Bakan Kılıç, AA Editör Masası'na Konuk Oldu (3)

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç: 'Spor organizasyonlarına ev sahipliği konusunda seçiciyiz' 'Londra, Paris, Berlin, Madrid, Roma ne kadar güvenliyse, Türkiye'deki şehirler de en az o kadar güvenlidir' 'Ülkemizin ismini duyurup sportif altyapısını tüm dünyaya gösterecek organizasyonları seve seve yaparız'.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye'nin uluslararası spor organizasyonlarına ev sahipliği yapma konusunda seçici olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Bakan Kılıç, Türkiye'nin her türlü organizasyonu yapabilecek güçte olduğunu vurguladı.

Ulusal anlamda farklı branşlardaki organizasyonların devam ettiğini belirten Kılıç, 'Tesislerimiz ve altyapımız, en büyük organizasyonları yapabilecek yeterlilikte ama herkesin de külfetini üstlenecek değiliz. Türk sporuna katkı sağlayacak, tecrübesini geliştirecek turnuvaların Türkiye'de yapılmasına öncelik veriyoruz. Ev sahipliği avantajını kullanabileceğimiz birçok organizasyona talip oluyor ve alıyoruz.' dedi.

Brezilya'da düzenlenen 2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nın voleybolda kıta elemelerinin Türkiye'de gerçekleştirildiğini hatırlatan Kılıç, 'Takımımız maalesef başarılı olamadı ama organizasyonu Türkiye'de yaptık. Bunları bazen unutuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Avrupa ülkelerinden 14-18 yaş arası çok sayıda sporcunun katılacağı ve Erzurum'da yapılacak 2017 Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali'nin (EYOF 2017) pazar günkü açılış töreniyle başlayacağını anımsatan Bakan Kılıç, şöyle devam etti:

'EYOF 2019'u yapacaktık ama Bosna Hersek'in zaman olarak yetiştiremeyeceği gündeme gelince yer değiştirdik. Onlar 2019'u yapacak. Yarın başlayacak, pazar günü de açılış seremonisi olacak. Avrupa Gençlik Olimpiyatları Festivali, yani geleceğin olimpiyat sporcularının olacağı 9 branşta, şu anda 34 ülkeden bini aşkın katılımcının yer alacağı, konaklamaların Kredi ve Yurtlar Kurumunda yapıldığı bir organizasyonda genç sporcuları ağırlayacağız.'

- 2021 İslam Oyunları

Türkiye'nin 2021 İslam Oyunları'na adaylığının söz konusu olduğunu dile getiren Bakan Kılıç, 'Değişiklik olmadıysa tek adayız. Şu anda yapılacak kent ise İstanbul görünüyor. Gelen yoğun talep de İstanbul olması noktasında ama değerlendirme süreci devam ediyor.' diye konuştu.

Türkiye'nin büyük uluslararası organizasyonlara 'doğal aday' olduğunu belirten Kılıç, Samsun'da temmuz ayında yapılacak 2017 Dünya İşitme Engelliler Yaz Spor Oyunları'na (Defolimpik Oyunları) dikkati çekti.

Oyunların, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) takviminde yer alan yaz olimpiyat oyunları ve paralimpik oyunlarıyla birlikte 3 organizasyondan biri olduğuna vurgu yapan Kılıç, şunları kaydetti:

'Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı en büyük organizasyon olacak. Türkiye organizasyonları eskisi gibi alamıyor diyenlere bunu cevap olarak masaya koyabiliriz. Hiç kimse istemiyorken biz o organizasyonu alıp yapacak değiliz. Yapacaksak bunun yerini bulması lazım. Geçmişte Türkiye'nin adını duyurmak için birçok organizasyon yapıldı. O zamanki yaklaşım belki bunu gerektiriyordu. 'Biz yapamıyoruz, siz yapın.' deniliyor. Bakıyorsunuz bir fatura çıkıyor, 'Kusura bakmayın, beraber yapacaksak buyurun.' diyoruz. Araştırıyorsunuz kimse talip olmamış, 'Yapalım olur, ama gelin külfetini paylaşalım.' diyoruz. 'O zaman başka yerlere de bakabiliriz.' deniyor. Ülkemizin ismini duyurup sportif altyapısını tüm dünyaya gösterecek organizasyonları seve seve yaparız.'

- 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası örneği

Bakan Kılıç, Türkiye'deki organizasyonlar için yabancı sporcuların gelmek istemediğine ya da organizasyonların farklı ülkeye alınmasına yönelik yerli ve yabancı basında yer alan iddialar hakkında 2016'da Fransa'da yapılan Avrupa Futbol Şampiyonası'nı örnek verdi.

Şampiyonanın olağanüstü hal durumunda gerçekleştirildiğini ifade eden Kılıç, 'Organizasyondan kısa süre önce birkaç terörist, başkent Paris'te canlı bomba olarak kendilerini havaya uçurdu, insanlar hayatını kaybetti. Almanya maçı vardı ve stadın kapısında bir terörist kendini patlattı. Fransa Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı da maçtaydı. Ondan sonra olağanüstü hal ilan edildi ve hala sürüyor.' şeklinde görüş belirtti.

Güvenlik gerekçesiyle 'Gelmeyelim, turnuvayı başka ülkeye alalım.' gibi az da olsa taleplerin bulunduğunu dile getiren Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı:

'Londra, Paris, Berlin, Madrid, Roma ne kadar güvenliyse, Türkiye'deki şehirler de en az o kadar güvenlidir. Terörün ne ülkesi vardır, ne şehri vardır, ne dini, ne ırkı vardır. Nerede, ne yapacağı belli olmaz diyoruz. Teröre karşı hep beraber durmalıyız. Biz organizasyonları başka yere alırsak teröristlerin istediklerini yapmış oluruz.'

- EYOF ile ilgili spekülasyonlar

EYOF ile ilgili Türkiye'den alınacak mı, iptal edilecek mi gibi spekülasyonlar yapıldığını dile getiren Kılıç, ''Hayır iptal edilmeyecek. Türkiye'de, Erzurum'da yapılacak.' dedik.' ifadelerini kullandı.

EYOF'un 14-18 yaş arası sporcuların katılacağı minik bir olimpiyat olduğunu söyleyen Bakan Kılıç, şöyle konuştu:

'Uluslararası anlamda 'Gelmek istemiyoruz.' diyen bazı ülkeler oldu. Biz de 'Gelmek istemiyorsanız sizin bileceğiniz iş, bu organizasyon Türkiye'de yapılacak.' dedik. Benim üstünde durduğum, bu organizasyonun kesinlikle Türkiye'den alınıp başka bir ülkeye kaydırılmaması. Organizasyon olarak, kurumsal anlamda siz güvenlik gerekçesiyle alıp başka yere veremezsiniz. Türkiye'de böyle bir sıkıntı söz konusu değil. Bunun garantilerini de verdik. Yarın itibarıyla bu organizasyon Türkiye'de yapılacak. Katılacak sporcular reşit değil, ailelerin izin vermemesi gibi bazı durumlar olabilir. Bu da anlaşılır ama şu anda bini aşkın katılımcı var.'

(Sürecek)

Kaynak: AA