53'Ncü Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'u Başladı

53’üncü Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’u (TOUR OF TURKEY) 176.7 kilometrelik Alanya-Kemer etabı ile başladı. Etabı Bora Hansgrohe takımından Sam Bennett 3 saat 57 dakika 26 saniye ile kazandı.

Yarışın Cereyanı

Alanya Limanında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ile Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun verdiği start ile 104 bisikletçi yola çıktı.

Güneşli ve genelde düz parkur sayılabilecek etabın hemen başlarında ilk kopma 9’uncu kilometrede baş gösterdi. Türkiye Milli Takımı’ndan Onur Balkan ile Batuhan Özgür’ün de aralarında bulunduğu altılı kaçış grubu, ana gruptan koptu.Wılıer Trıestina-Selle Italia takımından Alex Turrin, Soul Brasıl Pro Cyclıng Team’den Flavio Cardoso Santos ve Bardıanı CSF takımından Tonelli Alessandro ve Astana Takımından Andrey Zeıts arayı 3 dakika 49 saniye açtı. Altılı grup artan tempo ile ana grupla arasındaki mesafeyi uzun süre bu şekilde korudu. 37’inci kilometre geçilirken ön gruptaki bisikletçilerin temposu saatte 50 kilometre olarak ölçüldü.

42’inci Kilometrede bir bisikletçi terk etti

Güneş’in iyice tepeye çıktığı sıralarda ise kaçış grubu bu durumdan etkilendi. Nitekim ana grupla aradaki fark 2 dakika 10 saniyeye düştü. İşte bu esnada, Wb Veranclassıc Aqualıty Protect takımından Jimmy Duquennoy yarışı terk etti. Böylece start alan bisikletçi sayısı 103’e düştü.

Salcano Sprint Primi Albanese’nin

92’inci kilometrede gerçekleşen Salcano Sprint primini Bardıanı CSF takımından Albanese Vıncenzo aldı. İkinciliği Soul Brasıl Pro Cylıng Team’den Flavio Cardoso Santos, üçüncülüğü de Wılıer Trıestina-Selle Italia takımından Alex Turrin elde etti. Altılı grup temposunu düşürünce fark önce 1 dakika 20 saniye düştü, tam ana grup yakalıyor derken, kaçış grubu yine tempo yapmaya başladı ve 98’inci kilometrede fark yine yavaş yavaş açılmaya başladı ve yeni zaman 1 dakika 45 saniye olarak verildi.

Vestel Türkiye Güzellikleri Primi Onur Balkan’ın

100’üncü kilometre geçilirken Vestel Türkiye Güzellikleri Prim kapısı geride kaldı. Birinciliği Türkiye Milli Takım’ından Onur Balkan kazandı. İkinciliği Wılıer Trıestina-Bella Italia takımından Alex Turrin, üçüncülüğü de Soul Brasıl Pro Cyclıng Team’den Flavio Cardoso Santos elde etti. Bu sırada kaçış grubunun içinde yer alan Türk Milli Takımı’ndan Batuhan Özgür temposunu düşürünce ana gruba yakalanmış oldu. 117’inci kilometre kat edilirken kaçış grubu yine tempo düşürdü. Bu defa yeni zaman farkı 1 dakika 20 saniye olarak verildi.

129’uncu kilometrede ise ana grup, kaçış grubuna iyice yaklaştı. Antalya geçilirken, artık fark 1 dakikaya kadar inmişti. Ana grubun ise tempo yapıp ön gruba yaklaşması ise saatte 45 kilometrelik bir sürate ulaşmasıyla iyice ortaya kondu. Nitekim 138’inci kilometre ana grup, kaçış grubunu yakaladı. Artık Kemer finişi tek grup halinde koşulmaya başlanmıştı.

İkinci Salcano Sprint Primini Gavazzı Kazandı

Etabın ikinci Salcano Sprint primi büyük bir çekişmeye sahne oldu. Grup birleştiğinden bisikletçiler sprint hünerlerini ortaya koymaya başladı.

Salcano kapısını ilk geçen Andronı Sdermec Botteccıha takımından Francesco Gavazzı oldu. İkinciliği UAE Team Emırates’ten Federıco Zurlo elde etti.

Türk Hava Yolları Tırmanış Primi Barbın Enrıco’nun

Alanya- Kemer etabının son primi olan Türk Hava Yolları Tırmanış Primini (Dağların Kralı) Bardıanı CSF takımından Enrıco Barbın kazandı. İkinciliği ise CCC Sprandı Polkowıce Takımın’ndan Michal Paluta aldı. Ana grup son 20 kilometreye toplu halde geldi. Finişe 10 kilometre kala ana grubunun önünü Türk Milli Takımı sporcularının oluşturması etabın bir başka dikkat çekici noktasıydı.

Şanssız kaza

Ana grup Kemer’e toplu halde yaklaşırken, finişe 1 kilometre kala virajı alamayan CCC Polkowıce takımından bir bisikletçinin yere düşmesi sonucu çok sayıda sporcu yaralandı. Finişe ise Bora Hansgrohe takımından Sam Bennett ilk giren sporcu oldu. Yarınki Kumlucaa-aFethine etabında Turkuaz mayoyu etabın birinci Bennett giyecek.

Yarın 206 Kilometrelik Kumluca-Fethiye Etabı koşulacak

53’üncü Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’una yarın 206 kilometrelik Türk Hava Yolları Kumluca-Fethiye etabını ile devam edilecek.

Federasyon Başkanı Küçükbakırcı 40 Kilometre pedal bastı

Faal sporculuk döneminde Türk Bisikletinin efsane sporcuları arasına giren Erol Küçükbakırcı eski yıllarına bir dönüş mesajı verdi. 53’üncü Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur’unun (TOUR OF TURKEY) Alanya-Kemer etabı başlamadan önce eski milli bisikletçilerden Ahmet Akyürek ile bisiklete binip 40 kilometre pedal çevirdi. İlerlemiş yaşına rağmen 40 kilometrelik parkurda hünerlerini ortaya koyan Federasyon Başkanı Küçükbakırcı adeta gençlere taş çıkarttı.

Salcano Türkiye’nin Ucı’den onaylı tek bisiklet markası oldu

Bisiklet Sporuna yıllardır sponsor desteği veren Salcano bisiklet üreticisi 53’üncü Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Tur’unda bir ilke imza attı. Salcano Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda Bisiklet Federasyonu yönetim Kurulu üyesi Bayram Akgül, Milli Takım’ın yarıştığı 22 vitesli bisikletin UCI (Dünya Bisiklet Birliği)’nin onayı ile üretildiğini ve bu turda kullanıldığı söyledi.

Akgül bu şekilde üretilen ilk bisikletin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edildiğini açıkladı.

Kaynak: İHA