'Spor, Engelliler İçin Yeniden Doğuştur'

Çankaya Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Sayyıdan: 'Bizler, engelli kardeşlerimizin hayatlarına olumlu dokunuşlar yapabilmek için çabalıyoruz' Çankaya Görme Engelliler Antrenörü Yıldırım: 'Milli takımlar olarak temsil ediliyoruz ancak kulüp bazında katılmak istesek de bir organizasyon yok'.

BUĞRA ERSAVAŞ - Çankaya Görme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Yusuf Sayyıdan, sporun engellilerin hayatına olumlu katkı verdiğini belirterek, "Spor, engelliler için yeniden doğuştur." dedi.

Sayyıdan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kulüp olarak spor faaliyetlerine rehabilitasyon amaçlı başladıklarını vurguladı. Birçok görme engelliye kulüp olarak spor yaptırdıklarını belirten Sayyıdan, "Bizler, engelli kardeşlerimizin hayatlarına olumlu dokunuşlar yapabilmek için çabalıyoruz. Çünkü biliyoruz ki her engelli bireyin mutlaka bir konuda yeteneği vardır. Bunun mutlaka spor olması gerekmiyor. Sporun yanı sıra müzik, resim gibi başlıklara da yönelmeliler. Önemli olan, öz güvenlerini kazanmaları ve toplumun bir parçası olmaları." diye konuştu.

Çankaya Görme Engelliler Spor Kulübü olarak Türkiye'de birçok başarı elde ettiklerinin altını çizen Sayyıdan, "Bireysel anlamda kulüp olarak üstümüze düşeni yaptığımıza inanıyorum. Sportif başarı anlamında kulübümüz kupalarla dolu. Şimdi sıra milli takımlarda. Artık milli takımların başarısına odaklanmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sayyıdan, faaliyet gösterdikleri branşlarda kulübün son dönemde şampiyonluklara ambargo koyduğunu dile getirerek, "Satrançta son iki yılın şampiyonuyuz. Futsalda yine iki senedir şampiyonluğu bırakmadık. Kadınlar halterde üst üste 11 senedir şampiyon biziz. Erkeklerde de 11 yılın 9'unu şampiyon tamamladık. Turkcell Sesi Görenler Futbol Ligi'nde ise 5 kez üst üste şampiyon olduk. Atletizmde en çok kupa kazanan kulübüz." ifadelerini kullandı.

- "Elde edilen başarılar camiaya olumlu yansıyor"

Yusuf Sayyıdan, kulüp bünyesinde bulunan 43 sporcunun dünyanın birçok ülkesine gittiğini, bunun da ailelere ve camiaya yansımasının önemli olduğunu söyledi.

Ailelerin çocuklarına güvenlerini kaybetmemeleri gerektiğini dile getiren Sayyıdan, şunları aktardı:

"Sporcuların katıldığı uluslararası organizasyonlar, kendilerine birçok olumlu şey katıyor. Elde edilen başarılar camiaya olumlu yansıyor. Ailelerden bazılarının hala 'Nasıl gidebilirler, okullara bile anne ve babaları götürüyor.' söylemleri duyuyoruz. İşte başta kırmamız gereken nokta burası. Bazı engelli kardeşlerimiz evden dışarı adım atmıyor. Biz de ailelere 'Getirin çocuklarınızı bize teslim edin. Onların hem eğitim hem de spor yaşantılarına yön verelim, topluma kazandıralım.' diyoruz. Spor, engelliler için yeniden doğuştur. Bunu çocuklarımızdan almayalım. Tüm bunlar ortadayken, spordan uzak kalmanın hiçbir anlamı yok."

- Yıldırım: "Geleceğe dönük projeler üretmeliyiz"

Çankaya Görme Engelliler Antrenörü Hasan Yıldırım ise başarının temelinde çalışma ve disiplinin yer aldığını ifade etti.

Çok çalışanın en büyük övgüyü alacağına işaret eden Yıldırım, "Ürettiğimiz bazı projeler var. Örneğin kulüp bazında uluslararası bir organizasyon yok. Şampiyon Kulüpler Kupası gibi bir organizasyon hayata geçmeli. Bu konuda hem kulüp hem de federasyon olarak başvurularımızı yaptık." dedi.

Projenin Avrupa Futbol Federasyonları Birliğinin (UEFA) desteği, Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonunun (IBSA) da içinde olacağı bir oluşumla yapılması gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, "Milli takımlar olarak temsil ediliyoruz ancak kulüp bazında katılmak istesek de bir organizasyon yok. Bunun hayata geçmesi, kulüpler ve yetiştirecekleri sporcular açısından büyük önem taşıyor." diye konuştu.

Kaynak: AA