Satrancın Tarihi Doğu Ve Güneydoğu'da Araştırılıyor

Türkiye Satranç Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Hazırdoğlu, 8 aydır Doğu ve Güneydoğu’da satrancın tarihini araştırdıklarını belirterek, satrancın bölgede uzun yıllardır oynandığını belirlediklerini kaydetti.

Türkiye Satranç Federasyonu, Doğu ve Güneydoğu’da satrancın tarihini araştırıyor. Bölgede çalışma yürüten federasyon, bölgenin satranç tarihini ve köklerini çıkarmaya çalışıyor. Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Hazırdaroğlu, “Yönetim kurulumuzun aldığı kararla Türkiye satranç tarihini Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde araştırmaya başladık. Bu amaçla kurduğumuz komisyonun başkanlığını yapmaktayım. 8 aydan beri bu bölgelerde çalışmalar yapıyoruz. Bölgede uzun yıllardan beri satrancın oynandığını tespit ettik. Bu, yazılı kaynaklarımızda mevcut. Çalışmalarımızı burada devam ettirmeye çalışıyoruz. Genellikle medreselerde yetişmiş olup, satranç öğrenenleri araştırıp buluyoruz. Onlarla sohbet ederek bölgenin satranç tarihini ve köklerini çıkarmaya çalıyoruz” dedi.

12 yaşından beri satranç oynayan Musa Yılmaz, “İlk kez kardeşimle oynamaya başladım. Bunu geliştirdik. Bizim Köyde 1968-1969 yıllarında medrese imamları ve hocalar oynuyorlardı. Şimdilerde olduğu gibi bizim zamanımızda böyle satranç takımları yoktu. İncir ağacından oyma satranç takımı yaparak oynuyorlardı. Medrese talebelerinin satranç oynamalarına baka baka merak oldu. Ben de öğrenerek kendimi geliştirdim. İncir ağacından bir satranç yaparak evde kardeşimle oynamaya başladık. Boş zamanlarımızı burada çay bahçesine gelerek arkadaşlarla satranç oynayarak geçiriyoruz. Burada 30-40 satranç takımı var. Zaman zaman kendi aramızda turnuvalar düzenliyoruz. Satranç bir akıl oyunudur. Bu oyundan alınan zevk diğer oyunlardan alınması mümkün değildir” diye konuştu.

76 yaşında olan Reşit Kezer, yıllar önce Tillo ilçesindeki medreseye kapı ve pencereleri yapmam için gittiği dönemde öğrencilerin satranç oynadığını gördüğünü belirterek, “Biraz öğrendikten sonra kendimi geliştirdim. 50 yıldır satranç oynuyorum” ifadelerinde bulundu.

Kaynak: İHA