Sporda 2017 Böyle Geçti (3)

Yılın 3. ayında milli sporcular, farklı branşlardaki uluslararası organizasyonlarda Türkiye'ye madalyalar kazandırdı Galatasaray Kulübünde, FETÖ/PDY ile olan ilişkileri nedeniyle disipline sevk edilen isimlerden Hakan Şükür ve Arif Erdem'in kulüp üyelikleri sona erdirildi

2017 yılının 3. ayında Türk sporcular farklı branşlardaki uluslararası organizasyonlarda madalya kazanırken, aynı zamanda ilklere de imza attı.

Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da yapılan 34. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'na tarihinin en yüksek sporcu sayısıyla katılan Türkiye, ayrıca 4x400 metre bayrak yarışında ilk kez mücadele etti. Şampiyonada milli atlet Yasemin Can, kadınlar 3 bin metrede gümüş madalya kazandı.

Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası'nda, kılıç kategorisinde Avrupa şampiyonu olan İbrahim Ahmed Acar, Türkiye'ye eskrim tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandırdı. Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası'na tarihinde ilk kez 8 kategorinin tamamında 24 sporcuyla katılan Okçuluk Milli Takımı, 1 altın ve 1 bronz madalya elde etti.

Galatasaray Kulübünde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'yla (FETÖ/PDY) olan ilişkileri nedeniyle disipline sevk edilen isimlerden Hakan Şükür ve Arif Erdem'in üyeliklerine son verildi.

Mart ayı Türk sporunda üzücü bir olaya da sahne oldu. Malatya'daki maç için Ağrı'dan yola çıkan 2. Lig takımlarından Ağrı Birlikspor Kadın Futbol Takımı kafilesinin yer aldığı minibüs, Patnos-Muş kara yolunda, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yan yattı. Kazada 18 kişi yaralanırken sporculardan Dicle Aslan hayatını kaybetti.

Mart ayında yaşanan gelişmeler şöyle:

3 Mart:

- 34. Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası, 3-5 Mart'ta Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da gerçekleştirildi. Türkiye, 15 sporcu ile tarihinin en yüksek katılımını gerçekleştirdiği şampiyonada, 4x400 metre bayrak yarışında ilk kez mücadele etti ve bir gümüş madalya ile 18. sırada yer aldı. Milli atlet Yasemin Can, kadınlar 3 bin metrede gümüş madalya kazandı. Yasemin ayrıca, kadınlar 3 bin metre finalindeki 8.43.46'lık derecesiyle, Alemitu Bekele'nin 2009'da 8.43.50 ile kırdığı Türkiye rekorunun da yeni sahibi oldu.

- Avrupa Yıldızlar ve Gençler Eskrim Şampiyonası, Bulgaristan'ın Filibe kentinde yapıldı. Milli sporcu İbrahim Ahmed Acar, kılıç kategorisinde altın madalya alarak, Türkiye'ye eskrim tarihindeki ilk Avrupa şampiyonluğunu kazandırdı.

6 Mart:

- Atıcılıkta, 10 Metre Havalı Silahlar Avrupa Şampiyonası, 6-12 Mart'ta Slovenya'nın Maribor kentinde yapıldı. 11 sporcunun yer aldığı Milli Takım'da, erkekler 10 metre havalı silah kategorisinde İsmail Keleş, bronz madalya kazandı.

7 Mart:

- Avrupa Salon Okçuluk Şampiyonası, 7-12 Mart tarihlerinde Fransa'nın Vittel kentinde düzenlendi. Şampiyona tarihinde ilk kez 8 kategorinin tamamında 24 sporcuyla mücadele veren milli takımda, klasik yay genç erkeklerde Erdal Meriç Dal, Avrupa şampiyonu oldu. Makaralı yay genç erkeklerde ise Göksel Altıntaş bronz madalya elde etti.

8 Mart:

- UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Paris Saint-Germain'e (PSG) 4-0 yenildiği maçın rövanşını 6-1 kazanarak çeyrek finale yükselen Barcelona, lig tarihinde 4 farkla geriden gelerek tur atlayan ilk takım oldu. Avrupa futbolunda bir ilki başaran Katalan temsilcisinde, maça yedek kulübesinde başlayan milli futbolcu Arda Turan, 65. dakikada oyuna dahil oldu.

11 Mart:

- Atletizmde, Avrupa Atmalar Kış Kupası 11-12 Mart'ta İspanya'nın Gran Canaria kentinde düzenlendi. Osman Can Özdeveci, 23 yaş altı erkekler gülle atmada üst üste 2. kez Avrupa şampiyonu oldu. Eda Tuğsuz ise kadınlar cirit atmada, gümüş madalya kazandı.

