Avrupa'da moda Beşiktaş

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde tarihinde ilk kez gruptan çıkma başarısı gösteren Beşiktaş, Avrupa kupalarında son dönemde ortaya koyduğu performansla Türk futbolunun lokomotifi oldu.

Avrupa'da moda Beşiktaş
Son 2 sezonda Türk takımları Avrupa'da beklenen başarıların uzağında kalırken siyah-beyazlı ekip, bu kulvarda daha üst başarıları zorlar hale geldi. Geçen sezon UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek finale kadar yükselme başarısı gösteren Beşiktaş, 2017-2018'de ise Avrupa'nın en büyük futbol organizasyonu özelliği taşıyan Şampiyonlar Ligi'nde lider olarak gruptan çıkan ilk Türk takımı unvanını aldı.

Siyah-beyazlı ekip, 3 sezon sonra Şampiyonlar Ligi'nde gruptan çıkan Türk takımı oldu. Türkiye adına mücadele eden ekiplerden son olarak Galatasaray, 2013-2014 sezonunda gruptan çıkarken, sonraki 3 sezonda aynı başarı elde edilemedi. 2014-2015 ve 2015-2016 sezonlarında Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray, gruplardan çıkamadı. Geçen sezon Avrupa'nın en büyük futbol organizasyonunda yer alan Beşiktaş da 3. olarak üst tur şansını yitirmişti. 2016-2017'de son maçta gruptan çıkma iddiasını yitiren siyah-beyazlı takım, bu sezon ise grup mücadelesinin bitmesine bir karşılaşma kala lider olarak adını son 16 turuna yazdırdı.

Avrupa'da moda Beşiktaş

- Yükseliş geçen sezon başladı

Beşiktaş, geçen sezondan itibaren Avrupa'da iddialı hale geldi.

Süper Lig'in 2015-2016 sezonu şampiyonu olarak 2016-2017'de Şampiyonlar Ligi'nde mücadele hakkı yakalayan siyah-beyazlı takım, grupta son ana kadar büyük bir mücadele verdi. İlk 5 maçında mağlubiyet yaşamayarak iddiasını son hafta mücadelesine taşıyan Beşiktaş, Dinamo Kiev'e yenilerek üst tur şansını yitirdi.

Grubunda 3. olarak Avrupa Ligi'nde mücadele etme hakkı yakalayan siyah-beyazlılar, bu organizasyonda da 13 sezon sonra çeyrek final oynama başarısı gösterdi.

Avrupa'da moda Beşiktaş

- Avrupa'da tarihinin en büyük başarısı


Beşiktaş, Avrupa kupalarında tarihinin en büyük başarısını ise bu sezon gruptan çıkarak gerçekleştirdi.

Grubunda 3 galibiyet ve 2 beraberlik alarak 11 puan toplayan siyah-beyazlılar, tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde üst turda mücadele etme hakkı elde etti.

Avrupa'da moda Beşiktaş

- Lider çıkan ilk takım


Siyah-beyazlı ekip, Şampiyonlar Ligi'nde gruptan lider olarak çıkan ilk Türk takımı da oldu.

Şampiyonlar Ligi'nde gruplardan daha önce Galatasaray ve Fenerbahçe çıkmıştı. Avrupa'nın en büyük futbol organizasyonunda 5 kez gruptan çıkan Galatasaray, bu başarılarını 2. olarak yakaladı. Tarihinde bir kez üst tura çıkabilen Fenerbahçe de 2. olarak gruptan çıkma hakkını yakalamıştı.

Grup mücadelesinin bitimine 1 maç kala liderliği garantileyen Beşiktaş ise zirvede yer alarak üst tura yükselme başarısı gösteren ilk Türk takımı unvanını elde etti.

Avrupa'da moda Beşiktaş

- Avrupa'da kolay kolay yenilmiyor

Beşiktaş, Şampiyonlar Ligi'ndeki grup mücadelesinde de Türk takımları içinde kolay yenilmeyen ekip haline geldi.

Geçen sezon gruptaki ilk 5 maçında mağlubiyet almayan siyah-beyazlı ekip, bu sezon da aynı başarıyı gösterdi.

Beşiktaş, iki sezonda ilk 5 maçtaki performansıyla Fenerbahçe'nin 3 maçlık yenilmezlik serisini daha da ileriye taşımayı başardı.

Son 2 sezonda Şampiyonlar Ligi'nde şu ana dek 11 karşılaşma yapan siyah-beyazlı takım, sadece 1 kez mağlup oldu. Geçen sezon grubun son maçında Dinamo Kiev'e 6-0 yenilerek bu mağlubiyetini alan Beşiktaş, ayrıca 4 galibiyet ve 6 beraberlik aldı.

Avrupa'da moda Beşiktaş

- Avrupa'da rekorları ve ilkleri ele geçiriyor


Siyah-beyazlı ekip, Avrupa'da çeşitli alanlarda da rekorları ele geçirmeye başladı.

Grup mücadelesinde en uzun süreli yenilmezlik rekorunu son 2 sezonda gerçekleştiren Beşiktaş, 2017-2018'de 11 puana ulaşarak Fenerbahçe'nin bu alandaki rekoruna ortak oldu. 2007-2008'de 11 puan alan Fenerbahçe'nin ardından siyah-beyazlı takım, bu sezon 5 maçta aynı başarıyı yakaladı.

Şampiyonlar Ligi'nde gruptan lider çıkan ilk Türk takımı olan siyah-beyazlı ekip, Porto'yu deplasmanda 3-1 yenerek Portekiz temsilcisini de yenen ilk Türk ekibi unvanını elde etti.

Bu sezon Avrupa'nın en büyük futbol organizasyonundaki ilk 3 maçını kazanan Beşiktaş, grup mücadelesinde bunu başaran ilk Türk takımı da oldu.

- UEFA'nın da dikkatini çekiyor

Beşiktaş, elde ettiği başarıların yanı sıra Vodafone Park'ta taraftarların oluşturduğu atmosferle de UEFA nezdinde adından sık sık söz ettiriyor.

UEFA, internet sitesinden siyah-beyazlı takımla ilgili paylaşımlarda bulunurken, taraftarlar da takımlarına verdiği destek sırasında yaptıkları tezahüratlarla Avrupa'da adından söz ettirdi.

Kaynak: AA