'Beşiktaş'la Barcelona'nın Oyun Yapısı Aynı'

Beşiktaş'ın Brezilyalı futbolcusu Adriano:'Bizim önceliğimiz topa sahip olabilmek ve kaybettiğimizde hemen önde basarak çabuk kazanabilmek. Antrenmanlarda bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz' 'Dünyanın en iyi takımı Barcelona'dan geldim. Geldikten sonra gördüm ki oyuncunun sahada başarılı olması için kendini önemli, değerli hissetmesi için gereken bütün imkanlar burada da var' 'Marcelo, Türkiye'nin geçirdiği zor dönemlerin üstesinden gelecek bir ülke olduğunu söyledi' 'Caner Erkin'le sol tarafta efektif bir şekilde oynayacağız' 'Sezon içinde duran toptaki farkımız görülecek'

HÜSEYİN EROĞUL - ERCAN DOĞAN - Beşiktaş'ın sezon başında kadrosuna kattığı Brezilyalı futbolcu Adriano Correia, eski takımı Barcelona ile Beşiktaş'ın oyun yapılarının aynı olduğunu söyledi.

AA muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Adriano, bazı sporseverlerin yaptığı 'Beşiktaş, Türkiye'nin Barcelonasıdır' benzetmesine katıldığını belirterek, 'Doğru bir benzetme. Bizim önceliğimiz topa sahip olabilmek ve kaybettiğimizde hemen önde basarak topu çabuk kazanabilmek. Antrenmanlarda bunun üzerine çalışmalar yapıyoruz.' dedi.

Brezilyalı futbolcu, teknik direktör Şenol Güneş'in de sürekli bu konu üzerinde durduğunu dile getirdi.

- 'Başarıyı size kimse hediye etmez'

Beşiktaş'ın hedeflerine ulaşması için kişisel olarak üzerine düşen her şeyi yapacağını vurgulayan tecrübeli oyuncu, bütün takımın da ortak bir duygu etrafında bütünleşmesi gerektiğini kaydetti.

Avrupa'nın önemli takımlarında forma giymiş ve büyük başarılara imza atmış bir oyuncu olarak deneyimlerini paylaşan Adriano, şunları söyledi:

'Hangi takımda olursanız olun hedefleri tutturmak için çok çalışmanız gerekir. Başarıyı kimse size hediye etmez. Takımın mutlaka ortak bir duygu etrafında bütünleşerek bu kimyayı yakalaması gerekir. Bu durum Sevilla'da da Barcelona'da da Beşiktaş'ta da böyledir.'

Beşiktaş'ta bir değişim yaşandığını vurgulayan tecrübeli oyuncu, bu değişimi eski takımı Sevilla ile ilk UEFA Avrupa Kupası kazandığı döneme benzetti.

Değişimde doğru yaklaşımı yakalamanın önemine dikkati çeken Adriano, 'Beşiktaş'ta geçen sezon bu duygu yakalanmış ve takım ortak bir duygu etrafında birleşmiş. Bu sezonun daha zor olacağını ancak ayrıntıların belirleyici olacağını düşünüyorum.' ifadelerini kullandı.

Beşiktaş'ta kulüp yapısının çok güçlü olduğunu dile getiren Adriano Correia, 'Dünyanın en iyi takımı Barcelona'dan geldim. Geldikten sonra gördüm ki oyuncunun sahada başarılı olması için kendini önemli, değerli hissetmesi için gereken bütün imkanlar burada da var.' diye konuştu.

- 'Gruptan çıkarsak devam ederiz'

Beşiktaş'ın uzun bir aranın ardından UEFA Şampiyonlar Ligi'nde boy gösterecek olmasını da değerlendiren 32 yaşındaki yıldız oyuncu, şunları kaydetti:

'Deneyimli takımların olduğu zor bir gruptayız. Bizim de iyi bir kadromuz var. Önemli olan bu maçlara çok iyi hazırlık yapmak. Takım kimyamız yavaş yavaş oturuyor. Gruptan çıkmayı başarırsak ileriye doğru devam ederiz. Ekipteki Şampiyonlar Ligi deneyimi yaşamış oyuncular olarak bunu diğer arkadaşlarımıza aktaracağız.'

- 'Tecrübelerimi paylaştıkça takıma katkım yüksek olacak'

Beşiktaş'ta önceliğinin kariyeri boyunca edindiği tecrübeyi takım arkadaşlarıyla paylaşmak olduğunu belirten Adriano, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Burada benim için öncelikli olan Brezilya'da, Coritiba'da, Sevilla'da ve Barcelona'da edindiğim deneyimi, öğrendiklerimi takım arkadaşlarıma aktarabilmek. Öğrenmeyi seven ve takıma katkı yapmak isteyen bir oyuncuyum. Bu deneyimleri paylaştıkça takıma katkımın yüksek olacağına inanıyorum. Uyum sürecim hızlı ilerliyor. Teknik direktörümüzün beklentilerine uyum sağlıyorum.'

- Geliş kararında Marcelo etkisi

Beşiktaş'tan teklif aldıktan sonra geçen sezon Hannover'den transfer edilen vatandaşı Marcelo Guedes ile iletişime geçtiğini söyleyen Brezilyalı sol kanat oyuncusu, 'Marcelo bana 'Almanya'da çok disiplinliler. İşler oldukça sert ama inan bana Türkiye'de de işler gayet iyi ilerliyor. Burası gayet güzel bir şehir. Ailen burada çok rahat eder.' dedi. Ülkenin zor bir dönem geçirdiğini, üzücü olayların yaşandığını ancak Türkiye'nin bunların üstesinden gelecek bir ülke olduğunu söyledi. Ben de kesin kararımı verdim.' ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda yaşanan olaylara rağmen kendisinin tedirginlik yaşamadan Türkiye'ye geldiğinin altını çizen Adriano, 'Ne yazık ki terör bütün dünyayı ilgilendiren ve bütün dünyada krize dönüşmüş bir olgu. Sadece terör de değil açlık da çok büyük bir kriz. Ben aldığım karardan mutluyum. İstanbul'da yaşadığım için mutluyum.' diye konuştu.

