Sporda 2017 Böyle Geçti (8)

Türkiye, 16. Dünya Atletizm Şampiyonası'nda birer altın ve gümüş madalya kazanarak 12. sırada yer aldı ve tarihinin en iyi derecesini elde etti Dünya Güreş Şampiyonası'nda 3 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalya kazanan milli takım, dünya şampiyonaları tarihinde 55 yıl önce elde ettiği başarıdan sonraki en iyi derecesine ulaştı 'UEFA Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu' ödülünü, Real Madrid'in Portekizli futbolcusu Cristiano Ronaldo kazandı

Yılın 8. ayı Türk sporcular için oldukça başarılı geçti.

Çeşitli branşlarda önemli uluslararası organizasyonlarda mücadele veren milli sporcular, sadece madalya kazanmakla kalmayıp ilklere de imza attı.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen 16. Dünya Atletizm Şampiyonası'na, 27 sporcuyla tarihinin en yüksek katılımını gerçekleştiren Türkiye, birer altın ve gümüş madalya kazanarak 12. sırada yer aldı. Türkiye böylece tarihinin en iyi derecesini elde etti. Ramil Guliyev ile tarihindeki ilk altın madalyayı kazanan milli takım, ilk kez bir dünya şampiyonasında birden fazla madalya aldı. Türkiye ayrıca ilk defa yarıştığı erkekler 4x100 bayrak mücadelesinde finale kalmayı başararak 7. oldu.

Dünya Güreş Şampiyonası, Fransa'nın başkenti Paris'te yapıldı. Şampiyonayı 3 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla tamamlayan Türkiye, dünya şampiyonaları tarihinde 55 yıl önce elde ettiği başarıdan sonraki en iyi derecesine ulaştı.

Futbolda, 2016-2017 sezonu "UEFA Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu" ödülünü, Real Madrid'in Portekizli futbolcusu Cristiano Ronaldo kazandı.

Ağustos ayında öne çıkan gelişmeler şöyle:

4 Ağustos:

- Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Fatih Terim'den boşalan A Milli Takım'ın teknik direktörlüğüne Mircea Lucescu'yu getirdi. TFF'nin Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde düzenlenen imza törenine, TFF Başkanı Yıldırım Demirören ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Rumen teknik adamla 2+1 yıllık sözleşme imzalandı.

- Ateşli Silahlar Trap-Skeet Avrupa Şampiyonası, 21 Temmuz-4 Ağustos'ta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapıldı. Şampiyonaya 15 sporcu ile katılan Türk Milli Takımı'nda Yusuf Dikeç, erkekler 25 metre merkez ateşlemeli tabanca kategorisinde 587 puan toplayarak Avrupa şampiyonu oldu.

5 Ağustos:

- Türkiye, Avrupa Golf Takım Şampiyonası'nda kadınlarda altın, erkeklerde gümüş madalya kazandı. Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Bulgaristan'ın Pravets kentinde düzenlenen ve erkeklerde 13 ülkeden 52, kadınlarda ise 11 ülkeden 44 sporcunun katıldığı organizasyonda, kadınlarda Sena Ersoy, Begüm Yılmaz, Selin Timur ve Tuğçe Erden'in temsil ettiği ay-yıldızlı takım, finalde Polonya'yı 2-1 mağlup ederek altın madalyaya uzandı. Erkeklerde Taner Yamaç, Mutlu Güner, Leon Açıkalın ve Kerem Tanpolat'ın yer aldığı milli takım, finalde Litvanya'ya 2-1 kaybederek gümüş madalya aldı.

6 Ağustos:

- 2016-2017 Spor Toto Süper Lig şampiyonu Beşiktaş ile Ziraat Türkiye Kupası sahibi Atiker Konyaspor, Turkcell Süper Kupa maçında Samsun Yeni 19 Mayıs Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Maçı 2-1 kazanan Atiker Konyaspor, kupanın sahibi oldu.

- Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu (IBSA) Avrupa Judo Şampiyonası'nda Türkiye, biri altın 7 madalya kazandı. 4-6 Ağustos'ta İngiltere'de düzenlenen Görme Engelliler Büyükler Avrupa Şampiyonası'nda, kadınlar 57 kiloda Zeynep Çelik altın madalya kazanarak şampiyon oldu. Ayrıca kadınlar 48 kiloda Ecem Taşın ve +70 kiloda Mesme Taşbağ gümüş, erkekler 60 kiloda Recep Çiftçi, 90 kiloda İbrahim Bölükbaşı, +100 kiloda Onur Taştan ve kadınlar 52 kiloda Gülhan Atasaray da bronz madalya kazandı.

