Kreşte Başladığı Satrançta Dünya Beşincisi Oldu

Hataylı 8 yaşındaki Elif Zeren Yıldız, kreşte öğrendiği satrançta dünya beşinciliğine ulaştı Milli sporcu Elif: 'En büyük hayalim büyük usta olmak' Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Tulay:'Elif gibi çocuklarımızın sayısının çoğalmasını istiyoruz'.

SİNAN ÖZMÜŞ - Hataylı matematik öğretmeni çiftin 8 yaşındaki kızı Elif Zeren Yıldız, kreşte başladığı satrançta, dünya beşincisi oldu.

Hatay'da kreşte öğrendiği satrancı, annesi Özgen Özlem Yıldız'ın teşvikiyle gittiği kursta pekiştiren Elif, 2015'te katıldığı ilk Türkiye Şampiyonası'nda üçüncülük elde etti.

Bir sonraki sene 8 yaşta Türkiye birinciliği kazanan Elif, Gürcistan'ın Batum kentinde 11-30 Ekim 2016'da gerçekleştirilen Dünya Yaş Grupları Şampiyonası'na Türk Milli Takımı ile katıldı.

Toplam 11 tur üzerinden yapılan şampiyonada ilk maçını kaybederek sonuncu sıraya düşen Elif, sonraki maçlarda durumu toparlayarak 8 galibiyet ve üç mağlubiyetle 8 yaş kızlarda dünya beşincisi olmayı başardı.

- Elif: 'Rakibimi hafife aldım'

Elif, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şampiyonada rakibini hafife aldığı için ilk maçını kaybettiğini belirterek, bu sayede rakibini hafife almanın hata olduğunu öğrendiğini söyledi.

Sonraki karşılaşmalarda ciddi oynamaya başladığının altını çizen Elif, 'Sonrakileri toparlamaya başladım. 11 maçtan 8'ini kazandım, 3'ünü kaybettim. Böylece dünya beşincisi oldum.' diye konuştu.

Bundan sonra Avrupa ve dünya şampiyonalarında daha iyi dereceler elde etmek istediğini anlatan Elif, bu başarılara ancak çalışarak ulaşabileceğini dile getirdi.

'En büyük hayalim büyük usta olmak.' diyen Elif, satranç sayesinde hesaplamaları daha kolay yaptığı için matematik başta olmak üzere bütün derslerinin çok iyi olduğunu kaydetti.

- Anne Yıldız: 'Satrancı kreşte öğrendi'

Anne Özgen Özlem Yıldız, kızının satrancı kreşte öğrendiğini, kendisinin de satrancı çok sevmesinden dolayı daha sonra kızını kursa gönderdiğini anlattı.

Kursun ardından kızının yarışmalarda Türkiye dereceleri elde etmeye başladığını belirten Yıldız, 'İlk senesinde Türkiye üçüncüsü, sonraki sene Türkiye birincisi oldu ve böyle devam etti.' dedi.

Yıldız, Gürcistan'da yapılan Dünya Şampiyonası'nın çok heyecanlı ve güzel geçtiğini dile getirerek, 'Farklı ülkelerden farklı çocuklar vardı. İlk oynadığında oradaki ciddiyeti fark etmemişti. Sonradan fark etti. Ondan sonra da zaten kendini toparladı.' diye konuştu.

- Başkan Tulay: 'Elif gibi çocuklarımızın sayısının çoğalmasını istiyoruz'

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise Elif gibi sporcuların Türk satrancının geleceği açısından kendilerini umutlandırdığını vurguladı.

Anaokulundan başlayarak satrancı öğrenen çocukların kısa sürede Türkiye, Avrupa ve dünya dereceleri elde ettiğinin altını çizen Tulay, 'Elif ilk başladığında neler yapabileceğine kendi bile inanamıyordu. Sonuç olarak baktığımızda dünya beşincisi oldu. Önemli bir derece elde etti. Çok yetenekli bir kızımız. Elif gibi çocuklarımızın sayısının çoğalmasını istiyoruz.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA