Akgül Ve Çebi Dünyanın En İyi Güreşçileri Seçildi

Dünya Güreş Birliği (UWW), dünyanın en iyilerini belirlediği listeyi açıkladı. UWW’nin listesinde Serbest stil 125 kiloda Taha Akgül, Grekoromen stil 80 kiloda Selçuk Çebi dünyanın en iyileri olarak gösterildi. Rio Olimpiyatları’nda Grekoromen stil 130 kiloda finalde Kübalı güreşçi Mihail Lopez’e yenilerek Olimpiyat ikincisi olan milli güreşçimiz Rıza Kayaalp ile Serbest stil 86 kiloda güreşen Olimpiyat ikincimiz Selim Yaşar da sıkletinde Dünyanın en iyi ikinci güreşçisi seçildiler.

UWW, 2016 yılının Grekoromen, Kadınlar Serbest ve Serbest kategorilerinde dünyanın en iyi 20 güreşçisini seçti. 197 ülke ve yaklaşık 3 bin güreşçi arasından belirlediği listede UWW, her kategoride 8 sıklette seçmeler yaptı. Listeye 18 sıklette 21 milli güreşçimiz girerek ülkemize büyük gurur yaşattı.

Yarım asır sonra gelen başarı

Türkiye’nin en başarılı spor dalı olan güreş, uzun bir aradan sonra yine büyük başarılara imza atmaya başladı.

Bu yıl ilk defa 2016 Rio Olimpiyat Oyunları’nda 6 sıkletin 5’inde kadın güreşçimiz ülkemizi temsil ederken, 52 yıl aradan sonra millilerimiz Olimpiyatlardan 5 madalya ile dönerek tarih yazdı.

2016 yılında en iyi çıkış yapan ülke Türkiye oldu

UWW’nin belirlediği listede Olimpiyat şampiyonumuz Taha Akgül, serbest stil 125 kiloda dünyanın en iyisi seçilirken, Grekoromen stilde de 80 kiloda Selçuk Çebi dünyanın en iyisi olarak gösterildi. Rio Olimpiyatları’nda Grekoromen stil 130 kiloda finalde Kübalı güreşçi Mihail Lopez’e yenilerek Olimpiyat ikincisi olan milli güreşçimiz Rıza Kayaalp ile Serbest stil 86 kiloda güreşen Olimpiyat ikincimiz Selim Yaşar da sıkletinde Dünyanın en iyi ikinci güreşçisi seçildiler. Grekoromen kategorisinde 8 sıkletin 5’inde milli güreşçilerimiz yer alırken, özellikle 80 kiloda üç ve 71 kiloda iki güreşçimiz listeye girdi. Öte yandan UWW’nin dünyanın en iyi güreşçilerini seçtiği listede Türkiye, 2016 yılının en iyi çıkış yapan ülkesi olarak da göze çarptı.

Serbestte Akgül birinci, Yaşar ikinci

Serbest stilde Olimpiyat Şampiyonumuz Taha Akgül 125 kiloda birinci sırada listeye girerken, Olimpiyat ikincimiz Selim Yaşar ise 86 kiloda ikinci sırada yer aldı. Olimpiyat üçüncümüz Soner Demirtaş 74 kiloda 3. ve Dünya üçüncümüz Yakup Gör listenin üçüncü sırasında gösterildi. 57 kiloda güreşen milli sporcumuz Süleyman Atlı 18., 97 kiloda İbrahim Bölükbaşı 19. ve 65 kiloda Mustafa Kaya ise 19. sıradan listeye seçildi.

Kayaalp’in tek rakibi Lopez

Grekoromen stilde ise Olimpiyatlarda kilo düşerek 75 kiloda güreşen ve istediği başarıyı elde edemeyen Dünya Şampiyonumuz Selçuk Çebi 80 kiloda dünyanın en iyisi seçilirken, yine aynı sıklette Aslan Atem 12. ve Burhan Akbudak 16. sırada yer aldı. Olimpiyat ikincimiz Rıza Kayaalp ise ikinci olurken, Olimpiyatta 98 kiloda mindere çıkan milli güreşçimiz Cenk İldem Olimpiyat üçüncüsü olmasına rağmen 4. sırada yer aldı. 71 kiloda ise Yunus Özel 16., Yunus Emre Başar 19. ve 85 kilodaki milli güreşçimiz Metehan Başar 19. olarak listeye girdi.

Kadınlarımız tarihe geçti

Büyük başarılara ve ilklere imza atan kadınlarımız 2016 yılına damga vurdu. UWW’nin belirlediği listede ilk defa 6 kadın güreşçimiz seçildi. 2016 Avrupa Şampiyonu olan milli güreşçimiz Yasemin Adar 75 kiloda ve Avrupa üçüncümüz Buse Tosun 69 kiloda listeye 8. sırada seçildi. Dünya üçüncümüz olan Elif Jale Yeşilırmak ise 58 kiloda 9. sırada, 63 kiloda Hafize Şahin 12., 53 kiloda Bediha Gün 14. ve 48 kilodaki milli güreşçimiz Evin Demirhan ise 18. sırada listede yer aldı.

Kaynak: İHA