Şampiyon Develer Van'da Güreşe Hazırlanıyor

Vanlı deve yetiştiricisi, şampiyon develeri büyük bir emekle Van’da güreşe hazırlıyor.

Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaklaşık 200 yıldır develerin katılımıyla geleneksel olarak düzenlenen güreşlere katılan develer, son 10 yıldır Van’da yetiştiriliyor. İzmir’in Armutlu ilçesinin efsanesi ‘Yağız Efe’, Denizli’nin Sarayköy ilçesinde ‘Berdan’ ve Çanakkale’nin Ezine ilçesinde ‘Köroğlu’ isimli şampiyon develeri yetiştiren Vanlı Turan Demir, develeri bir yaşındayken Aydın’da getirdiğini ve Van’da büyük bir emekle yetiştirdiğini belirtti.

Güreşçi develerin yetiştirilmesinde hiçbir destek alamadıklarını söyleyen Demir, büyük zorluklarla yetiştirdikleri develere spor yaptırarak çeşitli eğitimler verdiklerini kaydetti.

Demir, “Develeri bir yaşındayken Ege Bölgesi’nde alıp burada güreş için yetiştiriyorum. Güreşçi develer zaten kendisini gösteriyor. Tabi bizler de çaba sarf ediyoruz, burada spor yaptırıyoruz. Bizler şampiyon develeri biliyoruz” dedi.



“Yetiştirdiğim develer şu an şampiyon olarak güreşiyor”

Yetiştirdiği develerin Ege Bölgesinde düzenlenen geleneksel güreşlerde ilgiyle izlendiğini dile getiren Demir, “Şimdiye kadar yetiştirdiğim develerden biri olan ve İzmir Armutlu’da bulunan ‘Yağız Efe’, Türkiye’de şampiyon oldu ve hâlâ güreşiyor. Denizli Sarayköy’de ‘Berdan’ deve var, o da şampiyon. Çanakkale Ezine’den ‘Köroğlu’ var, o da benim yetiştirdiğim devedir. Yetiştirdiğim develer şu an şampiyon olarak güreşiyor” diye konuştu.



“Yetiştirdiğimiz develer kayıt altına alınmıyor”

Van’daki turizm potansiyelini değerlendiren Demir, yetiştirdiği develeri Van’ın turistik bölgelerde sergilemek istiyor. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından destek almadığı için bu projesinin ortada kaldığını kaydeden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Burada yetiştirdiğimiz develer Van Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kayıt altına alınmıyor. Eğer kayıt altına alınıp desteklenirse, bizlerde bununla alakalı projeler düşüneceğiz. İmkanlarımız nedeniyle proje oluşturamıyoruz. Destek çıkılsa burada bir işletme yaparak turisti buraya çekerek, milletimizi faydalandırırız. Benim gücüm yetmez ki ben bir projeyi değerlendireyim. Bu iş bizde varken, biz bunu niye yapmayalım? Van Kalesi’nde bize bir yer verseler iki tane deve oraya, iki tane Akdamar Adası’na göndeririz, turistleri buraya çekebiliriz. Ege’de her hafta güreşler yaptırılıyor ve milleti bu şekilde sevindiriyorlar. Bizde bu imkan varken, biz niye yapmayalım?”

Kaynak: İHA