem de erkek milli takımlarının 3. klasmandan bir üst gruba yükseldiğini hatırlattı.

Akay, 20 Yaş Altı Erkekler Dünya Şampiyonası'nda kazanılan altın madalyanın büyük önem taşıdığına değinerek, 'Her organizasyonda hedefimiz altın madalya kazanmak. Bu şampiyonada da aynı bilinçle mücadele ettik. Tarihimizde bugüne kadar 20 Yaş Altı Dünya Şampiyonası'nda hiç şampiyon olamadık, yani bulunduğumuz gruptan çıkamadık. Bu nedenle kazanılan altın madalya, büyük önem arz ediyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Mc Adams'tan önemli katkılar aldık'

ABD'li antrenör Keath Mc Adams ile 3 yıldır birlikte çalıştıklarını ve kendisinden büyük katkılar aldıklarının altını çizen Akay, 'Mc Adams'ın önderliğinde ve yanında iki tane Türk antrenörle hedeflerimize yönelik sistemimizi kurduk. Yılda ortalama 3 kamp yaptık. Şampiyonadaki rakiplerimizden Çin çok güçlü bir takımdı. Bir üst turdan grubumuza gelmişti. Finalde onlarla karşılaşacağımızı biliyorduk. Çok güzel bir mücadeleyle kazandık. Böylece bu grupta şampiyon olarak bir üst kademeye geçtik.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Alt yapıya büyük önem verdik'

Bülent Akay, göreve geldikleri günden itibaren yönetim kuruluyla beraber alt yapıya büyük önem verdiklerinin altını çizerek, 'Önce sporcu tespitlerini yaptık, sonra da sistematik bir çalışma gerçekleştirdik.' yorumunu yaptı.

Buz hokeyinde 18 yaş altı, 20 yaş altı, kadınlar ve erkekler olmak üzere 4 milli takım bulunduğunu belirten Akay, şöyle devam etti:

'20 yaş altı takımımız, geleceğin A Milli Takımı'nı oluşturacak. Bu sene aldığımız kararla takımı daha da gençleştireceğiz ve 20 yaş altı takımından oldukça fazla sporcumuz A milli takımda yer alarak takımı sırtlayacak. 20 yaş altında aldığımız bu başarıyı kalıcı yapmak için 18 yaş altı milli takımına da büyük önem verdik. Geçen sene A Milli Takımı, İstanbul'da yapılan dünya şampiyonasında birinci olmuş ve bir üst gruba çıkmıştık. Çok güçlü rakiplerle mücadele edeceğiz. Orada daha başarılı sonuçlar alabilmek ve bulunduğumuz grupta kalabilmemiz için genç isimlerle tecrübeli oyuncuları bir arada bulundurmamız gerekiyor. Alt yapı bu işte çok önemli. 16-30 yaş arasındaki milli takım havuzumuz hazır.'

Dünyada sayılı buz hokeyi ülkeleri arasında yer alabilmek için bazı koşulların aynı anda ilerlemesi gerektiğine dikkati çeken Akay, 'Rakip ülkelerin sporcu sayısına ulaşmamız, tesis anlamında da o ülkelerin seviyesine doğru çıkmamız gerekiyor. Tesis konusunda çok güzel gelişmeler var. İki yıl içinde 10 kentimizde buz pisti sayısı 18'e çıkacak. Ankara ve İstanbul'da ikinci, Bursa, Tekirdağ, Kars, Samsun, Hatay ve Konya'da buz pisti tesisleri yükseliyor. Hepsi tamamlandığında bu tesislerde yetişecek sporcu sayısı artacaktır. Sporcu ve tesis sayıları arttıkça 1. klasmanda yer alacağız.' şeklinde görüşlerini aktardı.

- 'EYOF'ta ev sahibi olarak yer aldık'

2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'ne (EYOF 2017) ilişkin görüşlerini de açıklayan Akay, organizasyonda ev sahibi ülke konumunda oldukları için müsabakalarda yer aldıklarını söyledi.

EYOF'un Avrupa ülkelerinden gelen gençlerin katıldığı bir festival olduğunun altını çizen Akay, Türkiye'nin daha önce buz hokeyi branşında bu organizasyonda yer almadığını hatırlattı.

