Bakan Kılıç, AA Editör Masası'na Konuk Oldu (4)

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç: '(Devşirme sporcular hakkında) Bu işe kapalı değiliz ama bu noktada seçiciyiz. Tabii ki önceliğimiz ülkemizde doğup büyümüş sporcuların desteklenmesi ve imkan sunulması. Arada da bazı uluslararası sporcuların Türkiye adına yarışmak istemesi, potansiyellerinin ve performanslarının olumlu olması durumunda onlara bu imkanı verme konusunda bir çekincemiz yok' 'Kendi sporcularımızın da performans ölçümlerinin, performans takiplerinin daha profesyonel ve yoğun yapılması gerekiyor' 'Federasyonlarda önümüzdeki dönemde değişikliklerin olabileceğini göreceksiniz' 'Uzun süredir bir yerlerde bulunup da bunun karışılığını veremeyenler de olmuştur. Onların da tahmin ediyorum ki kendileri gereğini yapacaktır'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, devşirme sporcular hakkında, 'Bu işe kapalı değiliz ama bu noktada seçiciyiz. Tabii ki önceliğimiz ülkemizde doğup büyümüş sporcuların desteklenmesi ve imkan sunulması. Arada da bazı uluslararası sporcuların Türkiye adına yarışmak istemesi, potansiyellerinin ve performanslarının olumlu olması durumunda onlara bu imkanı verme konusunda bir çekincemiz yok.' dedi.

AA Editör Masası'nın konuğu olan Kılıç, devşirme sporcularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 'Devşirme' kelimesini çok kullanmak istemediklerini dile getiren Bakan Kılıç, 'Bunlar bayrağımız için mücadele veren, Türk vatandaşı olmuş kardeşlerimiz. Biz tabii hiçbir zaman kim olursa olsun gelsin Türkiye'ye bu imkanları onlara sunalım noktasında değiliz. Belli bir potansiyeli olan ve bu noktada gerçekten ileriye dönük olarak da Türkiye'ye fayda sağlayabilecek sporcuların gelmesiyle ilgili çalışma yapılıyor.' ifadelerini kullandı.

Başvuruların çok daha yüksek seviyede olduğuna ve uluslararası sporcuların milli forma için ciddi bir elemeden geçtiğine değinen Kılıç, 'Atletizmde Copello'nun durumuna bakacak olursak, orada özel bir durum var. Hatırlarsanız Paralimpik Oyunları'na gitmeden önce (Eski sporcu kardeşlerimiz eşofmanlarını dolaptan çıkartsınlar, daha önce başarı elde etmiş ama aktif spor hayatını bırakmış olanlarla araziye yetenek avına çıkacağız) şeklinde bir açıklama yapmıştım. Copello da bu arkadaşlarımızdan birisi. Aktif spor hayatıyla ilgili bir karar alma aşamasında. Bize (Türkiye'de sizlerle çalışma konusunda emrinizdeyim) açıklaması var. Onunla beraber çıkacağız, yetenek arayacağız. Ben de gideceğim.' şeklinde konuştu.

Devşirme sporcuların olimpiyatlardaki potansiyellerinin sorulması üzerine Bakan Kılıç, şunları söyledi:

'Başarılı olduğumuz performanslar da var, bekleyip alamadıklarımız da var ama o programı da yeniden gözden geçiriyoruz. Yapılacak araştırmalarda, kulüplerin özellikle bu noktada ortaya koydukları verilerin önemine binaen yapılacak çalışmalar var. Bazı beklemediğimiz sonuçlar oldu. Kriterlerle alakalı bir sıkıntımız yok. Bu sadece yurt dışından Türkiye'ye gelmiş sporcular için değil, kendi sporcumuz için de aynısı geçerli.'

