Kaportacı Çırağının, Sporla Hayatı Değişti

Antalya'da ailesiyle gecekonduda yaşayan ve ekonomik zorluklar nedeniyle kaportacıda çıraklık yaparken haltere başlayan 16 yaşındaki Devran Kayra, elde ettiği başarıların ardından kaportacılığı bırakarak tamamen spora yöneldi Geçen yıl yaş kategorisinde Avrupa ikinciliği, bu yıl ise Avrupa üçüncülüğü elde eden genç sporcu, halter sayesinde geleceğine umutla bakıyor Milli sporcu Devran Kayra: 'Hem okul hem halter hem de kaportacılığı bir arada yürütüyordum. Sonra milli takıma çağırdılar. Seçim yapmak zorunda kaldım. Okul ve halteri seçtim'

SİNAN ÖZMÜŞ - Milli halterci Devran Kayra, kaportacıda çıraklık yaparken başladığı halter sporunda elde ettiği derecelerin ardından, sanayideki işini bırakarak kendini spora adadı.

Antalya'nın Kepez ilçesinde bir gecekonduda, otel çalışanı baba, ev kadını anne ve üç kardeşiyle yaşayan, ekonomik zorluklar nedeniyle de kaportacıda çıraklık yapan Devran Kayra (16) antrenörünün teşvikiyle başladığı halterde başarılı sonuçlara imza atıyor.

Geçen yıl 15 Yaş Altı kategorisinde Avrupa ikinciliği, bu yıl ise 17 Yaş Altı kategorisinde Avrupa üçüncülüğünü elde eden Devran, spora ilk başladığında sabahları Hüsniye Özdilek Ticaret Meslek Lisesi'nin sığınağında antrenman yaptığını söyledi. Antrenmandan sonra öğlen eğitimine devam eden Devran, akşam da sanayide kaportacı çıraklığıyla aile bütçesine destek olmaya çalıştı. Genç sporcu, elde ettiği derecelerin ardından geleceğini düşünerek kaportacılığı bırakıp, haltere ve okuluna devam etme kararı aldı.

Devran, antrenörü Ekrem Celil yönetiminde yeni açılan Antalya Spor Salonu'ndaki halter salonunda, 2020 Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmak için çalışmalarını sürdürüyor.

- Sporu tercih etti

Milli sporcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haltere 4 yıl önce ilkokuldayken antrenörü Ekrem Celil'in destekleriyle başladığını belirtti.

Haltere ilk başladığımda bu kadar ilerleyeceğini düşünmediğini dile getiren Devran Kayra, Türkiye şampiyonalarında elde ettiği başarıların ardından haltere dört elle sarıldığını ifade etti.

Kayra, geçen yıl İsveç'te yapılan 15-17 Yaş Avrupa Şampiyonası'nda ikinci, bu yıl ise Polonya'da yapılan aynı şampiyonada üçüncü olduğunu anlatarak, 'Haltere ilk başladığımda saat 13.00'e kadar okuldaki salonda antrenman yapardım. 13.00'ten 20.00'ye kadar da sanayide çalışırdım. Hem okul hem halter hem de kaportacılığı bir arada yürütüyordum. Sonra milli takıma çağırdılar. Seçim yapmak zorunda kaldım. Okul ve halteri seçtim. Şimdi okulla halter arasında çalışmalarıma devam ediyorum.' diye konuştu.

Gelecek yıl yapılacak Yıldızlar Olimpiyatları'na hazırlandığını belirten Kayra, hedefinin olimpiyatlarda ve arkasından yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanmak olduğunu kaydetti.

- Hedef olimpiyatlar

Antrenör Ekrem Celil, sporcu yetiştirmenin kolay olmadığını, kısıtlı imkanlara rağmen sporcusunun önemli dereceler elde ettiğini ifade etti.

Sporcusunun 2017 Yıldızlar Olimpiyatları'nda şampiyon olmasını istediğini vurgulayan Celil, 'Antalya'da halterin çok daha iyi yere geleceğine inanıyorum ama sadece benimle olacak bir şey değil, ekip işi. Sporcularımıza destek olunursa 2020'deki Tokyo Olimpiyatları'nda şampiyon olacak iki sporcunun Antalya'dan çıkacağına inanıyorum.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA