Tırmanış sporuna ilgi büyüyor

Uzun yıllar tırmanış sporuyla uğraşan milli takım sporcuları Recep Gür ve Ayşe Narmanlı, kendisi gibi şampiyonlar yetiştirmeye başladı.

Milli takım forması altında yıllardır mücadele ettikten sonra antrenörlüğe başlayan Gür ve Narmanlı, normal mesailerinin dışında akşam saatlerinde Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan tırmanma duvarında eğitim veriyor. Yoğun temposuna rağmen tecrübelerini öğrencilerine aktarmaya çalışan Gür ve Narmanlı, 3,5 yaşından 15 yaşına kadar olan gençlere eğitim verirken Türk sporuna 13 yaşında Türkiye şampiyonu kazandırdı.

4 yıldır tırmanış sporuyla ilgilenen ve Türkiye Şampiyonluğu ve dereceleri olan 13 yaşındaki Begüm Çatak, “Haftanın 5 günü idman yapıyorum. Hedefim uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil etmek ve başarı sağlamak. Daha iyi imkânlar olursa daha iyi başarılar elde edebileceğine inanıyorum” dedi.

20 yıldır yüksek irtifa dağcılık ve maraton yarışlarıyla ilgilenen, 7.5 yaşındaki Belen ve 3.5 yaşındaki kızı Nehir’i spor tırmanışına getiren Doğan Nadi Çetinkaya, “Küçük kızım Nehir’i jimnastik sporuna verdim. Altına kaçırdığı için bir daha getirmeyin dediler. Yabancı ülkelere baktığımızda 2 yaşındaki çocukları jimnastiğe götürüyorlar. Küçük yaşta bu işlere eğilmek gerekiyor. İki kızımı da üşenmeden severek getiriyorum. 2-3 aylıkken bile getirdim. Çok anlamlı değil ama Belen’de de aynı şeyi yaptık. Burada çok fazla bir şey yapamasa da, boy seviyesinde bir tutamağa dokunuyor. Çocuklarda kavrama yeteneği çok gelişmiş. Bunlar ilerisi için yatırım oluyor. Şu anda ondan büyük bir beklentimiz yok zaten" diye konuştu.

Uzun yıllar spor tırmanış sporuyla uğraşan, Türkiye başarıları olan olan Recep Gür ise, “Gerek Türkiye, gerekse uluslararası yarışmalardaki tecrübeleri yeni nesillere aktararak, spor tırmanışının alt yapısını oluşturmaya çalışıyoruz. Önceleri üniversitelerde devam eden bu branş yaygınlaşıyor. Onun için altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Daha büyük destekle, daha büyük işler yapacağımıza inanıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA