Sporda 2017 Böyle Geçti (7)

65. Hükümette yapılan kabine değişikliğinde, Akif Çağatay Kılıç'ın yerine Gençlik ve Spor Bakanlığına Osman Aşkın Bak getirildi İşitme Engelliler Olimpiyatları, 1830 Temmuz'da Samsun'da yapıldı. Türkiye, bugüne kadar 11 kez katıldığı ve ilk kez ev sahipliği yaptığı olimpiyatlarda tarihi bir başarıya imza atarak, 46 madalya kazandı

Temmuz ayında Gençlik ve Spor Bakanı değişti. 65. Hükümette yapılan kabine değişikliğinde, Akif Çağatay Kılıç'ın yerine Gençlik ve Spor Bakanlığına Osman Aşkın Bak getirildi.

Osman Aşkın Bak, görevi 20 Temmuz 2017 tarihinde Kılıç'tan devraldı. Bakanlık görevine Suat Kılıç'ın yerine 2013 yılının aralık ayında getirilen Akif Çağatay Kılıç, yaklaşık 3,5 yıl görev yaptı.

- Mizgin Ay 100 metrede altın madalya kazandı

Kenya'nın başkenti Nairobi'de yapılan 10. Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası'nda, 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazanan Türkiye, puan sıralamasında tarihinin en yüksek skorunu elde ederek 46 puan topladı. Milli sporcu Mizgin Ay, Türkiye rekoru kırarak 100 metrede altın, 200 metrede ise bronz madalya kazandı. Meryem Bekmez ise 5 bin metre yürüyüşte gümüş madalya aldı.

- İşitme Engelliler Olimpiyatları, Samsun'da yapıldı

Yılın 7. ayında Türkiye, büyük bir organizasyona da ev sahipliği yaptı. İşitme Engelliler Olimpiyatları, 18-30 Temmuz'da Samsun'da düzenlendi. Organizasyonda 97 ülkeden 3 binin üzerinde sporcu 20 branşta mücadele etti. Türkiye, bugüne kadar 11 kez katıldığı ve ilk kez ev sahipliği yaptığı olimpiyatlarda tarihi bir başarıya imza atarak, 46 madalya kazandı.

Türk sporcular, Avrupa Olimpik Gençlik Yaz Festivali'nde de (EYOF 2017) tarihi bir başarı elde etti. 23-29 Temmuz'da Macaristan'ın Györ kentinde düzenlenen organizasyonda 9 branşta 110 sporcuyla yarışan Türkiye, 5 altın, 6 gümüş ve 8 bronz olmak üzere 19 madalya kazanarak, 7. sırada yer aldı. Türkiye, hem altın hem de toplam madalya sayısı bakımından 1991'den bu yana yapılan EYOF'taki en başarılı sonucuna imza attı.

Temmuz ayında sporda öne çıkan olaylar şöyle:

6 Temmuz:

- Atletizmde Turkcell Süper Lig Finalleri, 6-7 Temmuz'da Bursa'da yapıldı. Bursa Atletizm Pisti'ndeki organizasyonda ENKA Spor, hem kadınlar hem erkeklerde şampiyon oldu. Fenerbahçe, her iki kategoride de 2'nciliği elde ederken, erkeklerde Galatasaray, kadınlarda ise Bursa Büyükşehir Belediyespor 3. oldu.

Milli atlet Ramil Guliyev, burada 100 metreyi 9.97'de koşarak, dünya atletizm tarihinde 10 saniyenin altına inen 3. beyaz atlet unvanını aldı.

9 Temmuz:

- Türkiye Futbol Federasyonu'nun ev sahipliğinde Turkcell'in ana sponsorluğunda düzenlenen, Avrupa'nın en iyi amatör futbolcularının mücadele ettiği UEFA Bölgeler Kupası finalinde, İrlanda Cumhuriyeti'nden Bölge 2 ekibini 1-0 yenen Hırvatistan temsilcisi Zagreb, şampiyon oldu.

10 Temmuz:

- THY Avrupa Ligi'nin son şampiyonu Fenerbahçe Doğuş Basketbol Takımı'nın çalıştırıcısı Zeljko Obradovic, "Yılın başantrenörü" ödülüne layık görüldü. THY Avrupa Ligi'nde 2005 yılından bu yana eski Rus başantrenör Alexander Gomelsky adına verilen "Yılın başantrenörü" ödülünü alan Obradovic, Fenerbahçe Doğuş'u ilk kez Avrupa'nın zirvesine taşıyarak, kariyerinde bu organizasyonda 9. kez mutlu sona ulaştı. Sırp çalıştırıcı, ayrıca bu ödüle 3 defa layık görülen ilk başantrenör olarak tarihe geçti.

