Mersinliler, Cumhuriyet Coşkusuyla Yağlı Güreş Heyecanı Yaşadı

İçelliler, Cumhuriyet Bayramı coşkusuyla birlikte yağlı güreş heyecanı da yaşadı. İçel Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Bayramı’nın 94’üncü yıl dönümü dolayısıyla gerçekleştirilen ve bu yıl 4’üncüsü düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Yağlı Güreşleri’nde, başpehlivanlık kategorisinde Mustafa Batu, altın kemerin sahibi oldu.

İçelli Ahmet Stadı’nda gerçekleştirilen müsabakalarda, Türkiye ve dünyada birçok derece kazanmış 50’si başpehlivan olmak üzere 127 pehlivan er meydanına çıktı. Olumsuz hava şartlarına rağmen İçelliler tarafından yoğun ilgi gören müsabakaları İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve MHP İçel Milletvekili Baki Şimşek de izledi.

Başkan Kocamaz, yaptığı konuşmada, İçellilerin Cumhuriyet Bayramını kutlayarak, “1900’lü yılların başında Osmanlı Devleti abluka altına alınmış, bu topraklar işgal edilmiş ve milletimiz bir çıkış arayışı içerisindeydi. O gün bir deha ortaya çıktı. Aziz Atatürk, bu milletin bağrından çıkmış, ona önderlik yapmış yüce bir komutan olarak bu milletin önüne geçti ve bu toprakları tekrar Osmanlı’nın külleri arasından yeni bir devlet Türkiye Cumhuriyeti olarak ilan etti. Türkiye Cumhuriyeti doğduğu günden bu yana hep hür ve bağımsız yaşamıştır. Atalarımız bu toprakları bizlere hür ve bağımsız olarak bıraktılar. Bize düşen görev onlara layık olabilmek, bu topraklara sahip olabilmek, bizi birbirimize düşürmek isteyen hainlere fırsat vermemek ve uyanık olmaktır” dedi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesinden alıntılar yapan Kocamaz, Atatürk’ün, Gençliğe Hitabede gençlere görev verdiğini vurgulayarak, “Bu topraklarda yaşamak gerçekten zordur, çilelidir. Bu devleti yönetenler zaman zaman gaflet, dalalet ve hatta hıyanet içerisinde bulunabilirler. Bunlara karşı uyanık olmak mecburiyetindeyiz. Bunlara karşı dik durmak ve bu ülkeye, bu topraklara, bu bayrağa sahip çıkmak, bu milleti böldürmemek mecburiyetindeyiz” diye konuştu.

Hava muhalefetine rağmen güreşi seven, güreşe gönül veren seyircilerin alanı doldurduğunu belirten Kocamaz, “İşte biz de 94. yılını kutladığımız bu Cumhuriyet Bayramı’nda yıllardır geleneksel hale getirdiğimiz, Tarsus’ta uzun yıllar sürdürdüğümüz ve son 3-4 yıldır da İçel’de hayata geçirdiğimiz Cumhuriyet Yağlı Güreşleri’ni burada gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin tanınmış, çayırlarda söz sahibi olmuş pehlivanlarının birçoğu bugün burada. Sonuna kadar demokrasi, sonsuza kadar cumhuriyet mücadelesine devam edeceğimizi belirtiyorum. Biz görevde olduğumuz süre bu müsabakaların daha da büyüyerek devam edeceğini özellikle söylemek istiyorum. İçelimiz, güreş sporumuz, ata sporumuz için hayırlı uğurlu olsun diyorum” şeklinde konuştu.

Mustafa Batu, altın kemerin sahibi oldu

Cumhuriyet Yağlı Güreşleri’nde, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde yarışmış ve şampiyonluk elde etmiş birçok pehlivan da er meydanında kıyasıya mücadele etti. 50’si başpehlivan, 45 başaltı ve 32 büyük orta pehlivan er meydanında yarışırken, güreşlerin cazgırlığını Emin Ger ve Şükrü Kayabaş yaptı.

Kıran kırana geçen müsabakalar sonunda başpehlivanlar kategorisinde mücadele eden, 2015 yılında Kırkpınar’da başaltı 3’üncüsü ve 2016 Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde Başpehlivan olan Mustafa Batu birinci olarak altın kemeri kazandı.

Batu, yaptığı konuşmada, “Öncelikle çok mutluyum. Geçen sene de aynı sahada başpehlivanlık kategorisine çıktım. İlk senemde altın kemer almak nasip oldu. Bu sene de ikinci defa aynı kemeri aldım. İnşallah seneye üçüncü defa kazanıp altın kemerin ebedi sahibi olarak altın kemeri Antalya’ya götürmek istiyorum. İçel’de güreşi yaşatan ve canlandıran Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz’a çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı

Güreşlerde yıldızlar, gençler ve büyüklerde serbest stilde Türkiye Şampiyonlukları ve Gençlerde Avrupa üçüncülüğü ile Üniversiteler Arası Dünya Şampiyonluğu (FISU) da bulunan Salih Erinç ikinci olurken, Serkan Serttürk ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde 2 şampiyonluk kazanan ve 6 final müsabakası bulunan Recep Kara üçüncü oldu.

Başaltı kategorisinde dünya ve Avrupa şampiyonu Ali Böncüoğlu birinci, Mehmet Taşçı ikinci, Mustafa Yenisancak ve Oğuz Kara üçüncü oldu. Büyük orta kategorisinde ise Bayram Aslantaş birinci olurken, Mustafa Doğan Özkaya ikinci, İbrahim Gökalp ve Şevket Can ise üçüncü oldu.

Kaynak: İHA