- 'Futbol, insanları mutlu etmek için bir araçtır'

Futbolun büyük bir gücü olduğuna inandığını söyleyen yıldız futbolcu, konuşmasına şöyle devam etti:

'Futbolun toplumsal bir olgu olarak büyük bir gücü olduğuna inanıyorum. Futbol, insanları mutlu etmek için büyük bir araç. Aynı zamanda insanların kendini ifade edebilmeleri için de bir araç olduğunu düşünebiliriz. Statlar insanların toplanma ve kendini özgürce ifade edeceği alanlar. Futbol, yeri geldiğinde savaşı bitirmek için, açlığı bitirmek için, mülteci krizini sonlandırmak için bir araç olabilir. Futbolun toplumsal bir olgu olarak bu güce sahip olduğuna inanıyorum.'

Beşiktaş gibi büyük bir kulübe geldiğini belirten Adriano, 'Umarım burada uzun süre kalırım ve daha önceki kulüplerde yaşadığım başarıları burada tekrarlama şansı elde ederim. Kulübü ve şehri tanıdıkça bunun tadını çıkarmak istiyorum. Futbol çok değerli bir meslek. Birçok insan futbolcu olmak istiyor ama çeşitli sebeplerle olamıyor. Biz şanslı azınlığız. Bunun tadını çıkarmamız ve kıymetini bilmemiz gerekiyor.' ifadelerini kullandı.

- 'Caner Erkin'le sol tarafta efektif bir şekilde oynayacağız'

Beşiktaşlı taraftarların, İsmail Köybaşı'nın ayrılmasının ardından Adriano'nun transferini çok olumlu bulmasını da değerlendiren Brezilyalı futbolcu, şunları kaydetti:

'Taraftarlarımıza bana değer verdikleri için teşekkür ediyorum. İsmail önemli bir meslektaşım. Burada büyük bir katkı yaptığına inanıyorum. Şimdi Caner Erkin'le aramızda bir rekabet var. Caner çok kaliteli bir oyuncu. Sol tarafta efektif bir şekilde oynayacağımıza inanıyorum. Caner'le hazırlık maçında uyumlu bir şekilde oynadım. Belli ki bu şekilde devam edecek. Bu rekabette de kazanan, takım olacak.'

- 'Sezon içinde duran toptaki farkımız görülecek'

Adriano, Barcelona'da kendisi üzerine kurulu korner organizasyonlarının Beşiktaş'ta da devam edip etmeyeceği sorusuna şu yanıtı verdi:

'Önemli olan çalışmalarınızı doğru zamanda, doğru yerde kullanabilmek ve teknik direktörünüzün isteklerini, beklentilerini iyi anlayabilmek. Biz rakiplerimizi analiz ettiğimiz kadar onlar da bizi analiz ediyor. Sürekli aynı kombinasyonla rakibinizi şaşırtmanız mümkün değil. Bunu öyle bir zamanda yapacaksınız ki rakibinizi şaşırtacak ve onlara zorluk çıkartacaksınız. Duran toplarda çok kaliteli oyuncularımız var. Sezon içinde duran toptaki farkımız görülecek.'

Adriano ayrıca, stoper pozisyonuna yabancı olmadığını belirterek, 'İspanya'da stoper olarak çok maça çıktım. Real Madrid'e karşı da oynadım, UEFA Şampiyonlar Ligi'nde de oynadım. Teknik direktörümüz gerek duyarsa orası da rahatlıkla oynayabileceğim bir pozisyon.' ifadelerini kullandı.

- 'Almanya'dan aldığımız mağlubiyet Brezilya için ağır bir darbeydi'

Brezilya'nın ev sahipliği yaptığı 2014 FIFA Dünya Kupası yarı final maçında Almanya karşısında aldıkları 7-1'lik mağlubiyetin ülkesi için büyük bir yıkım olduğunu belirten tecrübeli oyuncu, şunları söyledi:

'Almanya'dan aldığımız mağlubiyet Brezilya için ağır bir darbeydi. Ev sahibi olduğumuz için ülke ve halk olarak büyük bir heyecan içindeydik. Toplumsal olaylar, siyasi durumların sıkıntılı olduğu bir süreçte futbol insanların mutlu olması için önemli bir araç haline gelmesine sebep olmuştu. Son birkaç yılda kaybolan futbol tutkusunu canlandırabilmek için büyük bir fırsattı ama bizim için acı verici bir deneyim oldu. Şimdi yavaş yavaş yeni bir değişimin içindeyiz.'

'Dürüst olmak gerekirse birkaç ülkenin gerisinde kalmış ve o parlak günlerden uzaklaşmış durumdayız.' diyen Adriano, sözlerini şöyle tamamladı:

'Olimpiyatlarda alınan altın madalya önemli bir başlangıç olabilir bu değişim için. Taktik disiplin anlamında olumlu değişimler olduğunu görüyorum. Kalite ve fizik olarak Brezilya futbolunun herhangi bir sorunu yok. Son birkaç yılda taktik disiplini kaybetmiştik ancak şu anda bunu kazanmaya başlıyoruz. Çünkü bugünün futbolunda taktik disipline sahip olmazsanız herhangi bir rakip size büyük zorluklar çıkarabilir. Bunu oturttukça işlerin daha iyiye gideceğini düşünüyorum.'

Kaynak: AA