Sağ Bacağı Olmayan Ayşegül'ün Ampute Futbol Tutkusu

Gaziantep'te doğuştan sağ bacağı olmayan Ayşegül Kuş, Ampute Süper Ligi'nde mücadele eden Şehitkamil Engelliler Spor Kulübünün erkek takımı ile antrenmanlara çıkıyor Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra takımla birlikte resmi maçlara da çıkabilmeyi hayal eden Ayşegül, bu alanda kendini geliştirerek başarılı olmak istiyor Ayşegül Kuş: 'En büyük hedefim, ampute futbolun içinde olmaktı. Bu yüzden zoru ve ilkleri başarmak istiyorum' Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Kandazoğlu: 'Teknik kurulumuza kadın ampute sporcuların da erkek takımlarında oynayabilmelerine yönelik bir talep geldi. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız' 'Yeterli sayıda sporcu olması halinde kadınlar ligi de kurulabilir'

ÖZKAN BEYER - Gaziantep'te doğuştan sağ bacağı olmayan Ayşegül Kuş, Ampute Süper Ligi'nde mücadele eden Şehitkamil Engelliler Spor Kulübünün erkek takımında oynayarak, bu alanda başarılı olmak istiyor.

Doğuştan sağ bacağı olmadığı için protez kullanan 22 yaşındaki Ayşegül, bir süredir ilgi duyduğu ampute futbola, Şehitkamil Engelliler Spor Kulübünde başlamanın mutluluğunu yaşıyor.

Kulübün kadın takımı olmadığı için yaklaşık 1,5 aydır erkek takımıyla antrenmalara çıkan genç sporcu, kendini geliştirmek için haftada iki gün idmanlara katılarak ter döküyor.

Takımla birlikte resmi maçlara da çıkabilmeyi hayal eden Ayşegül, müsabaka yönetmeliğinde değişiklik yapılması halinde bu alandaki ilk kadın sporcu olmayı hedefliyor.

- "Zoru ve ilkleri başarmak istiyorum"

Ayşegül Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan engelli olduğu için sporla çok fazla ilgilenemediğini ancak ampute futbola ilgi duyduğunu söyledi.

Engelliler derneğine gidip gelirken Şehitkamil Engelliler Spor Kulübünün ampute takımıyla tanıştığını ve antrenmanlara çıktığını dile getiren Ayşegül, "Futbola başladıktan sonra hayatım değişti. Bir şeyler yapabileceğimi düşündüm. Dünyada bir ilki gerçekleştirmek istiyorum. İyi yerlerde olmayı, ampute futbolda başarılı olmayı hedefliyorum." şeklinde konuştu.

Erkeklerle futbol oynamanın zor olacağını dile getiren Ayşegül, şunları kaydetti:

"İnsan isterse her şeyi başarır. Futbola başladıktan sonra bir şeyler yapabileceğime inanıyorum. En büyük hedefim, ampute futbolun içinde olmaktı. Sporla ilgilenmek istiyordum. Bu yüzden zoru ve ilkleri başarmak istiyorum. Çevremdeki tanıdıklarım 'Sen yapamazsın' dediler. Ailem bana çok güvendiği ve destek olduğu için bir şeyler yapabileceğime inandım."

- Kandazoğlu: "Yönetimimiz pozitif yaklaşım yapılacaktır"

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Murat Kandazoğlu ise kadın sporcuları da ampute futbolda görmek istediklerini söyledi.

Kadın ampute sporcularla ilgili çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Kandazoğlu, "Teknik kurulumuza kadın ampute sporcuların da erkek takımlarında oynayabilmelerine yönelik bir talep geldi. Bununla ilgili çalışmalar yapacağız, bunu yönetim kurulunda gündeme getireceğiz. Yönetimimizde pozitif yaklaşım yapılacaktır. Yönetmeliğe 'Bayan sporcular da müsabakalarda yer alır' maddesinin eklenmesi gerekiyor. Bununla ilgili görüşmemiz olacaktır." diye konuştu.

Kandazoğlu, yeterli sayıda sporcu olması halinde kadınlar ligi de kurulabileceğini aktararak, "Bizim amacımız engellileri sporla tanıştırarak hayata tutunmalarını sağlamaktır. Bu konuları sosyal bir proje olarak görüyoruz. Çocuklarımız futbol oynamak istiyorsa bayan olsun erkek olsun yardımcı olmamız lazım." şeklinde görüş belirtti.

- Başkan İnal: "Bu uygulama dünyaya mesajdır"

Şehitkamil Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mehmet Şükrü İnal da kadın sporcuları erkek takımında oynatmak için federasyonun yönetmelikte değişiklik yapması gerektiğini ifade etti.

Bu değişikliğin kısa sürede olacağına inandığını dile getiren İnal, şunları anlattı:

"Ayşegül kızımızı keşfettik. Sağ ayağında protez var. Ayşegüllerin sayısının arttırılmasını hedefliyoruz. Bayanlarımızın da ampute sporun içerisinde olmasını istiyoruz. Antrenmanlarına yeni başladı. Sahada ve seranomide olacak. Federasyonumuz yönetmeliğe gerekli maddeyi ekledikten sonra Ayşegül sahalarda olacak. Yeni sezonda sahalarda görmek istiyoruz."

Kadın sporcunun erkeklerle oynamasının biraz zor olacağını ifade eden İnal, "Bayan sporculara 'Size futbol yok' dememiz doğru değildir. Ayşegül futbol oynamak istiyorsa gerekli düzenlemeleri yapacağız. Bu yapılacak uygulama dünyaya mesajdır." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA