Cumhuriyet Kulesi İnşaatı Yeniden Başlayacak

Keçiören Belediye Başkanı Ak: 'Anket çalışmaları yaptık. Vatandaşlarımızın çoğu kulenin yapılmasından yana oyunu kullandı. Bunu da Büyükşehir Belediye Başkanımıza söyledik, Cumhurbaşkanımıza ilettik bu konudan haberdar ettik. Çünkü Cumhurbaşkanımız da zaman zaman bize soruyordu 'ne oldu' diye? Dolayısıyla şu anda yapımla alakalı mahkeme kararının ortadan kalkmasıyla ilgili imar düzenlemesi çalışmasını yapıyoruz'

MUHAMMED TORUNTAY - Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Cumhuriyet Kulesi'ne ilişkin "Anket çalışmaları yaptık. Vatandaşlarımızın çoğu kulenin yapılmasından yana oyunu kullandı. Bunu da Büyükşehir Belediye Başkanımıza söyledik, Cumhurbaşkanımıza ilettik bu konudan haberdar ettik. Çünkü Cumhurbaşkanımız da zaman zaman bize soruyordu 'ne oldu' diye? Dolayısıyla şu anda yapımla alakalı mahkeme kararının ortadan kalkmasıyla ilgili imar düzenlemesi çalışmasını yapıyoruz." dedi.

AA muhabirine konuşan Keçiören Belediye Başkanı Ak, 2017'nin Keçiören için çok verimli geçtiğini belirterek, en önemli projenin ise Gümüşdere Ihlamur Vadisi olduğunu ifade etti.

"Doğaya dönüş projesi" Gümüşdere Ihlamur Vadisi'nin açılışa hazır hale getirildiğini aktaran Ak, tamamlanan bölümlerinin vatandaşların kullanımına açıldığını, içinden geçen deredeki suyun kaliteli olması için çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Ak, "Bu projeyle turizm anlamında, Ankara'dan payımızı alacağımıza inanıyoruz." dedi.

- Taha Akgül Spor Salonu

Keçiören Belediye Başkanı Ak, Keçiören'in büyük eksikliklerinden biri olan kapalı spor salonunun Ovacık bölgesinde inşa edildiğini, 3 bin seyirci kapasiteli salon içinde tüm salon sporlarının ve müsabakalarının yapılabileceğini anlattı.

Spor salonuna, Milli Sporcu Taha Akgül'ün isminin verileceğini belirten Ak, "Sayın Bakanımızla beraber temel atma törenimizde açıklamıştık. 'Olimpiyatlarda şampiyon olan sporcuyu, altın madalyayı ülkemize kazandıran sporcunun adını vereceğiz' demiştik. Güreşte de Taha Akgül, olimpiyat şampiyonu oldu altın madalyayı kazandı. Onun da ismini verdik. Keçiören Taha Akgül Spor Salonu olarak hizmete giriyor." dedi.

Ak, spor salonunun 37 bin metrekare büyüklüğünde bir alan üzerine kurulduğunu, açık spor alanlarının yanı sıra basketbol, futbol, voleybol sahaları ve tenis kortlarının da bulunduğu büyük bir spor kompleksi haline geldiğini ifade etti.

Bağlum semtinde yapımı tamamlanan Abdurrahim Karakoç Kültür Merkezi'nin gençlik ve kültür hizmetleri için inşa edildiğini belirten Ak, 80 bin metrekare içerisinde yer alan merkezde kapalı yüzme havuzu, mesire alanı, kütüphane ve gençlik merkezlerinin de bulunduğunu kaydetti.

- Cumhuriyet Kulesi

Ak, 2002'de temeli atılan ve yarım kalan Cumhuriyet Kulesi ile ilgili referandum yapılması talebinin Ankara Büyükşehir Belediyesi'ndeki yönetim değişikliğinden sonra gündeme geldiğini belirterek şunları söyledi:

"Biz normalde yapma taraftarıydık. 2009 yılında biz göreve geldiğimizde zaten durdurulmuştu. Mahkeme kararıyla inşaatı tamamlanamamıştı. Gerçi, 2009 yılına kadar niye bitmedi? 2002 yılında atılmış bir temel, 2002 yılında temel ama 2009 yılına kadar tamamlanmıyor. O da ayrı bir sorulması gereken bir soru ama biz 2009'da göreve geldiğimizde bu kule mahkeme kararıyla durmuştu. Tabi mahkeme kararının ortadan kalkması için iki önemli gelişmenin sağlanması lazım gerekçe olarak. Bir tanesi maniye hattıyla alakalı konu, birisi de imara aykırı yani mevcut olan arsa imarına uygun değil, yani bir kule yapımına uygun bir imara sahip değil, emsalsiz bir bina. Burada iki konuyla ilgili sorunu aşabilmemiz içinde hukuki mücadelemizi yaptık."

Ak, mahkeme kararına uyarak, kuleyi 2011'de yıkabilecek olmalarına rağmen, yapılan masrafı da göz önünde bulundurarak, bitirilmesinden yana tavır koyduklarını aktardı.

Keçiören'de yaşayan vatandaşların gündeminde bulunan kulenin bitirilmesi için gayret gösterdiklerini kaydeden Ak, şu bilgileri verdi:

"Büyükşehir yönetimi değiştikten sonra yeni başkana bunu tekrar aktardık, gündeme getirdik. 'Ne yapalım? Biz böyle bir imar değişikliği yaparak bunu tamamlamak istiyoruz' diye. Yeni başkan da 'vatandaş ne istiyor, vatandaşın düşüncesi nedir?' dedi. Vatandaşın yıkılmasını, yapılmasını isteyen de var. 'Vatandaşın fikrini öğrenelim ona göre karar verelim' dedi. Biz de vatandaşa gittik, oylama yaptık. Anket çalışmaları yaptık. Vatandaşlarımızın çoğu kulenin yapılmasından yana oyunu kullandı. Bunu da Büyükşehir Belediye Başkanımıza söyledik, Cumhurbaşkanımıza ilettik bu konudan haberdar ettik. Çünkü Cumhurbaşkanımız da zaman zaman bize soruyordu 'ne oldu' diye? Dolayısıyla şu anda yapımla alakalı mahkeme kararının ortadan kalkmasıyla ilgili imar düzenlemesi çalışmasını yapıyoruz."

Belediye Başkanı Ak, 2017'de hedefledikleri yatırım ve hizmetleri gerçekleştirdiklerini belirterek, şehircilik ve şehirleşme anlamında daha kaliteli hizmet vermek amacıyla çalışmaların 2018'de de hızla devam edeceğini vurguladı.

Kaynak: AA