- Dünya Gençler Güreş Şampiyonası, 1-6 Ağustos'ta Finlandiya'nın Tampere kentinde düzenlendi. Türkiye şampiyonayı, bir altın ve 4 bronz madalyayla bitirdi. Kerem Kamal grekoromen 55 kiloda altın madalya alırken Salih Aydın erkekler 84 kiloda, Zeynep Yetgil kızlar 48 kiloda, Feyzullah Aktürk erkekler serbest stil 120 kiloda, İbrahim Çiftçi ise erkekler serbest stil 96 kiloda bronz madalya kazandı.

- Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası, 2-6 Ağustos'ta İsviçre'nin Nottwil kentinde gerçekleştirildi. Türkiye, şampiyonayı 3 altın ve bir gümüş madalyayla tamamladı. Muhsine Gezer, yıldız kızlar 400 metrede altın madalya kazanırken uzun atlamada da gümüş madalyayı boynuna taktı. Gülle atmada Yasemin Keski̇nsoy ile kadınlar uzun atlamada Esra Bayrak dünya şampiyonu olarak kendi alanlarında Türkiye'ye madalya getiren ilk sporcu unvanını elde ettiler.

- Litvanya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Dünya Gençler Kürek Şampiyonası'nda, Aydın İnanç Şahin ve İsmail Ali Bekiroğlu'ndan oluşan ekip, bronz madalya kazandı.

7 Ağustos:

- Dünya Gençler Paletli Yüzme Şampiyonası, Rusya'da yapıldı. Türkiye, organizasyonu 2'si altın, 4'ü gümüş olmak üzere 6 madalya ile tamamlarken açık su 6 bin metrede milli sporcu Muhammed Emin Bay ile bin 500 metre su üstü yarışlarında Ayşe Ceren Yeşilbaş altın madalya kazandı. Ayşe aynı zamanda 400 ve 800 metre su üstü yarışlarında ise gümüş madalya elde ederken Muhammed de bin 500 ve 800 metrede dünya ikincisi oldu.

10 Ağustos:

- Kulüpler Birliği Vakfı Olağan Genel Kurulu'nda Göksel Gümüşdağ'dan boşalan başkanlığa, Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek seçildi.

12 Ağustos:

- Milli tenisçi Marsel İlhan, Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) tarafından Belarus'ta düzenlenen Belglobal Cup Futures'te şampiyon oldu. Marsel İlhan, başkent Minsk'teki sert zemin turnuvasının finalinde Büyük Britanyalı Jonathan Gray'i 6-1 ve 6-2'lik setlerle 2-0 mağlup ederek sezonun 2'nci, kariyerinin ise 18'inci şampiyonluğunu elde etti.

- İtalya'da 4-12 Ağustos'ta düzenlenen Kadınlar Avrupa Boks Şampiyonası'nda Türk sporcular 3 altın ve 1 gümüş madalya kazandı. Cascia kentindeki şampiyonada 51 kiloda Busenaz Çakıroğlu, 81 kiloda Elif Güneri ile +81 kiloda ringe çıkan Şennur Demir altın madalyanın sahibi olurken 75 kilo final mücadelesinde ringe çıkan Busenaz Sürmeneli gümüş madalya kazandı.

13 Ağustos:

- 16. Dünya Atletizm Şampiyonası, 4-13 Ağustos'ta İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlendi. Şampiyonaya 27 sporcuyla en yüksek katılımını gerçekleştiren Türkiye, birer altın ve gümüş madalya kazanarak 12. sırada tamamladığı organizasyonda tarihinin en iyi derecesini elde etti. Ramil Guliyev ile tarihindeki ilk altın madalyayı kazanan milli takım, ilk kez bir dünya şampiyonasında birden fazla madalya aldı. Türkiye ayrıca ilk defa yarıştığı erkekler 4x100 bayrak mücadelesinde finale kalmayı başararak 7. oldu. Kadınlar cirit atmada ilk kez finale kalan Eda Tuğsuz ise 5. oldu. Azerbaycan asıllı milli sporcu Ramil, erkekler 200 metre finalinde 20.09'luk derecesiyle zirvede yer alarak Türkiye'ye Dünya Atletizm Şampiyonaları'ndaki ilk altın madalyasını kazandırdı. Erkekler 400 metre engellide ikinci olan Küba asıllı milli atlet Yasmani Copello Escobar da tarihi başarıda pay sahibi oldu. Şampiyonada 10 altın, 11 gümüş ve 9 bronz olmak üzere 30 madalya kazanan ABD, zirvede yer aldı.

