Gaziantep'in Futbol Tarihini Derlediler

Gaziantep'teki 2 basın mensubu, kentin futbol tarihini yansıtan ve içerisinde röportajların yer aldığı 'Futbol Nostalji' adlı kitap çıkardı.

Okan Çelik tarafından kaleme alınan ve editörlüğünü Sedat Torun'un yaptığı kitap, Gaziantep futbol tarihini geçmişten günümüze fotoğraflar ve anılarla en güzel şekilde anlatıyor.

Kitabın, 1 yıllık bir emeğin eseri olduğunu belirten Çelik, eski futbolcularla röportajlar yaparak kitabı hazırladığını söyledi.

Arşivinde yaklaşık 4 bin civarında nostaljik fotoğraf bulunduğunu belirten Çelik, yıllar önce çekilmiş fotoğraflarda siyasetten, iş adamına kadar tanınmış çok önemli kişilerin yer aldığını ifade ederek, 'On yıllık meslek hayatımın en anlamlı çalışmalarından birisine imza atmanın mutluluğunu yaşıyorum. 1 yıl boyunca ben bu sporcuların tek tek evlerine giderek röportajlar yaptım. Hepsiyle görüştük ve anılarını tazeledik. Kimi zaman güldük, kimi zaman hüzünlendik. Ortaya çok güzel bir çalışma çıktı.' diye konuştu.

Kitabı çıkarmasındaki en büyük etkenlerden birisinin Gaziantep futbolunun bugünlere gelmesinde katkıları olanların tanınması olduğunu aktaran Çelik, şöyle konuştu:

'O insanlar, tek kuruş transfer parası almadan, ceplerinden harcayarak futbol oynamışlar. Her türlü aile engeline rağmen, taş ve çakıl yığınları ile dolu tarla gibi sahalarda yıldız olmuşlar. Gaziantep'te henüz profesyonel lig yokken, bu insanlar futbol oynamış. Bir haftalık kazançları ile hafta sonu gider futbol oynarlarmış. Malzeme yok, saha yok, top yok, para yok. Bu kadar imkansızlıklara rağmen, Gaziantep futbolunun bugünlere gelmesini sağlamışlar. Ben de bu insanların tanınmasını istedim. Bu kitap futbol tarihi için de önemli bir fırsat olacaktır.'

Gaziantep’te futbolun 1940’lı yıllardan sonra başladığının söylendiğine dikkat çeken Çelik, şunları söyledi:

'Yaptığımız çalışmalar sırasında inanılmaz bilgilere ulaştık. Osmanlı İmparatorluğu zamanında futbola başlayan ve 1929 yılına ait lisans da elimize geçti. Bu da kentimizdeki futbol geçmişinin 100 yıl öncesine dayandığını gösteriyor. Kitabımızda ayrıca ilk kurulan futbol takımlarından Gaziantepspor'un profesyonelliğe adım atmasına, Kamil Ocak stadının yapılmasından günümüze nasıl ulaştığına dair bilgiler ve fotoğraflar mevcut.'

Kaynak: AA