Altın Gününe Değil Halk Oyunları Antrenmanına Gidiyorlar

Tekirdağ'da 12 yıl önce kurulan Süleymanpaşa Halk Oyunları ekibinin kadın üyeleri, yıllardır aksatmaksızın her salı ve perşembe akşamı, bir araya gelerek antrenman yapıyor Farklı meslek gruplarında çalışan ve ev hanımlarının oluşturduğu 40 ila 60 yaş aralığındaki kadınlar, Trakya, Karadeniz ve Ege yöresine ait halk oyunları bilgilerini geliştirmeye çaba gösteriyor Ekibin antrenörü Acat: '2005 yılından bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk kuruluş amacımız kültürümüze hizmet etmek ve kadınlarımızın boş zamanlarını değerlendirmek'Emekli öğretmen Özcan:'Çalışmalara gelme amacımız halk oyunları kültürümüzü yaşatmak ve bundan sonra gelecek gençlere örnek olmak'

MESUT KARADUMAN - Tekirdağ'da 12 yıl önce kurulan Süleymanpaşa Halk Oyunları ekibinin kadın üyeleri, yıllardır aksatmaksızın her salı ve perşembe akşamı bir araya gelerek, antrenman yapıyor.

Altın günü yerine halk dansları antrenmanına gitmeyi tercih eden ve yaşları 40 ila 60 arasında değişen farklı meslek gruplarında çalışan ve ev hanımlarından 14 kadın, 100. Yıl Gençlik Merkezi'nde bir araya gelerek, müzisyen ve antrenör eşliğinde çalışarak öğrendikleri Trakya, Karadeniz ve Ege yöresine ait halk oyunlarını geliştirmeye çalışıyor.

Öğretmen, memur, hemşire ve aynı zamanda ev hanımlarının bir araya gelmesiyle oluşturulan ekip, Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından 9-10 Aralık'ta bu yıl ilk defa düzenlenecek olan "Veteranlar Türkiye Finali" yarışmasında dereceye girebilmek için ter döküyor.

Eğitimleri yürüten Süleymanpaşa Belediye Gençlik ve Spor Kulübü Halk Oyunları Ekibi Antrenörü Sertan Acat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibin 12 yıl önce halk oyunları kültürünü yaşatmak isteyen kadınların bir araya gelmesiyle oluşturulduğunu söyledi.

Ekibin kurulduktan sonra katıldığı yarışmalarda da birincilikler elde ettiğini ifade eden Acat, "Halk oyunları gurubumuz 2005 yılında kuruldu. 2005 yılından bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. İlk kuruluş amacımız kültürümüze hizmet etmek ve kadınlarımızın boş zamanlarını değerlendirmek. Kadınlar hiçbir zaman çalışmaları bırakmadı. Kültürümüze sahip çıktıkları için hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.

-"En yaşlı üyemiz 60 yaşında"

Acat, ilk defa düzenlenecek olan Veteranlar Türkiye Finali'nde Tekirdağ'ı en iyi şekilde temsil edip birinci olabilmek için çalışmalara devam ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ekibimizde en genç üyemiz 40 yaşında, en yaşlı üyemiz ise 60 yaşında. Ekibimiz karışık, her meslek gurubundan kadın var. Ev hanımı, emekli öğretmen, hala çalışmakta olan memur hanımefendiler var. Şu anda tamamen yarışmaya odaklanmış durumdayız. Yarışma Türk Halk Oyunları Federasyonu tarafından bu yıl ilk defa düzenlenecek. Türkiye geneli toplam 23 ekip bu organizasyona katılacak. Tekirdağ olarak yarışmaya katılacağımız için kendi yöremizin oyunlarını sergileyeceğiz. Alipaşa, kız karşılaması, lenka, çevriye gibi oyunlarımız var."

Ekibin en yaşlı üyesi olan emekli öğretmen Nezahat Özcan, ekip kurulduktan sonra hiçbir şey için geç olmadığını her insanın bir şeyleri başarabileceğini anladığını aktardı.

-"Bayanlar olarak kültürümüzü tanıtmak istiyoruz"

Halk oyunları ekibine katıldıktan sonra yaptığı çalışmalarla kendini daha genç hissetmeye başladığını ifade eden Özcan, "Çalışmalarda bütün yörelerin oyunlarını oynuyoruz ve hepsini öğrenmiş durumdayız. Grup olarak bazen resmi törenlerde kortejlere katılıyoruz, arkadaşların kına ve düğünlerine giderek oralarda oynuyoruz. Çalışmalara gelme amacımız halk oyunları kültürümüzü yaşatmak ve bundan sonra gelecek olan gençlere örnek olmak. Yarışma için çok heyecanlıyız ilimizi en iyi şekilde temsil edeceğimize inanıyorum." diye konuştu.

Devlet memuru olan Ayla Acar ise katılacakları yarışmada Tekirdağ'ı en iyi şekilde temsil edeceklerini dile getirerek, "İş çıkışı buraya geliyorum. Her yöreden oyunlar öğreniyoruz. Çok keyifli vakit geçirip evimize dönüyoruz. Burada farklı kültürlerin özellikle Tekirdağ'ın halk oyunları kültürünü öğrenmek hoşumuza gitti. İyice öğrendikten sonra yarışmalara katıldık. Bu yaşta bayanlar olarak kültürümüzü tanıtmak, en iyi şekilde sergilemek için yarışmaya katılıyoruz. Bu işi sadece gençlerin değil bizlerin de yapabileceğini göstermek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA