Küçük Parmaklar Dünyayı 'Mat' Etmek İstiyor

Türkiye Satranç Turnuvasında kategorisinde şampiyon olan ve milli takıma girmeye hak kazanan 7 yaşındaki Kübra Yıldız, sıradaki hamlelerini dünya şampiyonu olmak için belirliyor Yıldız: 'İlk başta Elazığ sonra da Türkiye birincisi oldum. Şimdi de dünya şampiyonu olmak istiyorum' Yıldız'ın antrenörü Türkiye Satranç Federasyonu Ulusal Hakemi ve 2'nci Kademe Antrenör Yusuf Görgülü: 'Oyun analizlerine baktığımız zaman çok güzel hamleler bulabildiğini fark ettik. Bunu milli takım hocaları ile kritik ettik. Milli takım hocalarının da dikkatini çekti. Türkiye şampiyonu olarak milli takıma girmeye hak kazandı'

BESTAMİ BODRUK - Antalya'da düzenlenen Türkiye Satranç Turnuvasında kategorisinde şampiyon olarak milli takıma girmeye hak kazanan 7 yaşındaki Kübra Yıldız, gözünü dünya şampiyonluğuna dikti.

Turnuva kapsamında küçükler 7 yaş kızlar kategorisinde oynadığı 9 maçta 8 galibiyet ve bir beraberlikle namağlup unvanını da alan küçük Yıldız, Türkiye Satranç Federasyonu Ulusal Hakemi ve 2'nci Kademe Antrenör Yusuf Görgülü'nün gözetiminde önümüzde aylarda yapılması planlanan Avrupa Şampiyonası için düzenlenecek milli takım kampı öncesi hazırlıklarına başladı.

Kübra'nın başarısı ve çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren Görgülü, Kübra ve onun gibi satrançta kendi kategorisinde il birincisi olan 11 yaşındaki ablası Esma ile 2014 yılında tanıştıklarını dile getirdi. Esma'nın satranca olan ilgisinin ve başlamasının Kübra'yı da teşvik ettiğini ifade eden Görgülü, 'Kübra, 4 buçuk yaşındaydı bize geldiğinde 2 buçuk yıllık bir eğitim sonrasında bu sene Antalya'da yapılan Türkiye Küçükler Satranç Şampiyonasında 7 yaş kızlar kategorisinde hiç maç kaybetmeden 9 maçta 8 buçuk puan alarak kazandı' dedi.

Satranç şampiyonasının Türkiye Satranç Federasyonunun ve Türkiye'nin yaptığı en büyük spor organizasyonlarından biri olduğunu ve çok güçlü oyuncuların boy gösterdiğini kaydeden Görgülü, 'Kübra'nın oyun tekniği gerçekten çok dikkat çekici. İyi bir hazırlık dönemi geçirdi. Eşref Işık hocası ile ve ekstra çalışmalar yaptı ve çok iyi bir noktaya kadar geldi. Oyun görüşü tamamen kişisel yetenekleri ile alakalı.' diye konuştu.

- 'Güzel hamleler bulabildiğini fark ettik'

Satrançta başarı elde etmek için iyi eğitimden ziyade sevgi ve isteğin en önemli faktör olduğunu söyleyen Görgülü, şunları ifade etti:

'Kübra bu sporu çok seviyor. Oyun analizlerine baktığımız zaman çok güzel hamleler bulabildiğini fark ettik. Bunu milli takım hocaları ile kritik ettik. Milli takım hocalarının da dikkatini çekti. Türkiye şampiyonu olarak milli takıma girmeye hak kazandı. Bu sene de ülkemizi Avrupa ve Dünya şampiyonasında temsil edecek. Bu temsilden daha önemlisi kategorisinde Dünya ve Avrupa şampiyonlarında derece yapma ihtimali de çok yüksek. Çünkü çok güçlü çok değerli hamleler buluyor. Milli takım için de önemli bir sporcu. Bundan sonra satranç hayatının takip altında olacağına inanıyorum.'

