Spor Ve Bilim SESAM'da Buluştu

Gençlik ve Spor Bakanlığı, SESAM'daki bilimsel aletlerle milli sporcuların ve Türk sporunun geliştirilmesi için desteğini sürdürüyor Milli güreşçi Taha Akgül: 'ABD ve Avrupa’da spor ve bilim yıllardır iç içedir. Ülkemizde de artık sporda bilimden faydalanılmaya başlandı'

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), Sporcu Eğitim Sağlık ve Araştırma Merkezi'ndeki (SESAM) bilimsel aletlerle, milli sporcuların ve Türk sporunun geliştirilmesi için çalışmalarına devam ediyor.

GSB'nin internet sayfasında yer alan habere göre, sporcu sağlığı, performans değerlendirilmesi, geliştirilmesi ve takibi adına Olimpiyat, Dünya ve Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül, SESAM'da bulunan laboratuvarda çeşitli testlere tabi tutuldu.

Uygulanan testler sonunda açıklamada bulunan Akgül, "ABD ve Avrupa’da spor ve bilim yıllardır iç içedir. Ülkemizde de artık sporda bilimden faydalanılmaya başlandı. Bu çok güzel ve önemli bir gelişme." dedi.

Sporda bilimin uygulanması anlamında, geçmiş yıllara oranla büyük gelişme olduğunu dile getiren milli güreşçi, "Yapılan sağlık ve performans testleri sayesinde sporcular eksik oldukları yönleri öğrenebilmekte ve bu eksiklikleri gidermeye yönelik önerileri kendi antrenman ve beslenme programlarına uygulayabilmektedir. Örneğin sporcular zayıf olan kas gruplarını, kondisyon eksikliklerini, vücutlarındaki yağ ve kas oranını biliyor. Bu sayede beslenmelerini ve antrenman programlarını değiştirerek, eksik yanlarını geliştirmeye odaklanabiliyor. Bunlar sporcuların gelişiminde oldukça önemli." ifadelerini kullandı.

Taha Akgül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Eksik olan kas gruplarımı buraya gelip antrenmanlar yaparak çalıştırmaya devam edeceğim. Güçlü olan kas gruplarımı zaten biliyorum. Önemli olan eksik yerleri tamamlayabilmek. Burada bunların tespiti yapıldı. Bu şekilde önümüzdeki Avrupa Şampiyonası'na daha iyi hazırlanacağım. Milli takım antrenörlerinin de burada uygulanan testlere önem vermesi gerekiyor. Tüm sporcuların zayıf olduğu özellikleri ve kas grupları birbirinden farklı. Bu yüzden söz konusu test sonuçlarına göre sporculara kamplarda bireysel antrenmanların hazırlanması ve uygulanması çok önemli."

Kaynak: AA