13 Temmuz:

- 10. Dünya Yıldızlar Atletizm Şampiyonası, 13-16 Temmuz'da Kenya'nın başkenti Nairobi'de yapıldı. Şampiyonayı 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalyayla tamamlayan Türkiye, puan sıralamasında tarihinin en yüksek skorunu elde ederek 46 puan topladı. Mizgin Ay, 11.57'lik derecesiyle kızlar Türkiye rekorunu kırarak çıktığı 100 metre finalinde, 11.62 koşarak altın madalya kazanırken, 200 metre de 23.76 ile yine Türkiye rekoru kırarak bronz madalyanın sahibi oldu. Meryem Bekmez de kızlar 5 bin metre yürüyüşte 22.32.79'luk zamanlamasıyla gümüş madalya aldı.

16 Temmuz:

- 656. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlığı, finalde Orhan Okulu'yu yenen İsmail Balaban kazandı.

19 Temmuz:

- 65. Hükümette yapılan kabine değişikliğinde, Akif Çağatay Kılıç'ın yerine Gençlik ve Spor Bakanlığına Osman Aşkın Bak getirildi.

20 Temmuz:

- Galatasaray, UEFA Avrupa Ligi 2. ön eleme turunda, 2-0 yenildiği maçın rövanşında İsveç ekibi Östersunds ile 1-1 berabere kalarak elendi.

22 Temmuz:

-Türkiye 23 Yaş Altı Sualtı Hokeyi Milli Takımı, 14-22 Temmuz'da Avustralya'nın Hobart kentinde düzenlenen Dünya Şampiyonası'nın finalinde Fransa'yı 3-1 yenerek ikinci kez adını zirveye yazdırdı. Şampiyonayı Fransa ikinci, Kolombiya ise üçüncü sırada bitirdi. 23 Yaş Altı Milli Takımı, 2015 yılında İspanya'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda da birincilik kupasını kazanma başarısı göstermişti.

- Belarus'un başkenti Minsk'te düzenlenen Avrupa Modern Pentatlon Şampiyonası'nda milli sporcu İlke Özyüksel, bronz madalya kazandı.

23 Temmuz:

- Atletizmde 24. Gençler Avrupa Şampiyonası, 20-23 Temmuz'da İtalya'da yapıldı. Avrupa Atletizm Birliği (EA) tarafından Grosseto kentinde düzenlenen şampiyonaya 32 erkek, 25 kadın olmak üzere 57 atletle katılan Türkiye, 3 bronz madalyanın sahibi oldu. Erkekler 4x400 metre bayrak takımı, finale yükselerek tarihe geçti. Ahmet Kasap, Akın Özyürek, Berkay Çalık ve Mahsun Korkmaz'dan oluşan ekip, 3.10.60'lık derece ile finale kalarak, büyükler ve gençlerde Dünya ve Avrupa Şampiyonaları tarihinde bunu başaran ilk 4×400 bayrak takımı oldu.

26 Temmuz:

- Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) yönetimi ile yaptığı görüşmenin ardından görevinden ayrıldı. Türkiye Futbol Direktörlüğünün yanı sıra A Milli Takım'ın başında bulunan Terim, ay-yıldızlı ekipte bir maçlık ilk deneyimi hariç, üç dönem görev yaptı.

29 Temmuz:

- Avrupa Olimpik Gençlik Yaz Festivali (EYOF 2017), 23-29 Temmuz'da Macaristan'ın Györ kentinde düzenlendi. Tarihinin en başarılı sonucunu alan Türkiye, 9 branşta 110 sporcuyla katıldığı organizasyonda 5 altın, 6 gümüş ve 8 bronz olmak üzere 19 madalya kazanarak, 7. sırada yer aldı. Türkiye, hem altın hem de toplam madalya sayısı bakımından 1991'den bu yana yapılan EYOF'taki en başarılı sonucuna imza attı.

30 Temmuz:

- İşitme Engelliler Olimpiyatları, 18-30 Temmuz'da Samsun'da yapıldı. Türkiye, bugüne kadar 11 kez katıldığı ve ilk kez ev sahipliği yaptığı olimpiyatlarda tarihi bir başarıya imza atarak, 46 madalya kazandı. Olimpiyatları dördüncü sırada tamamlayan Milli Takım, ABD, Çin, Japonya ve İran gibi ülkeleri geride bırakarak 17 altın, 7 gümüş ve 22 bronz madalyanın sahibi oldu. En büyük başarıyı 5 altın ve 4 bronz ile ata sporu güreşte yaşayan Türkiye, erkekler futbol, voleybol, hentbol gibi takım sporlarında şampiyonluğa ulaşırken, teniste ilk kez madalya aldı.

Rusya, 85 altın, 53 gümüş ve 61 bronz olmak üzere 199 madalyayla genel sıralamada zirvede yer alırken, 21 altın, 42 gümüş ve 36 bronzla 99 madalyayla Ukrayna, ikinci, 18 altın, 20 gümüş ve 14 bronz olmak üzere 52 madalyaya Güney Kore, üçüncü oldu.

Kaynak: AA