Köylülerin Kış Eğlencesi Açıklaması Karda Cirit

Orta Asya ve Anadolu'da yüzyıllardır oynanan ata sporu atlı cirit oyunu, Kars'ın bazı köylerinde kış aylarının en büyük eğlencesi haline geldi Cirit oyuncusu Yıldız: 'Dededen babadan gördüğümüz ata sporumuz olan ciriti devam ettirmek için çaba sarf ediyoruz'.

Orta Asya ve Anadolu'da yüzyıllardır oynanan ata sporu atlı cirit oyunu, Kars'ın bazı köylerinde kış aylarının en büyük eğlencesi haline geldi.

Selim ilçesine bağlı Kekeç köyünde bir araya gelen ciritçiler, kar yağdıktan sonra ilk kez karlı tarlada cirit oynadı. Başköy ve Kekeç köyü atlı cirit takımları yaklaşık 2 saat süreyle kıyasıya mücadele etti.

İki bölüm şeklinde oynanan ciridin, ilk bölümünün ardından cirit tutkunu çocuklar, atları bir süre dinlendirmek için sahada gezdiriyor. Kar üstünde renkli görüntülerin yaşandığı müsabakada kazanan takım, mağlup olanı kutladı.

Cirit oyuncusu İlhami Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kar yağışının ardından kar üzerinde ilk cirit oyununu oynadıklarını söyledi.

Yıldız, ata sporunu devam ettirmek ve genç nesillere aktarmak için haftada bir gün mutlaka cirit oynadıklarını belirterek, "Dededen babadan gördüğümüz ata sporumuz olan ciriti devam ettirmek için çaba sarf ediyoruz. Atlarımızın bakımı, beslenmesi adına köylerde maddi durumu iyi olmayan arkadaşlarımıza destek olunursa Kars bölgesinde ata sporumuz cirit'i çok daha iyi yerlere getireceğimize inanıyoruz." dedi.

Cirite gönül verenlerden Pir Sefa Boz da ciritin bu bölgenin vazgeçilmez bir oyunu olduğunu hatırlatarak, "Kışın hayvanlarımızı kayırdıktan sonra her hafta bir köyde cirit oynarız. Yani burada yapacak bir faaliyetimiz var o da ata sporumuz cirittir. Kışın cirit, hem daha zevkli hem de kar üzerinde yumuşak zeminde ciritçiler düşse de bir şey olmuyor. Atlar içinde bir sakatlanma olmuyor." diye konuştu.

Kekeç Köyü Atlı Spor Kulübünden Çağlar Özbaş ise karın az yağması durumunda daha temkinli oynadıklarını ifade ederek, ciritçilerin karlı zeminde güzel mücadele ettiğini belirtti.

Kaynak: AA