- Yelken branşında Deniz ve Ateş Çınar kardeşler, Danimarka'da düzenlenen Aarhus 2017 Olimpiyat Test Yarışı'nda altın madalya kazandı. Çınar kardeşler, 11 ülkeden 15 teknenin katıldığı yarışta 470 sınıfında altın madalyanın sahibi oldu.

- Dünya Okçuluk Kupası'nın 4. ayak yarışmaları, 9-13 Ağustos'ta Almanya'nın başkenti Berlin'de yapıldı. Erkekler makaralı yayda altın madalya kazanan Demir Elmaağaçlı ile kadınlar makaralı yayda gümüş madalya elde eden Yeşim Bostan, 2-3 Eylül'de İtalya'nın başkenti Roma'da yapılacak Dünya Kupası Finali'ne katılmaya hak kazandı.

16 Ağustos:

- Uluslararası Yüzme Federasyonu (FINA) tarafından Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Dünya Masterler Şampiyonası'nda Ahmet Nakkaş, erkekler 100 metre serbestte şampiyona rekoru kırarak altın madalyaya ulaştı.

17 Ağustos:

- İspanya Süper Kupası'nın sahibi, 3-1 kazandığı ilk maçın rövanşında Barcelona'yı 2-0 mağlup eden Real Madrid oldu.

- Olimpiyat şampiyonu İspanyol yol bisikletçisi Samuel Sanchez, doping yaptığı gerekçesiyle spordan men cezası aldı. Uluslararası Bisiklet Birliğinden yapılan açıklamada, Sanchez'in doping testinin A numunesinde büyüme hormonuna rastlandığı ve müsabakalardan geçici men cezası aldığı belirtildi. Sanchez, 2008 Pekin Olimpiyatları'nda yol bisikleti kategorisinde altın madalyanın sahibi olmuştu.

18 Ağustos:

- Uluslararası Atıcılık Federasyonu tarafından düzenlenen Trap-Skeet Gençler Dünya Kupası'nda mücadele eden Murat İlbilgi, bronz madalya kazandı. İtalya'nın Porpetto kentindeki şampiyonada Murat, trap kategorisinde 36 puanla üçüncü oldu.

22 Ağustos:

- Atiker Konyaspor Kulübü Başkanı Ahmet Şan'ın, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında, "ByLock" kullanıcısı olduğu iddiasıyla Cumhuriyet Savcılığınca ifadesi alındı. Başkan Şan, görevinden istifa etti.

24 Ağustos:

- 2016-2017 sezonu "UEFA Avrupa'da Yılın En İyi Futbolcusu" ödülünü, Real Madrid'in Portekizli futbolcusu Cristiano Ronaldo kazandı. Monaco'daki Grimaldi Forum'da gerçekleştirilen UEFA Şampiyonlar Ligi grup kura çekiminin ardından, Real Madrid'den Cristiano Ronaldo ve Gareth Bale ile Atletico Madrid'den Antoine Griezmann'ın aday gösterildiği ödül sahibini buldu. UEFA'ya üye 54 ülkeden gazetecilerin katıldığı oylama sonrasında rakiplerini geride bırakan Ronaldo, Avrupa'da 2015-2016 sezonunun en iyi futbolcusu seçildi.