- Olimpiyat şampiyonu Büyük Britanyalı kadın bisikletçi Joanna Rowsell-Shand, kariyerini noktaladı. Kendine ait internet sitesinden emeklilik kararını açıklayan 28 yaşındaki sporcu, 2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyatları'nda takım yarışlarında altın madalya kazanmış, beş kez dünya ve dört kez Avrupa şampiyonluğu yaşamıştı.

- Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (CAS), Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliğinin (IAAF), Rusya Atletizm Federasyonu (ARAF) Sağlık Komisyonunun eski başkanı Dr. Sergey Nikolaevich Portugalov'a verdiği ömür boyu men cezasını onadı.

- Özel Sporcular Milli Takımı, Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu (INAS) Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda, birer gümüş ve bronz madalyanın sahibi oldu. Çekya'da gerçekleştirilen ve 14 ülkenin katıldığı şampiyonada, kadınlar 800 metrede yarışan Muhsine Gezer ikinci, erkekler 3 adım atlamada ise Ufuk Babacan üçüncü oldu.

15 Mart:

- Fenerbahçe Kadın Basketbol Takımı, FIBA Avrupa Ligi çeyrek final üçüncü maçında İspanya'nın Perfumerias Avenida takımını 87-80 yenerek seride durumu 2-1'e getirdi ve tarihinde üst üste 6. kez Dörtlü Final'e yükseldi.

18 Mart:

- Malatya'daki maç için Ağrı'dan yola çıkan 2. Lig takımlarından Ağrı Birlikspor Kadın Futbol Takımı kafilesinin yer aldığı Kamil Bayram idaresindeki 04 M 0434 plakalı minibüs, Patnos-Muş kara yolunun Doğansu Köyü mevkisinde, sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu yan yattı. Kazada sürücü Bayram ile araçtaki 14 kadın futbolcu ve teknik heyetten 3 kişi olmak üzere 18 kişi yaralandı. Sporculardan Dicle Aslan hayatını kaybetti.

23 Mart:

- İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor AŞ tarafından düzenlenen Basın ve Spor Ödülleri sahiplerini buldu. Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenen törende Anadolu Ajansı'na 2 dalda ödül verildi. Ajans kategorisinde verilen ödülü, AA Spor Haberleri Yayın Yönetmeni Ersin Şiyhan alırken, AA foto muhabiri Onur Çoban da fotoğraf dalında birincilik ödülünün sahibi oldu.

- Bir dönem A Milli Kadın Voleybol Takımı'nı çalıştıran Ferhat Akbaş, 2020 Tokyo Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak Japonya'nın başına getirildi.

25 Mart:

- Galatasaray Olağan Mali Genel Kurulu, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Auditorium Toplantı Salonu'nda yapıldı. Toplantıda FETÖ/PDY ile olan ilişkileri dolayısıyla üyelikten çıkartılmalarına karar verilen eski savcı Zekeriya Öz, tutuklu valiler Hüseyin Avni Mutlu ve Şahabettin Harput, eski futbolcular Hakan Şükür, Arif Erdem ve İsmail Demiriz ile iş adamı Hazim Sesli ile ilgili oylama yapıldı. Zekeriya Öz, Hüseyin Avni Mutlu, Şahabettin Harput, İsmail Demiriz ve Hazim Sesli'nin kulüpten ihracı genel kurulda onaylanırken, Hakan Şükür ve Arif Erdem'in kulüp üyeliğinden ihraç edilmesinin oy çokluğuyla reddedilmesi, siyaset dünyası başta olmak üzere ülke genelinde büyük tepkilere neden oldu.

26 Mart:

- Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'yla (FETÖ/PDY) olan ilişkileri nedeniyle disipline sevk edilen isimlerden Hakan Şükür ve Arif Erdem'in kulüp üyeliğinden ihraç edilmesinin genel kurulda oy çokluğuyla reddedilmesine gelen tepkilerin ardından, Türk Telekom Arena'da olağanüstü toplandı ve toplantıda, Şükür ile Erdem'in kulüp üyeliklerinin sona erdirilmesine karar verildiği açıklandı.

29 Mart:

- 23 Yaş Altı Avrupa Güreş Şampiyonası, Macaristan'ın Szombathely kentinde, 28 Mart-2 Nisan tarihlerinde düzenlendi. Türkiye şampiyonayı, 3 altın, 3 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 8 madalya ile tamamladı.

Kaynak: AA