Gençlik Ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması

'Uluslararası medyada Türkiye'ye organizasyon verilmemesi için algı operasyonları yürütülüyor' 'Biz 2012'de dopingle anılan bir ülkeyken, şimdi yönetim kurulunda karar verecek pozisyondayız. Bu, bizim ne kadar titizlikle çalıştığımızın en büyük kanıtıdır' 'Futbol, adrenalini yüksek bir oyun. Maçın ardından çıkıp sıcağı sıcağına açıklama yapılmasını doğru bulmuyorum'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, uluslararası medyada Türkiye'ye organizasyon verilmemesi konusunda algı operasyonları yürütüldüğünü söyledi.

Akif Çağatay Kılıç, 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nin (EYOF 2017) başladığı Erzurum'da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Türkiye ile ilgili dış basında yer alan olumsuz haberlere değinen Bakan Kılıç, 'Uluslararası medyada Türkiye'ye organizasyon verilmemesi için algı operasyonları yürütülüyor. Biz bunlara gereken cevabı veriyoruz ancak beni en çok üzen, içimizde bu operasyonlara çanak tutanlar.' dedi.

EYOF 2017'nin Türkiye'de yapılmaması konusunda birçok girişim olduğunu dile getiren Akif Çağatay Kılıç, 'Başta bazı ülkeler katılmayacaklarını bildirdi. Biz de mektup yazarak bu ülkelere gereken cevabı verdik. Sporcuya ailesi izin vermez, başımızın üstüne. Ancak, 'Türkiye güvenli değil, katılmıyoruz.' diyenler, kusura bakmasınlar gereken cevabı alırlar.' ifadelerini kullandı.

Organizasyona ev sahibi olması gereken Bosna Hersek'in ricası üzerine Türkiye olarak EYOF 2017'yi üstlendiklerini anlatan Kılıç, 'Organizasyon için tanınan dört yıllık süreç, iki yılda bitti. Biz 2011'deki Dünya Üniversite Oyunları'ndan (Universiade) dolayı tabi daha avantajlıydık.' diye konuştu.

Bakan Kılıç, meydana gelen toprak kayması nedeniyle hasar gören atlama kulelerinin, modern inşaat teknolojileriyle yenilenerek eksiksiz şekilde yarışlara hazırlandığını vurgularken, organizasyon üstlenirken seçici davrandıklarını anlattı. Kılıç, 'Biz, organizasyon yapmış olmak için ev sahipliği almak istemiyoruz. Sadece ülkemize fayda sağlayacak organizasyonların alınması konusunda duyarlıyız. Fayda sağlayacak her organizasyonu yapma konusunda da en büyük destekçiyiz.' değerlendirmesinde bulundu.

- Tesislerin organizasyon sonrası durumu

Akif Çağatay Kılıç, yapılan tesislerin organizasyonların tamamlanmasının ardından atıl durumda kaldığı eleştirilerine yanıt vererek, şunları aktardı:

'Organizasyonlara yönelik yapılan tesislerle ilgili böyle bir düşünce var. 'Yapıldı ama bir daha kullanılmaz, yazık olacak.' gibi eleştirilen oluyor. Evet, bazı tesisler organizasyona özel yapılabilir. Ancak mesele, bir sonraki organizasyona kadar sağlam ve kullanılabilir kalacak şekilde muhafaza etmek. Biz de bu alanda çalışmalar yapıyoruz. Bunun yanında buralar aktif kalmaya devam etsin diye atlama kulelerimizi yaz aylarında da hizmet verebilecek bir şekilde yeniden düzenliyoruz.'

Dopingle mücadele konusunda yapılan çalışmalara da değinen Kılıç, 'Dopinge karşı kararlı mücadelemiz devam ediyor. Biz 2012'de dopingle anılan bir ülkeyken, şimdi yönetim kurulunda karar verecek pozisyondayız. Bu, bizim ne kadar titizlikle çalıştığımızın en büyük kanıtıdır.' şeklinde konuştu.

- 'Maç sonu açıklamalarını doğru bulmuyorum'

Bakan Kılıç, futbolda yaşanan istenmeyen olaylara değinirken, özellikle maç sonu sıcağı sıcağına yapılan açıklamaları eleştirdi.

Futbolda herkesin sorumluluğunu bilmesi gerektiğine dikkati çeken Akif Çağatay Kılıç, şunları kaydetti:

'Özellikle konuşmalara, verilen demeçlere dikkat edilmeli. Futbol, adrenalini yüksek bir oyun. Maçın ardından çıkıp sıcağı sıcağına açıklama yapılmasını doğru bulmuyorum. Önce bir sakinleşip, bekleyip, aklıselim ile açıklamalar yapılmalı. Bunun yanında sporcularımız da dikkat etmeli. Futbol sahalarında futbol, basketbol salonunda basketbol oynanır. Başka türlü davranışlara tevessül edilmemeli.'

Tribün olaylarıyla ilgili olarak, taraftarların sahaya girmesinden duyduğu rahatsızlığı anlatan Bakan Kılıç, gerekirse şahsen devreye girip, konunun sonuna kadar takipçisi olacağını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

'Sahaya giren taraftarlar, ülkesini uluslararası camiada küçük düşürmüş kişilerdir. Bunların hiçbir şekilde statlara girmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu konuda yöneticilerin yaptığı hataların da takipçisi olacağım. Bu yasalar varsa, uygulanacak. Bunlar asla taraftar olamaz. Bu şekilde yakıp dökmeye geleceklerse hiç gelmesinler. Biz bu vandalları istemiyoruz.'

Bakan Kılıç ayrıca, Türkiye'nin 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) adaylığıyla ilgili yöneltilen bir soruya ise, 'Çarşamba gününü bekleyelim. İnşallah güzel şeyler konuşacağız.' yanıtını verdi.

Kaynak: AA