Çin'de Ulusal Marşa Saygısızlığa 3 Yıla Kadar Hapis

Çin ulusal marşına kasten saygısızlık yapanlar, 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak Ulusal Marş Kanunu, Hong Kong ve Makau’da da uygulanacak.

Çin’de ulusal marşa saygısızlık yapanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, başkent Pekin’de ayda iki defa yapılan toplantısında ceza hukukunda değişiklik yaparak Çin ulusal marşına kamusal alanda hakaret ve aşağılayıcı davranışta bulunanların cezalandırılmasını kararlaştırdı.

Daha önce sadece ülkenin bayrağı ve ulusal amblemine karşı saygısızlığı kapsayan yasada yapılan değişikliğe göre, kasten söz ve ezgisinin değiştirilmesi veya dalga geçerek söylenmesi ulusal marşa hakaret olarak kabul edilecek.

Bu eylemlere karışanlara, 15 güne kadar gözaltı, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, siyasi haklardan mahrumiyet cezaları verilebilecek.

Ülkenin bayrağı ve ulusal amblemini koruma çerçevesinde bayrağın kasten yakılması, kirletilmesi, ayaklar altına alınması gibi fiiller için, göz altı, 3 yıla kadar hapis ve siyasi haklardan mahrumiyet cezaları uygulanıyordu.

- Ulusal Marş Yasası Hong Kong ve Makau'da da uygulanacak

Öte yandan Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi, Ulusal Marş Yasası'nın Hong Kong ve Makau Özel İdari Bölgelerinde uygulanması kararını kabul etti.

Çin Ulusal Marşı Yasası geçen ay yürürlüğe girmiş, söz ve ezgilerin saygısızca davranışlarla değiştirilmesi ve alay edilmesine yönelik 15 günlük gözaltı uygulaması kabul edilmişti.

Hong Kong’da daha önce yabancı takımlarla yapılan futbol maçlarında taraftarlar, Çin ulusal marşını yuhalamıştı.

"Gönüllülerin yürüyüşü" adlı marş, 1949'da milli marş olarak kabul edilmişti.

Kaynak: AA