Erzurum'un ev sahipliğinde düzenlenen organizasyona katılan ülkelerin dünya sıralamasında en üstte yer aldıklarını ifade eden Akay, şunları söyledi:

'Bu ülkeler olimpiyatlara direkt katılma hakkı kazanan ülkeler. Dünya şampiyonasında da bu ülkeler mücadele ediyor. Türkiye, 50 ülke arasında şu anda 42. sırada yer alıyor. Yani katılımcı diğer ülkelerle arada 3 klasman var. Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu, dünya şampiyonalarında hiçbir zaman hiçbir kategoride bu ülkeleri karşı karşıya getirmez, çünkü sonuç zaten baştan bellidir. Aradaki fark da buradan kaynaklanıyor. Daha önce Türkiye'de EYOF'a katılacak 16-17 yaş grupları hiç kurulmamış. Dünyadaki tüm liglerde 16-17 yaş milli takımları var. Türkiye, dünya şampiyonalarında böyle bir kategori olmadığı için hiç kurulmadı. Yani EYOF için özel kurulan bir takım. Oyuncuların birçoğunun uluslararası tecrübesi yok. İçlerinden 4 kişinin 18 yaş altında son bir yılda oynadığı 3-4 maç var o kadar. Rakibiniz Rusya ve hiç uluslararası tecrübesi olmayan bir takımınız var. Böyle bir sonuç kaçınılmaz.'

Bülent Akay bundan gereken dersleri çıkaracaklarını belirterek, 'Nasıl daha iyi sonuçlar elde edebiliriz, bunun çalışmalarını yapacağız. Güç dengelerine bakıldığında 550 olimpik tesisi, 3 bin 500 tane buz pisti olan bir ülke ile sadece 5 buz pisti ve 24 tane de küçük tesisi olan bir ülkeyi karşılaştırıyorsunuz. Neredeyse 100 katımız tesisi olan bir ülke. Rusya'da milli sporcular 87 bin çocuk arasından seçilirken, Türkiye'de 150 sporcu arasından seçiyoruz. Aynı seviyeye gediğimiz zaman başa baş mücadele edeceğimiz gerçeği de kaçınılmaz.' şeklinde görüş belirtti.

- Federasyondan gurbetçi açılımı

Bülent Akay, göreve geldikleri süreçle birlikte 15 ülke tespit ettiklerini ve bu ülkelerde daha önce buz hokeyiyle ilgilenmiş kişilerle diyaloğa geçtiklerini dile getirdi.

Bu isimlerin belirlenen ülkeleri araştırdığını ve genç isimleri ortaya çıkarmaya çalıştığını ifade eden Akay, 'Norveç, Finlandiya ve Kanada'dan getirdiğimiz 4-5 çocuğumuz, ilk kez EYOF'ta mücadele etti. Amacımız küçük yaşta çocukları tespit ve takip edip, milli takımda oynama düzeyine getirmek.' dedi.

- 'Futbol takımlarıyla işbirliğine girmek istiyoruz'

Bülent Akay, spor branşlarının yayılması ve tanınması için birbirine zincirleme bağlı çok fazla unsur bulunduğunu vurgulayarak, hepsinin bir arada yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Akay, sponsorların gelmesi için tanınırlığın, tanınırlığın sağlanması için de medyanın büyük önem taşıdığının altını çizerek, 'Sponsorların ilgi göstermesi için tribünlerin dolması gerekiyor. Bu bilinçle maçlarımızın yayınlanmasını sağlamak amacıyla bir spor kanalıyla anlaştık, lig maçlarımız oradan yayınlanıyor. Dolayısıyla sponsorların ilgisi de artıyor. Didi, ligimize 3 yıllık sponsor oldu. Maçlar yayınlandıkça, reklamlar fazlalaştıkça seyirci sayısı da yavaş yavaş artıyor. Bu da maçlarımızdan insanları haberdar etmemize yol açıyor.' ifadelerini kullandı.

'Üç büyükler' olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın da buz hokeyi şubelerini açmaları için görüşme yapmayı planladıklarını belirten Akay, şöyle devam etti:

'3 büyük kulüp farklı branşlara katıldığı zaman katkılarının çok olacağından eminiz. Hem Ankara, hem İzmir hem de İstanbul'da büyük kulüpleri nasıl buz hokeyine çekeriz onun planlaması içindeyiz. Göztepe ve Karşıyaka kulüpleriyle gerekli görüşmeleri geçen yıl yapmıştık. Karşıyaka, yakın bir zamanda liglerimize alt yapıdan itibaren katılabileceğini bize bildirdi. Sonra da 3 büyük kulübe gideceğiz. Keşke buz pisti olsa da Trabzon'a da gidebilsek. Ufak da olsa buz pisti açıldığında onları da işin içine katmayı planlıyoruz. Gençlerbirliği ve Osmanlıspor kulüpleriyle de Ankara'da görüşmeyi düşünüyoruz. 1-2 yıl içinde bunun sonuçlanacağını düşünüyorum.'

Kaynak: AA