Üniversiteli Alp Ve Almılalar Siyah Kemerlerine Kavuştu

Düzenlenen siyah kemer sınavına katılan Kırıkkale Üniversiteli Sayokan sporcularının hepsi siyah kemeri kuşanma hakkına sahip oldu.

Kırıkkale Üniversitesi Sayokan Topluluğu, Fırat Üniversitesinin ev sahipliğini yaptığı Sayokan Közgüsüne (Siyah Kemer Sınavı) katıldı.

Sayokan Dünya Federasyonun yılda bir kere düzenlediği sınav, eğitim seminerleriyle başladı ve iki gün sürdü. Etkinliğin son gününde düzenlenen, közgü sınavına Türkiye’nin her tarafından birçok üniversite, belediye, dernek ve kulüp katıldı.

63 kişinin katılım sağladığı sınavı Kırıkkale Üniversiteli sporcular, başarı ile tamamladı. Közgüde Sayokan Topluluğundan başta Prof. Dr. Mustafa Bozdemir, Doç. Dr. Mahmut Böyükata olmak üzere toplamda 16 kişi katıldı.

Sayokan Topluluğundan katılan bütün Alp ve Almılalar Siyah Kemer 1. San unvanını almaya hak kazandı.

Sayokan sporunun ismi, ‘Savaşçının yolu ve kanı’ cümlesindeki kelimelerin baş hecelerinin birleştirilmesi ile meydana getirilmiş. Türklere özgü bu savaş sanatı sporunu oluşturan kelimelerden, savaşçı sözcüğü ile nasıl savaşçı olunacağının yolunu, yani akıl ve beden gücünü kullanabilme yeteneğini ve disiplinini, yolu sözcüğü ile erdemliliği, barışı, çalışkanlığı, sevgiyi, saygıyı tarihteki büyüklerinin, gelenek, örf ve ananelerini, kanı sözcüğü ile tarihteki kahramanların birliğini, devamlılığını gösteriyor. Sayokan sporu yapan kadınlara Almıla, erkeklere ise Alp deniyor.

Kaynak: İHA