Olimpiyatlara veya müsabakalara yaklaşırken devreye girmesi gereken farklı konular bulunduğuna dikkati çeken Kılıç, 'Diyetisyenle alakalı yapılması gereken çalışmalar noktasında bazı yerleri ikna etmekte zorlandık ama ettik. Bazı zihniyet değişimlerinin yapılması zor. Uluslararası anlamda yapılan çalışmaları iyi takip ettiğiniz zaman zaten bu ortaya çıkıyor, onları alıp uygulamak durumundasınız. Kendimize has olan şeyler de var ama daha yoğun bir takibin yapılması gerekiyor.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Federasyonlarda değişikliklerin olabileceğini göreceksiniz'

Bakan Kılıç, olimpiyatlar sonrasında federasyonlarda büyük değişim yaşanacağı yönündeki açıklamasının hatırlatılması üzerine, 'Federasyonlarda önümüzdeki dönemde değişikliklerin olabileceğini göreceksiniz. Uzun süredir bir yerlerde bulunup da bunun karşılığını veremeyenler de olmuştur. Onların da tahmin ediyorum ki kendileri gereğini yapacaktır.' diye konuştu.

Sportif anlamda başarının olabilmesi için gerçekten iyi bir koordinasyon ve yönlendirme gerektiğine değinen Kılıç, 'Avrupa bunu yaptı. İngiltere 1996'dan sonra doğrudan devletin müdahalesiyle bir yönetim sistemine geçti. Almanya'da yapılan çalışmalarda koordinasyon takibi çok önemlidir. Bizim bu noktada bir çekincemiz yok. Başarılı olamayacağını düşündüğümüz bir takım yapılar devam etmek noktasında olurlarsa, o zaman biz de ülkemizin geleceği ve sporumuzun geleceği için uluslararası çalışmalarımızın doğru yolda gitmesi için elimizden geleni yapacağız. Gerekirse müdahil de olacağız. Çünkü gerçekten büyük kaynakların ve büyük yatırımların yapıldığı bir alandan bahsediyoruz. Tabii ki 'maddi kaynağı ver gerisine karışma' tarzında bir anlayış olmaz.' şeklinde görüşlerini aktardı.

- '24 saat yaşayan statlar yapıyoruz'

Bakan Kılıç, Ankara'ya yapılması gereken statla ilgili de açıklamalarda bulunarak, '24 saat yaşayan statlar yapıyoruz. En iyi örneklerinden bir tanesi Beşiktaş'ın stadıdır. Fenerbahçe'nin stadı da benzer niteliktedir.' ifadelerini kullandı.

Trabzon'da yapımı devam eden stadın çok hızlı ilerlediğini belirten Kılıç, şöyle devam etti:

'Trabzon'da inşa edilen Akyazı Stadı, Türkiye'deki önemli statlardan birisi. İlk ihalesi yapıldığı zaman nispeten daha farklıydı. Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Çim konusunda da değişiklik yapıldı, hibrit çime geçildi. Gerçekten çok güzel ancak çatısı zor olan bir stat. Türkiye'de örneği olmayan bir şey. Özel bir çatı, Karadeniz'in dalgalarının anlatılmaya çalışıldığı bir mimari yapıya sahip. Bundan dolayı da çok dikkatli inşa edilmesi gereken özel bir yapı ama sona gelinmiş vaziyette. Ekim ortasında bir açılış planlıyoruz.'

Bakan Kılıç, Ankara'da yapılması planlanan statla ilgili ise şunları kaydetti:

'Ankara'da yapılması planlanan statla ilgili de bugün Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı, Ankara Valisi ve bakanlık teşkilatımızın bir toplantısı olacak. Yapılması gereken işlemlerle ilgili en hızlı şekilde kimin neyi üstlenmesi gerektiği noktasında ilk toplantımızı yapacağız. Ankara için özellikle düşündüğümüz şey, yeni stat şu anda 19 Mayıs Stadı'nın olduğu bölgede yapılacak. Uluslararası anlamdaki müsabakalara ev sahipliği yapabilecek bir yapıda olacak. Kapasite noktasına ise bakacağız. İnşallah çok hızlı yapacağız, çünkü Ankara'da stat konusunda geciktik. Göreve geldiğimde stadın yeriyle ilgili bir hukuki süreç vardı, onun sonuçlanmasını beklemek durumundaydık. O sonuçlandı. Ankara'nın stadını yapmak zannedersem bizim görevimiz. İnşallah başkente bunu kazandıracağız.'

(sürecek)

Kaynak: AA