26 Ağustos:

- Dünya Güreş Şampiyonası, 20-26 Ağustos'ta Fransa'nın başkenti Paris'te yapıldı. Şampiyonayı 3 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalyayla tamamlayan Türkiye, dünya şampiyonaları tarihinde 55 yıl önce elde ettiği başarıdan sonraki en iyi derecesine ulaştı. Milliler, 1962 yılında İspanya'nın Toledo kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda 3 altın, 1 gümüş ve 5 bronz madalya kazanmıştı. Güreş Milli Takımı'nda, Rıza Kayaalp, Metehan Başar ve Yasemin Adar altın madalyaya uzandı. Olimpiyat şampiyonu Taha Akgül gümüş madalyada kalırken Soner Demirtaş, Evin Demirhan ve Atakan Yüksel bronz madalya elde etti.

Türkiye, takım halinde grekoromen stilde 3. olurken, serbest stilde 4'üncü, kadınlarda ise 5. sırada yer aldı. Son iki Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya alan Yasemin, dünya şampiyonluğuna ulaşan ilk Türk kadın güreşçi olarak tarihe geçti. Organizasyon tarihindeki en iyi derecesini elde eden Kadın Milli Takımı, dünya şampiyonalarında ilk kez 2 madalya birden kazanma başarısı gösterdi. Olimpiyat ikincisi Rıza Kayaalp, grekoromen stil 130 kiloda üst üste ikinci, toplamda ise 3. kez dünya şampiyonu oldu. Öte yandan, Türkiye adına organizasyonda minder hakemliği yapan Sadettin Yücel, şampiyonanın en başarılı üç hakemi arasında yer aldı.

- Türkiye Erkek Sualtı Hokeyi Milli Takımı, Avrupa şampiyonu oldu. Macaristan'ın Eger kentinde düzenlenen 2017 Avrupa Sualtı Hokeyi Şampiyonası'nda çeyrek finalde Sırbistan'ı 10-0 yenen milli takım, yarı finalde İspanya'yı 6-2 mağlup etti. Finalde İngiltere ile karşılaşan Türkiye, müsabakadan 5-3 galip ayrılarak namağlup Avrupa şampiyonluğuna ulaştı. Geçen yıl dünya ikincisi olan milliler, böylece önemli bir başarıya daha imza attı.

27 Ağustos:

- 20 Yaş Altı İşitme Engelliler Kadın Basketbol Milli Takımı, namağlup Avrupa şampiyonu oldu. Polonya'nın Lublin kentinde düzenlenen şampiyonada ay-yıldızlı ekip, gruptaki son karşılaşmasında Belarus'u 93-32 yenerek altın madalya kazandı. Şampiyonanın en skorer ismi olan milli basketbolcu Ecrin Köse, en değerli oyuncu seçildi. Tek grupta maçların oynandığı şampiyonada kadınlarda Litvanya ikinci, Rusya ise üçüncü sırada yer aldı.

- Yenilgisiz şampiyon ABD'li Floyd Mayweather, İrlandalı karma dövüş sanatları şampiyonu Conor McGregor karşısında çıktığı 50. profesyonel boks maçını da kazanarak rekor kırdı. ABD'nin Las Vegas kentindeki T-Mobile Arena'da düzenlenen yarı orta sıklet unvan maçında, kariyerinde çıktığı tüm profesyonel müsabakaları kazanan Mayweather, karma dövüş sanatları şampiyonu McGregor ile karşılaştı. Rakibini 10. rauntta teknik nakavtla mağlup eden Mayweather, 50. maçında da yenilmezliğini korudu. Bu galibiyetle İtalyan asıllı ABD'li Rocky Marciano'nun 49-0'lık rekorunu kıran Mayweather, boks kariyerine son verdi.

29 Ağustos:

- Hentbolda Kadınlar Süper Kupa'yı Yenimahalle Belediyespor'u 27-26 mağlup eden Kastamonu Belediyespor kazandı. İzmir'deki Celal Atik Salonu'nda yapılan karşılaşmada tek farkla galip gelen Kastamonu ekibi, 2017-2018 sezonu öncesi Süper Kupa'da zafere ulaştı.

30 Ağustos:

- Tayvan'da düzenlenen 2017 Üniversiteler Yaz Olimpiyatları sona erdi. Başkent Taipei'de 19-30 Ağustos'ta yapılan organizasyonda Türkiye 3 altın, 7 gümüş ve 6 bronz olmak üzere toplam 16 madalyayla 20. sırada yer aldı. 37 altın, 27 gümüş ve 37 bronz madalya kazanan Japonya birinciliği elde etti.

Kaynak: AA