TSF'den Uluslararası Arenada Diplomatik Başarı

Dünya Satranç Federasyonu (FIDE), Türkiye Satranç Federasyonu’nun (TSF) uluslararası organizasyon başarısını oybirliği ile tescilledi.

Bakü’de yapılan 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda 176 ülke arasında 6’ncı olarak tarihi bir zafere imza atan TSF, Dünya Satranç Federasyonu’nun (FIDE) Bakü’de düzenlenen Genel Kurulu’nda dünya satranç otoritelerinin de güvenoyunu aldı. Genel Kurul’da oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı’nın Türkiye’de düzenlenmesi kararı alındı.

“Uluslararası satranç otoriteleri Türkiye’ye ve Türk satrancına güven duyuyor”

Türk satrancının son yıllarda üst üste elde ettiği başarılarla uluslararası otoriteler tarafından yakından takip edildiğini belirten TSF Başkanı ve FIDE Asbaşkanı Gülkız Tulay, “2018 Dünya Gençler Şampiyonası ile Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı gibi iki dev organizasyonu daha Türkiye’ye taşımaktan çok mutluyuz. Türk satrancı özellikle son yıllarda üst üste elde ettiği başarılarla uluslararası otoriteler tarafından yakından takip ediliyor. Olimpiyat oyunlarında aldığımız derece, Avrupa şampiyonalarında, uluslararası turnuvalarda kazandığımız madalyalar ve sporcularımızın bireysel başarılarının yanı sıra organizasyon yeteneği ve kalitemizin dünya satranç otoritelerince takdir edilmesi gurur verici. 2017 yılında Avrupa Kulüpler Kupası’na da ev sahipliği yapacağız. Onun ardından gelen bu iki büyük turnuva, Türkiye’nin artık uluslararası organizasyonların merkezi olduğunun da göstergesi. Uluslararası satranç otoriteleri Türkiye’ye ve Türk satrancına güven duyuyor” açıklamasını yaptı.

Fide Genel Kurulu’nda Türkiye’ye güvenoyu

TSF, dünyaca ünlü ünvanlı satranç sporcularını Türkiye’de ağırlamaya hazırlanırken, Avrupa Satranç Birliği (ECU) Genel Kurulu’nda 2015 yılında yapılan oylama sonucu, 2017 Avrupa Kulüpler Kupası’na ev sahipliği yapması karar verilen Türkiye, TSF yönetiminin girişimleri ile 87’nci FIDE Genel Kurulu’nda önemli bir başarıya daha imza attı. Genel Kurul’da oybirliği ile 2018 Dünya Gençler Şampiyonası’nın ve Dünya 16 Yaş Altı Satranç Olimpiyatı’nın Türkiye’de düzenlenmesi kararı alındığını açıklayan Tulay, “Türk satrancının olimpiyattaki zaferini, FIDE Genel Kurulu’nda taçlandırdık” dedi.

Türk satrancının, son yıllarda kazandığı uluslararası başarılar ve Avrupa Parlamentosu’nda örnek gösterilen projeler ile satrançta dünya markası olma yolunda ilerlediklerini kaydeden Tulay, dünya satranç otoritelerinin takip ettiği ve Türkiye’nin tanıtımına da katkı sağlayacak bu uluslararası organizasyonların Türk satranç sporuna güç kazandıracağına dikkat çekti.

“Dünyaca ünlü sporcuları Türk satranç sporcuları ile buluşturacağız”

Türkiye’nin bu dönemde iki dev uluslararası şampiyonaya ev sahipliği yapmasının çok anlamlı olduğunu vurgulayan Tulay, “Dünyanın en iyi milli satranç takımları ve genç sporcuları Türkiye’de mücadele edecek. Bu önemli turnuvalarda ev sahibi olarak, dünyaca ünlü sporcuları Türk satranç sporcuları ile buluşturacağız. Dünya satranç otoritelerinin, genç yetenekleri ve geleceğin büyükusta adaylarını yakından takip edeceği böylesine üst düzey organizasyonların ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olması, Türk satranç sporu ve ülkemizin tanıtımı için büyük önem taşıyor. Aynı zamanda Türk satrancına ve Türkiye’ye duyulan güveni de gösteriyor. Türkiye, Kurban Bayramı tatili sürecinde satrançta tarihi zaferlere ve dünyaya örnek olacak organizasyonlara imza attı. Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de 12 gün boyunca büyük bir heyecana sahne olan Dünya Satranç Olimpiyatı’nda, A Milli Satranç Takımımız, Hindistan ve Dünya şampiyonu Magnus Carlsen’in takımı Norveç ile eş puanla 6’ncı sırayı aldı. Altın çağımızı yaşadığımız olimpiyatlarda kazanılan bu zafer, Türk satrancının geldiği noktanın en önemli göstergelerinden biridir” dedi.

“Türkiye’yi satranç ülkesi yapmak istiyoruz”

‘Sokakta satranç var’ etkinliği ile 7’den 70’e herkesin satranç sporunda birleştiğini dile getiren TSF Başkanı Tulay, “Milli Satranç Takımımız, Olimpiyat oyunlarında mücadele ederken, 11-18 Eylül tarihleri arasında Türkiye’nin 81 ili ve 919 ilçesinde eş zamanlı olarak satrancı sokağa taşıdık. Yurdun dört bir yanında 7’den 70’e herkes satranç sporunda birleşti. Bayram coşkusu ‘Sokakta Satranç Var’ etkinliğimiz ile Ağrı’dan İzmir’e, Hakkari’den Tekirdağ’a, Konya Ovası’ndan Kaçkar Dağları’nın zirvesine kadar satranç coşkusu ile birleşti. Sokaklarda, parklarda, gelin ile damat, dede ile torun, aileler ile çocukları Türkiye’nin satranç sporuna ilgisini bir kez daha gösterdi. İlki Yalova’da yapılan satranç parklarını, Türkiye geneline yaymayı hedefleyen bu etkinliğimiz Türk halkından büyük ilgi gördü. Yerel yönetimlerin de yurttaşlarımızın gösterdiği bu ilgiye ilerleyen süreçte kayıtsız kalmayarak, Avrupa’da çok yaygın olan satranç parklarını şehirlerde gerçekleştireceklerine inanıyoruz. Federasyonumuzun çalışmaları ve gayretleri ile satranç sporu artık kapalı alanlardan masa başından çıkarak, açık alanlarda ailecek yapılan bir spor dalı haline dönüşüyor. TSF olarak daha yapacağımız çok şey var. Yeni projelerle, yeni çalışmalarla Türkiye’yi satranç ülkesi yapmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA