Fikret Orman, AA Spor Masası'nda (5)

Beşiktaş Kulübü Başkanı Orman:'Beşiktaş'ın dünya çapında işler yapması lazım ki hem bilinirliği artsın hem ülkesine hizmet etsin hem de dünya çapındaki kulüpler düzeyinde geliri olsun' '(Kulüpler Birliği Vakfı toplantılarına başkan düzeyinde katılmamaları) Ben, başkanın olmadığı yerde ikinci başkanın (Şekip Mosturoğlu) başkanlık yapabileceği yere katılamam. Ben bir camiayı temsil ediyorum. Benim saygınlığım camiamın saygınlığıdır' '(Yabancı sermaye gruplarının futbola yatırım yapması ve kulüp satın alması) Bizim kurumumuz hariç neden olmasın. Beşiktaş Kulübünün yapısı böyle bir şeye müsait değil'

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, sezon başında Almanya'nın Schalke 04 takımıyla yaptıkları hazırlık maçıyla gerçekleştirdikleri Uzak Doğu açılımının devamının geleceğini belirtti.

Anadolu Ajansı Spor Masası'nın konuğu olan Fikret Orman, Vodafone Park'ta AA Spor Haberleri Yayın Yönetmenliği yönetici ve editörlerinin sorularını yanıtladı.

Siyah-beyazlı kulübün sponsorluklarıyla ilgili görüşmelerin sürdüğünü aktaran Orman, "Sponsorluk görüşmeleri hiç bitmez. Bazı konularda sponsorlukta 2-3 senemiz dolu. İki sene sonrası için uğraşıyoruz. Tırnaklarımızla kazıyarak o işleri yapıyoruz. Globalde büyümemiz lazım. Dünya markası haline geldiğimiz gün sponsorluk gelirlerimiz artacaktır." diye konuştu.

Beşiktaş'ı dünya markası haline getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan başkan Orman, "İspanya'da Barselona diye bir şehir var. Barcelona Kulübünü çıkarın öyle bir şehrin hiçbir önemi kalmaz. 100 yıllık bir geçmişi var. Bizim kulübümüz 115 senelik. Şehirden daha eski bir kulübüz. Barselona'ya 28 milyon kişi ziyarete gidiyor. Onu marka haline Barcelona Kulübü getirdi. Beşiktaş'ın dünya çapında işler yapması lazım ki hem bilinirliği artsın hem ülkesine hizmet etsin hem de dünya çapındaki kulüpler düzeyinde geliri olsun." ifadelerini kullandı.

İngiltere'nin Manchester United takımının dünya çapında 650 milyon taraftara sahip olduğuna değinen Orman, şunları kaydetti:

"Çin, Azerbaycan, Kazakistan, Malezya, Endonezya, Irak, İran, Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika, hedef çalıştığımız bölgeler. Her hafta bununla alakalı 2-3 saat toplantı yapıyoruz, seyahatlere gidiyoruz. Takımımız devre arasında değil ama sezon sonunda uzak seyahatlere gidecek. Manchester United'ın 650 milyon taraftarı var. Manchester şehrinde 300-400 bin taraftarını bulamazsınız. 1992-93 sezonlarında oralara gitmeye başlamışlar. Şu anda forma göğüs reklamına 75 milyon pound ödüyorlar. Türkiye'de reklam bulmaya zorlandığımız yerde o gelirleri elde ediyorlar. Beşiktaş, Galatasaray ile Çin'de Kazakistan'da maç yapsın. Keşke Beşiktaş ile Konyaspor arasındaki Süper Kupa maçı Azerbaycan'da yapılsaydı."

- "Camiamın saygınlığını aşağı indiremem"

Fikret Orman, ikinci başkanlığını Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Şekip Mosturoğlu'nun üstlendiği Kulüpler Birliği Vakfının toplantılarına başkan düzeyinde katılarak, kulübün saygınlığını aşağı indirmeyeceğini söyledi.

Kulüpler Birliği Vakfı toplantılarına yönetici düzeyinde katılma kararlarıyla ilgili konuşan siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Beşiktaş Kulübünün başkanıyım. Başkanın bir seviyesi vardır. Dursun Bey, yaşça bizden büyüktür, 'ağabey' deriz. Yanındaki Şekip Mosturoğlu da bizim arkadaşımızdır. Oraya Fenerbahçe Kulübünün başkanı gelsin, sıkıntı yok. Ben, başkanın olmadığı yerde ikinci başkanın başkanlık yapabileceği yere katılamam. Ben bir camiayı temsil ediyorum. Benim saygınlığım camiamın saygınlığıdır. Ben de camiamın saygınlığını aşağı indiremem." şeklinde görüş belirtti.