- 'Geç konuşması onu asosyal yaptı'

Kübra'nın annesi Nülüfer Yıldız (37), kızlarının satranç serüveninin büyük kızı Esma'nın okuldaki satranç kulübüne yazılmasıyla başladığını anlattı. Esma'nın profesyonel bir eğitim alması için Antrenör Yusuf Görgülü ile irtibata geçtiklerini dile getiren Yıldız, 'Esma buraya başladığında Kübra hiç aklımızda yokken 'ben de bu kursa kayıt olmak istiyorum, satranç oynamak istiyorum' dedi. Ben yaşı küçük olduğu için kayıt olamayacağını düşündüm ama bunu Yusuf hocamdan duymasının daha sağlıklı olacağına karar verdim. Yusuf hocam ile görüştüğümüzde satranca başlama yaşının ideal 5 yaş olduğunu söyleyince biz de Kübra ile Esma'nın satranç serüvenini başlatmış olduk.' ifadelerini kullandı.

Kübra'nın sessiz bir çocuk olduğunu ve 4 yaşında konuşmaya başlamasının onu asosyal bir çocuk yaptığını belirten Yıldız, kızı Kübra'yı şöyle anlattı:

'Çok konuşamadığı ve geç konuştuğundan dolayı özürlü olduğunu düşünenler ve bunu soranlar dahi oldu. Fakat bunları konuşamıyordu ama söylenenleri çok rahat algılayabiliyordu ve dolayısıyla bu da onun insanlardan uzaklaşmasına neden oldu. Biraz içine kapanık olduğu için bu da onu baskıladı diyebilirim. Ama Kübra ablasına çok düşkün ve örnek alan bir çocuk. Ablasının yaptığı şeyleri çok önemsiyor ve ablası ile birlikte satranca başladı. Okula gitmeden önce ablası sayesinde okumayı çözdü.'

- 'Bazen beni yenecek diye de korkuyorum'

Merak saldığı satrancın kendisine özenen kardeşine şampiyonluk getirmesinden mutluluk duyan ve kendi kategorisinde Elazığ birincisi olan 11 yaşındaki Esma'da, öğrendiği şeyleri kardeşine de gösterdiğini ve öğrettiğini dile getirdi.

Kardeşinin anlattıklarını çabuk kavradığını ve satrançta sürekli bir üst kademeye geçtiğini anlatan Esma, 'Beraber turnuvalara katıldık. İyi bir sonuç elde edince Antalya'ya gitmeye hak kazandık. Kardeşim de orada kendi yaş kategorisinde Türkiye birincisi olarak geri döndü. Böyle olması çok güzel bir duygu çünkü kardeşim her bir başarı elde ettiğinde ben de mutlu oluyorum' dedi.

Kardeşinin başarısında emeği olduğu için mutlu olduğunu söyleyen Esma, 'Bazen beni yenecek diye de korkuyorum. Ama gittikçe daha iyi başarılar elde ediyor. Bu sayede turnuvalarda daha iyi oynayınca ben daha çok mutlu oluyorum ve gururlanıyorum. Geçen seneki hedefimiz Elazığ birincileri olmaktı ve olduk. Türkiye genelinde ise birinci ve ikinci olduk. Artık hedefimiz benim Türkiye milli havuzuna girmek kardeşimin de Avrupa ya da Dünya Turnuvalarına katılıp iyi bir başarı elde etmesi.' diye konuştu.

- 'Merak ettim'

5 yaşındayken ablasından gördüğü satranca merak saldığını söyleyen Kübra Yıldız, 2 yıldır satranç oynadığını söyledi. En çok ablasını yenince mutlu olduğunu dile getiren minik şampiyon, şunları kaydetti:

'Satranç oynayınca mutlu oluyorum. Ablamla oynayınca daha çok mutlu oluyorum. Satrançta bütün taşları ve hamleleri çok seviyorum ama yenince daha mutlu oluyorum. İlk başta Elazığ sonra da Türkiye birincisi oldum. Şimdi de dünya şampiyonu olmak istiyorum.'

Kaynak: AA