Türkiye İçin Milli Takımlar Büyük Önem Taşıyor

Uluslararası Basketbol Federasyonu FIBA tarafından düzenlenen 2019 Basketbol Dünya Kupası eleme maçlarının yaklaştığı şu günlerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de milli takımların önemi konuşuluyor.

Euroleague takvimi nedeniyle gündeme gelen kulüplerin milli takıma oyuncu göndermemesi, bağımsız bir İngiliz araştırma şirketinin yaptığı araştırma ile bambaşka bir noktaya taşındı. Araştırmada dikkat çeken sonuçlardan biri Türkiye’deki katılımcıların %73’ü sporcuların ilk önceliğinin milli takımlarda olması gerektiğini savunuyor.

Uluslararası Basketbol Federasyonu FIBA tarafından düzenlenmekte olan ve 2019 yılında Çin’de oynanacak FIBA Basketbol Dünya Kupası için eleme maçlarının yaklaştığı şu günlerde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Milli Takımların önemi konuşuluyor. Türkiye’nin Milli Takımlara büyük önem verdiği ve kulüplerin sporcuları Milli Takımları için serbest bırakmasını istediği ise bağımsız bir İngiliz araştırma şirketi olan SMG Insight’ın yaptığı araştırma ile ortaya çıktı. Araştırmada katılımcılara yöneltilen sorulardan çıkan sonuçlara göre Türkiye’de Milli Takımların önemli olduğunu savunan kesim %82 oranında. Ayrıca, katılımcıların %73’ü sporcuların ilk önceliği Milli Takımlarda olması gerektiği fikrine katılırken, %79’una göre ise kulüp takımları sporcularını Milli Takımlara göndermeli kararını savundu. Yunanistan ve İspanya’da da gerçekleşen aynı araştırmada katılımcılar Milli Takımların ülkeleri için büyük önem taşıdığına %70’in üzerinde oranla katıldığı görüldü.



Mili formayı giymeme kararına tepki

Basketbolda FIBA 2019 Dünya Kupası Elemeleri’nde oynanacak milli maçların EuroLeague maçları ile çakışması ile başlayan kriz geçtiğimiz günlerde EuroLeague’de mücadele eden Fenerbahçe Doğuş takımı basketbolcularından Melih Mahmutoğlu, Sinan Güler, Barış Hersek, Ali Muhammed ve Egehan Arna da zorlu programdan dolayı milli takımda forma giyemeyeceklerini açıklamıştı. Yapılan açıklamanın ardından Fenerbahçe Doğuş Basketbol Takımı’nın sosyal medya üzerinden aldığı tepki ise anket sonuçlarını doğrular şekilde oldu. Açıklamanın ardından ise sosyal medya kullanıcıları sporcuların milli takımda forma giymeyi tercih etmeme kararına aşırı tepkide bulundu.

Öte yandan EuroLeague’de mücadele eden diğer bir Türk takımı Anadolu Efes ise Türk Milli Takımı’na çağırılan Birkan Batuk ve Doğuş Balbay’ın Milli Takımda forma giymelerine izin verdiklerini açıkladı.

Ayrıca, EuroLeague’in alt organizasyonu olan EuroCup’ta mücadele eden Galatasaray Basketbol Şubesi Genel Menajeri Ömer Yalçınkaya da yaptığı açıklamada milli takımın kutsal bir görev olduğunu ve kulüplerin milli takım için var olduklarını belirtti.

Milli takımın ülkedeki basketbolun gelişimini sağlayan yegane unsur olduğunu da söyleyen Yalçınkaya, diğer kulüplerin ne yaptığı ya da ne yapacağı ile ilgilenmediklerini ve Galatasaray’ın milli takım görevi verildiği zaman asla kaçmayacağını söyledi.



Hatırlanacağı üzere FIBA, Basketbol Dünya Kupası eleme maçları oynayacak milli takımların müsabaka takviminin ilk iki dönemi için anlaşmak üzere geçtiğimiz aylarda EuroLeague’e bir öneri sunmuştu. FIBA, basketbolu bütün dünyaya yaymak, milli takımlara çağrılan bütün sporcuların gururla milli formalarını taşıması, bu sporcuların kendi ülkelerindeki taraftarları ile buluşması ve milli sporcuların ülkelerindeki gençlere rol model oluşturarak onları basketbola yönlendirmesi amaçları ile ilk adımı atmıştı. Ancak, EuroLeague takviminde bir değişim olmayacağını ve kulüplerin bu konudaki kararlarının kesin olduğunu belirtmişti.

Kaynak: İHA