Sporda 2017 Böyle Geçti (12)

Aralık ayında bedensel engelli sporcular, başarıdan başarıya koştu Bedensel Engelliler Milli Takımı, yüzme ile halterde dünya şampiyonalarını 4 altın, 1 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 9 madalya ile tamamlarken, Avrupa ParaTekvando Şampiyonası'nda mücadele eden Türk Milli Takımı, kadınlarda 1., erkeklerde ve genel klasmanda ise ikinci oldu Bedensel engelli masa tenisi sporcusu Neslihan Kavas, Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) tarafından 'yılın en iyi kadın sporcusu' seçildi

Yılın son ayı doping haberleriyle başladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda doping yaptığı tespit edilen 3 Rus sporcuya daha ömür boyu men cezası verdi.

Aralık ayında bedensel engelli sporcular, başarıdan başarıya koştu. Bedensel Engelliler Milli Takımı, Meksika'da 2-7 Aralık'ta düzenlenen Dünya Yüzme ve Halter Şampiyonaları'nı, 4 altın, 1 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 9 madalya ile tamamladı.

Avrupa Para-Tekvando Şampiyonası'nda mücadele eden Türk Milli Takımı, kadınlarda ilk sırayı alırken, erkeklerde ve genel klasmanda ise ikinci oldu.

Bedensel engelli masa tenisi sporcusu Neslihan Kavas, Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) tarafından "yılın en iyi kadın sporcusu" seçildi.

Yılın son ayında sporda öne çıkan gelişmeler şöyle:

2 Aralık:

-Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), 2014 Soçi Kış Olimpiyatları'nda doping yaptığı tespit edilen 3 Rus sporcuya daha ömür boyu men cezası verdi. Kayaklı koşu kategorisinde yarışan Yulia Chekaleva ve Anastasia Dotsenko ile biatloncu Olga Zaytseva, Soçi'deki olimpiyatlarda doping yaptıkları gerekçesiyle spordan ömür boyu men edildi.

-Bedensel Engelliler Milli Takımı, Meksika'da 2-7 Aralık'ta düzenlenen Dünya Yüzme ve Halter Şampiyonaları'nı, 4 altın, 1 gümüş ve 4 bronz olmak üzere 9 madalya ile tamamladı. Başkent Meksiko'da yapılan Dünya Yüzme Şampiyonası'na 4 sporcuyla katılan milli takımda, Beytullah Eroğlu, erkekler 50 metre kelebekte 38.35'lik derecesiyle şampiyon olurken, 50 metre sırtüstünde ise 42.05'lik derecesiyle bronz madalya elde etti. Beytullah, kariyerindeki ilk dünya şampiyonluğunu elde etti.

Dünya Halter Şampiyonası'nda ise büyükler kategorisinde Nazmiye Muratlı, kadınlar 45 kiloda 107 kiloluk kaldırışıyla Avrupa rekoru kırarak gümüş, Besra Duman da kadınlar 50 kiloda 106 kiloluk kaldırışıyla bronz madalya kazandı. Gençlerde de yarışan Besra, 50 kiloda 105 kiloluk kaldırışıyla Avrupa ve dünya rekorlarını kırarak şampiyon oldu. Gamze Sayar ise 67 kiloda 90 kiloluk kaldırışıyla gençler Avrupa ve dünya rekorlarına imza atarak altın madalya kazandı.

Genç erkeklerde Faruk Öztürk, 107 kiloda 180 kiloluk kaldırışıyla gençler dünya rekorunu kırarak şampiyonluğa ulaşırken, Soner Coşkun, 49 kiloda 93 kiloluk kaldırışıyla, Üzeyir Karakoç da 72 kiloda 125 kiloluk kaldırışıyla bronz madalya elde etti.

8 Aralık:

-Avrupa Para-Tekvando Şampiyonası'nda mücadele eden Türk Milli Takımı, kadınlarda ilk sırayı alırken, erkeklerde ve genel klasmanda ise ikinci oldu. Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da gerçekleştirilen Avrupa Para-Tekvando Şampiyonası'nda milli sporcular 14 madalya kazandı. Türk Milli Takımı, 19 ülkeden 99 sporcunun katıldığı şampiyonada 5 altın, 3 gümüş ve 6 bronz madalya kazanarak, kadınlarda Avrupa şampiyonu oldu. Türkiye, erkeklerde ve genel sıralamada ise Avrupa ikinciliğini elde etti.

10 Aralık:

-24. Avrupa Kros Şampiyonası'nda Türkiye, erkeklerde Kaan Kigen Özbilen, kadınlarda ise Yasemin Can'ın kazandığı altın madalyaların yanı sıra erkeklerde takımca şampiyon oldu. Slovakya’nın Samorin kasabasında düzenlenen şampiyonada, büyükler, 23 ve 20 yaş altı kategorilerinde yarışlar yapıldı. Erkeklerde Türkiye adına yarışan Kenya asıllı Kaan Kigen Özbilen, 29 dakika 45 saniyelik derecesiyle altın madalyayı boynuna taktı. Geçen yılın şampiyonu Aras Kaya, liderin 29 saniye arkasında 7. sırayı aldı. Aynı kategoride mücadele eden milli sporculardan Polat Kemboi Arıkan 9, Ali Kaya 21 ve Alper Demir 55. sırayı aldı. Bu sonuçla erkek takımı da altın madalyanın da sahibi oldu.

11 Aralık:

-Türkiye, Karadağ'da düzenlenen Ümit, Genç ve 21 Yaş Altı Balkan Karate Şampiyonası'nda 20 madalya kazanarak, takım halinde şampiyon oldu. 45 sporcunun yer aldığı Milli Takım, 10 altın, 2 gümüş ve 8 bronz madalyayla organizasyonu genel klasmanda ilk sırada tamamladı

14 Aralık:

-Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF), Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen törende, bedensel engelliler kategorisinde 2017 yılının en iyi kadın sporcusu olarak Neslihan Kavas'ı seçti. "9 klas" kategorisinde mücadele eden milli sporcu, bu yıl Dünya Şampiyonası'nda ikinci olurken, Avrupa Şampiyonası'nda ise bireysel ve takımlar kategorisinde altın madalya elde etmişti. Törende, Almanya'dan Timo Boll en iyi erkek, Çinli Ning Ding ise en iyi kadın masa tenisçi ödülünün sahibi oldu.

17 Aralık:

-Voleybolda Erkekler Kupa Voley final maçında Maliye Piyango'yu 3-2 mağlup eden Halkbank, şampiyon oldu. Şanlıurfa 11 Nisan Salonu'nda oynanan çekişmeli maçta galip gelen başkent ekibi, 7. kez kupayı müzesine götürdü.

18 Aralık:

-Milli badmintoncu Neslihan Yiğit, İtalya'nın Milano kentinde düzenlenen ve 2020 Tokyo Olimpiyatları'na katılım puanı veren Yonex Uluslararası Badminton Turnuvası'nda, tek kadınlarda bronz madalya elde etti.

Kaynak: AA