- "Bir anonim şirketi yabancı şirket keşke alsa"

Fikret Orman, yabancı sermaye gruplarının futbola yatırım yapması ve kulüp satın almasıyla ilgili, "Bizim kurumumuz hariç neden olmasın. Beşiktaş Kulübünün yapısı böyle bir şeye müsait değil. Biz halkın takımıyız. Dinamiklerimiz farklı. Halkın içinden gelen bir kulübüz. Bir anonim şirketi yabancı şirket keşke alsa. İçine yeni oyuncular girsin ki pasta ve rekabet büyüsün. Buna sıcak bakarım ama konuşulanların hepsi bir rivayetten ibaret. Kim dedi, kime müşteri gelmiş... Ortada somut bir şey yok." değerlendirmesinde bulundu.

- "Kartal Yuvası, yüzde bin 400 büyüdü"

Orman, Beşiktaş Kulübünün lisanslı ürünlerinin satıldığı Kartal Yuvası mağazalarının kendileri göreve geldikten sonra yüzde bin 400 büyüdüğünü dile getirdi.

UEFA Şampiyonlar Ligi G Grubu'nda Fransa ligi takımlarından Monaco ile yapacakları maçta, taraftarlarının stada erken gelerek Kartal Yuvası'nda alışveriş yapmasını isteyen Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Taraftarımız yarınki Monaco maçına erken gelsinler ve Kartal Yuvası mağazalarından alışveriş yapsınlar. Kartal Yuvası mağazalarında her sene yüzde 30 büyüyerek geldik. İlk aldığımız döneme göre yüzde bin 400 büyümüş durumdayız. Çığ gibi büyümüş vaziyette. Taraftarımız da harcanan paranın doğru yere gittiğini görünce daha da ilgi gösteriyor ama yeterli değil. Basketbola çok önemli yatırım yaptık. Takımın başında Ufuk Sarıca gibi kıymetli bir hocamız var. Maçlarına talepler bizi üzüyor. Beşiktaşlıları da üzmeli. Daha çok sahip çıkılmalı. Bu hafta sonu Darüşşafaka ile maçımız var. Salonları doldursunlar. Basketbol takımlarımıza ve diğer amatör branşlardaki takımlarımıza lafta değil icraatta sahip çıksınlar."

- "Avrupa Ligi ile ilgili fikirlerim aynı"

Beşiktaş Kulübü Başkanı Orman, basketbolda Avrupa'nın kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu THY Avrupa Ligi'ni organize eden Avrupa Ligi yönetimini eleştirdi.

Orman, THY Avrupa Ligi'ne katılımda ve gelir dağılımında adaletsizlik olduğunu ileri sürerek, şöyle konuştu:

"Avrupa Ligi ile ilgili fikirlerim hala aynı. Avrupa Ligi, bir şirket organizasyonu. Türkiye ligini Beşiktaş şampiyon bitirse, ikinci Galatasaray, üçüncü Darüşşafaka, dördüncü Banvit, altıncı Anadolu Efes, yedinci de Fenerbahçe olsa, 7 ile 8 gidiyor. Geçen sezon Darüşşafaka sponsorluk parası verdiği için gitti. Sponsor olan takım 10. sıradan gidiyor, şampiyon olan ben gidemiyorum. Ben sponsor olmaya mecbur muyum. Bu takımı biz kuruyoruz. Bunu izleyenler bizim taraftarlarımız. Seyahat masraflarını ve oyuncu ücretlerini biz ödüyoruz. Burada toplanan para nerede? Aziz Yıldırım Bey, '100 ülkede bizim THY Avrupa Ligi şampiyonluğumuz yayınlandı' dedi. Bir vatandaş olarak gurur duyuyorum. 100 ülke bir milyon dolar verse 100 milyon dolar eder. Hangi kriterlere göre dağıtıldı. Bu taraftan faizle para alacağım, bu şirkete para kazandıracağım. Ben buna karşıyım. Yoksa Avrupa Ligi'ni neden küçümseyeyim. Bunu düzeltecekler. Katılmak isteyenler katılıp, bütün paralarını harcayıp, senede de 1 milyon avro almak istiyorlarsa Allah yollarını açık etsin."

(Son)

Kaynak: AA